Zapri

Arhiv: Obvezno cepljenje za osebe, starejše od 50 let proti covidu-19 najbolje preprečuje naslednje vale okužb

»Največji izziv v tem obdobju ni virus kot tak. Največji izziv so ranljive osebe v bolnišnicah, še posebej na intenzivni negi, ki obremenjujejo zdravstveni sistem do te mere, da se drugi programi bolnišničnega zdravljenja začasno krčijo ali celo ukinjajo,« ocenjuje generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti. Zato Gospodarska zbornica Slovenije kot najmočnejša in najvplivnejša povezava slovenskega gospodarstva poziva odločevalce, da razmislijo o uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19 vsaj za vse prebivalce, starejše od 50 let. Seveda pa je še naprej nujno dosledno spoštovanje preventivnih ukrepov, strogo preverjanje PCT pogoja ter samoomejevalno in odgovorno vedenje vsakega posameznika. »Le če bomo kot družba stopili skupaj in vsak po svojih močeh prispevali k izboljšanju epidemioloških razmer, bodo lahko člani GZS, pa tudi širše gospodarstvo, v prihodnjih mesecih nemoteno poslovali. Sicer pa nas lahko doletijo tudi nove omejitve, ki bodo spodbudile rast nezadovoljstva ter bodo dodatno obremenile javne finance,« dodaja Cantarutti.

Po razpoložljivih podatkih NIJZ je 68 % vseh pacientov, sprejetih v bolnišnico zaradi okužbe s covidom-19, necepljenih. Od cepljenih, ki so bili z okužbo sprejeti v bolnišnično oskrbo, pa je 79 % v starostni skupini nad 65 let.

Po podatkih ECDC je Slovenija po stopnji polne cepljenosti odraslih še vedno med najslabšimi med državami EU27. Zgolj Poljska, Hrvaška, Slovaška, Romunija in Bolgarijo imajo nižjo precepljenost odraslih. Na 1 mio prebivalcev je v 14-dnevnem obdobju v Sloveniji umrlo 73 oseb, kar nas po smrtnosti uvršča na 11. mesto v EU27.

Podatki potrjujejo, kar strokovnjaki opozarjajo že nekaj mesecev. Da namreč cepljenje proti covidu-19 precej dobro, četudi ne povsem stoodstotno, ščiti proti hujšemu poteku bolezni, pristanku v bolnišnici in zdravljenju na enotah intenzivne nege, kar izpostavlja tudi Evropska komisija.

Zato GZS »poziva odločevalce, da razmislijo o uvedbi obveznega cepljenja vseh prebivalcev in prebivalk, starejših od 50 let. Obvezno cepljenje je zakonsko že uredila Avstrija z začetkom februarja 2022. Nemčija o tem razmišlja, Italija, Francija in nekatere druge države so obvezno cepljenje uvedla za posamezne poklicne skupine oz. področja. Z morebitno odločitvijo za uvedbo obveznega cepljenja v določeni obliki tako Slovenija zagotovo ne bi bila niti prva niti edina v Evropi,« pojasnjuje generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti.

Pri tem se zaveda, da sama cepljenost povsem ne obvaruje pred okužbo, zaradi česar »je še toliko bolj pomembno, da vsi upoštevamo preventivne ukrepe, tako na delovnem mestu kot v prostem času,« dodaja Cantarutti.

Zato generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije ponovno poziva člane GZS, da dosledno upoštevajo vse preventivne ukrepe v podjetjih ter strogo nadzirajo spremljanje PCT pogoja med zaposlenimi in obiskovalci. Samoomejevalno vedenje zmanjšuje prenose okužb, zato naj se vsi nenujni sestanki, konference, srečanja, vključno s prednovoletnimi srečanji, izvajajo z uporabo sodobnih digitalnih orodij ali pa prestavijo na čas, ko bo okužb med nami manj.

Ob tem GZS opozarja tudi na težavo, ki bremeni delovne procesa, namreč vštevanje časa samotestiranja zaposlenih v delovni čas. GZS bo predlagala, da se to ustrezno uredi z novim interventnim zakonom.

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.