Zapri

Novice


224 severnoprimorskih učencev v živo spoznavalo poklice

GZS tudi v šolskem letu 2021/2022 bogati aktivnosti karierne orientacije mladine z izvedbo obiskov osnovnošolcev v podjetjih. Ta prizadevanja je podprlo MIZŠ in Center za poklicno izobraževanje. Na Severno Primorski gospodarski zbornici (GZS SPGZ) smo pretekli teden zaključili vse načrtovane obiske podjetij. Zadovoljni so tako otroci kot gostitelji v podjetjih in organizatorji. Vsi so enotni, da tovrstno spoznavanje poklicev v živo prispeva k lažjim odločitvam otrok za nadaljnje šolanje.

29 ukrepov s področja povezljivosti za razvojni preboj Slovenije

»Vzpostavitev projektnih, prodajnih in nabavnih konzorcijev slovenskih podjetij na tujih trgih, uvedba predstavništev slovenskega gospodarstva na novih trgih, spodbujanje izvoznih investicij/poslov preko posojil in garancij, dokončna umestitev v prostor, projektiranje in izgradnja 3. razvojne osi, poenostavitev in hitrejše pridobivanje potrebnih dovoljenj za gradnjo, nujna podpora usmeritvi v posodabljanje plačnih modelov z namenom vzpostavljanja ustreznih razmerij znotraj plačnih razredov v podjetjih in v dejavnosti, je zgolj nekaj ključnih ukrepov na področju povezljivosti, s katerimi bo Slovenija dosegla razvojni preboj,« meni generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti. Pričakuje, da bodo politične stranke prihodnje koalicije navedene ukrepe uvrstile tudi v koalicijsko pogodbo. »Brez uspešnega in mednarodno konkurenčnega gospodarstva namreč ne moremo dosegati vzdržne gospodarske rasti, razvoja in posledično krepitve blaginje državljank in državljanov,« je jasen Cantarutti.

Kdo bodo prejemniki letošnjih nagrad Gospodarske zbornice Slovenije?

Odgovor na vprašanje bomo dobili v sredo, 8. junija, ob 18. uri na slavnostni podelitvi 54. Nagrad GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke, ki bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Rezervirajte si čas in se tudi vi udeležite tega odmevnega dogodka GZS! Udeležbo je potrebno potrditi po telefonu 01 5898 000 ali na info@gzs.si. Prijave zbiramo do zapolnitve mest oz. najkasneje do 26. maja 2022. Po potrditvi vam bomo po pošti poslali vstopnico. Lepo vabljeni!

Nujna trdna koalicija z resnim gospodarskim programom

"Na Gospodarski zbornici Slovenije čestitamo stranki Gibanje Svoboda kot zmagovalcu letošnjih državnozborskih volitev, pa tudi vsem drugim strankam, ki so dobile dovolj glasov za vstop v parlament. Verjamemo, da se bo zelo hitro izoblikovala stabilna, trdna koalicija, ki bo zagotovila pogoje za prehod v socialno-ekološko tržno naravnano gospodarstvo. To je edino zagotovilo za doseganje trajnostne gospodarske rasti v luči vseh strukturnih, pa tudi geopolitičnih izzivov, hkrati pa prispeva k dvigu blagostanja naših državljanov in državljank,« pravi generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti.

Arhiv: FORUM AGENTI Napoli EXPO, 12. maj 2022

Čeprav poteka vsako leto srečanje Forum Agenti v Milanu, kot največjem industrijskem in poslovnem središču naše sosednje države, pa predstavlja jug Italije zanimivo področje za gospodarsko trgovinsko sodelovanje tudi za naša podjetja. Napoli s svojo širšo okolico predstavlja najbolj na gosto poseljeno območje v celotni državi, širša pokrajina pa je poznana predvsem po farmacevtski, kemični, strojni ter agroživilski industriji v povezavi s kmetijstvom. Posebno mesto zavzema tudi turizem, ki je pomemben gospodarski dejavnik dežele Kampanija.

Upravljavec prevozov

Kandidati za upravljavca prevozov morajo opravljati izpit v državi članici, v kateri imajo običajno prebivališče, ali v državi članici, v kateri delajo.

Arhiv: Webinar o dovolilnicah in CEMP dovolilnicah - 10. 5. 2022

Seminar je namenjen podjetjem, katerim prevozniki iz tretjih držav dostavljajo blago in morajo pri prevzemu blaga rokovati z dovolilnicami in ne toliko prevoznikom.

Elektronski podpis

Predlagamo vam, da oddajate elektronsko podpisane vloge.

Potrdilo o obstoju okoliščin višje sile

Na Gospodarski zbornici Slovenije (v nadaljevanju: GZS) članom GZS, katerih komercialne pogodbe s tujimi poslovnimi partnerji vsebujejo klavzulo, da se višja sila dokazuje s potrdilom Gospodarske zbornice Slovenije oz. lokalne zbornice po sedežu podjetja, izdajamo potrdilo, da je bilo dne 24. februarja 2022 z predsedniškim odlokom št. 64/2022 razglašeno vojno stanje v Ukrajini ter, da je Evropska Komisija objavila v Uradnem listu Evropske Unije omejevalne ukrepe v zvezi z ukrepi, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine s strani Ruske federacije. Slovenijo kot polnopravno članico Evropske unije, v celoti zavezujejo sprejeti ukrepi Evropske Komisije.

Arhivi