Mediji

Arhiv: Vodik postaja energent prihodnosti

Ljubljana, 31. januar 2023 – »Geostrateške razmere od nas zahtevajo, da se še odločneje in hitreje podamo na pot nizkoogljičnega krožnega gospodarstva oziroma v zeleni prehod. Da bi to dosegli, potrebujemo energetsko samozadostnost in večji delež zelene energije, med katere sodi tudi zeleni vodik,« je poudarila generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal na današnjem Slovensko-nemškem dnevu vodika v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije, Slovensko-nemške gospodarske zbornice in Veleposlaništva Zvezne republike Nemčije v Ljubljani.

Arhiv: V Svetu za trajnostni razvoj in varstvo okolja tudi predstavnica GZS

14-članski svet je kot posvetovalno telo, ki ga sestavljajo strokovnjaki s področja naravoslovnih, tehničnih, biotehničnih, humanističnih in medicinskih ved, ustanovilo nekdanje ministrstvo za okolje in prostor. Po novem bo njegovo delo potekalo pod okriljem ministrstva za okolje, podnebje in energijo. Med nalogami sveta je poleg svetovanja ministru tudi presoja politik ter priprava pobud na področju varstva okolja in trajnostnega razvoja

Arhiv: Stalna arbitraža pri GZS praznuje 95 let

»Misel »bogastvo preteklosti za izzive sedanjosti« je idealna popotnica za ta izjemen jubilej, ki vsebuje dve pomembni sporočili. Po eni strani smo lahko upravičeno ponosni na bogastvo, ki smo ga ustvarili v preteklosti, po drugi strani pa v preteklosti ne smemo zastati. Dolgoletna tradicija, uveljavljena blagovna znamka, samostojno in strokovno neodvisno delovanje ter zaupanje uporabnikov, so kapital Stalne arbitraže pri GZS, ki smo ga z našimi predhodniki soustvarili v preteklih devetdesetih letih.

Arhiv: Na strateški konferenci o sodelovanju med gospodarstvom, znanostjo in izobraževalno sfero

Ljubljana, 26. januar 2023 - Inovativnost in povezovanje gospodarstva z znanostjo ob spodbudni politični klimi so nujni pogoji za gospodarsko rast, so se strinjali sogovorniki okrogle mize na Strateški konferenci Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani. “Moje izhodišče je premoščanje doline med vrhunskim znanjem, ki ga imamo, in večjo praktično uporabnostjo tega znanja, se pravi prenos znanja v prakso,“ je izpostavil minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije, prof. dr. Igor Papič.

Arhiv: Strategija digitalne preobrazbe: nujni so ambicioznejši cilji

"Krovna strategija digitalne preobrazbe je ključen dokument, ki bo narekoval nadaljnji razvoj naše družbe in države. Potrebno pa je postaviti ambicioznejše cilje ter v pripravo akcijskega načrta digitalne strategije vključiti predstavnike gospodarstva," meni generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal. Kot ključni cilj predlaga, da postane Slovenija do leta 2030 ena izmed petih najuspešnejših držav po Indeksu digitalnega gospodarstva in družbe (DESI) na ravni držav EU.

Arhiv: Delodajalske organizacije ne podpiramo predloga Pravilnika o poklicnih boleznih

Ljubljana, 25. januar 2023 - Reprezentativne delodajalske organizacije, članice Ekonomsko socialnega sveta (ESS), se strinjamo, da je nujno potrebno urediti postopek ugotavljanja, potrjevanja in prijavljanja poklicnih bolezni, vendar pa predloga Pravilnika o poklicnih boleznih, ki je bil predstavljen na seji ESS 13. januarja 2023, vsebinsko ne podpiramo. Vloga delodajalca je namreč izključena v celotnem postopku ugotavljanja poklicne bolezni, prav tako ni zagotovljena pravica delodajalca do pritožbe zoper ugotovitev strokovnjakov. Problematičen je tudi način določanja vzročne zveze med delovnim mestom in klinično sliko posameznika. Delodajalske organizacije obenem opozarjamo, da bi se moralo še pred sprejetjem pravilnika ustrezno urediti problematiko t.i. regresnih zahtevkov.

Arhiv: Energetsko intenzivna podjetja še vedno brez odgovora

Ljubljana, 25. januar 2023 - Na 10. vrhu o energetiki in regulativi v organizaciji agencije Prosperia sta minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer in generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal na okrogli mizi povzela ukrepe za pomoč gospodarstvu na področju energetske draginje.

Arhiv: Odprte so prijave za nagrado Feniks

Ljubljana, 20. januar 2023 - GZS-Zbornica poslovno storitvenih dejavnosti je objavila letošnji razpis o podeljevanju nagrad Feniks za projekt leta 2022 na področju managerskega svetovanja. Z nagrado Feniks zbornica spodbuja in promovira kakovost, inovativnost, uspešnost in učinkovitost svetovalnih projektov. K sodelovanju na razpisu so vabljena vsa svetovalna podjetja, ne glede na članstvo v Zbornici poslovno storitvenih dejavnosti.

Arhiv: Tudi na področju davkov imamo ljudje in podjetja pravice, ki jih varuje Ustava

Ljubljana, 19. januar 2023 - 13 gospodarskih in kmetijskih organizacij je na današnji novinarski konferenci v Državnem svetu opozorilo, da novela Zakona o dohodnini (ZDoh-2AA) med drugim prinaša nižjo splošno davčno olajšavo, ukinja usklajevanje olajšav z inflacijo (kar zaradi visoke inflacije de facto pomeni nižje neto plače za vse), zvišuje obdavčitev samostojnih podjetnikov (posebej normiranih zavezancev) in visoko izobraženih kadrov, otežuje notranje lastništvo podjetij ter bistveno poslabšuje socialni položaj kmetov na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje.

Arhiv: Podeljeno priznanje podjetju Proplace

Na sobotni slovesni prireditvi postojnskega Radia 94 je generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Vesna Nahtigal podelila priznanje uspešnemu podjetju, članu GZS, Proplace d. o. o. iz Podskrajnika. Na prireditvi so razglasili tudi osebnost leta po izboru poslušalcev Radia 94 ter uspešnega obrtnika. Nagrajencem so čestitali visoki gostje, med drugim predsednica RS dr. Nataša Pirc Musar, minister za infrastrukturo Bojan Kumer in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.