Mediji

Arhiv: NEPN 5.0 - dokument s slepimi pegami

Najnovejša verzija Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta 5.0 je bolj realna in jasna kot verzija 4.1, še vedno pa ne v celoti dosegljiva. Na Gospodarski zbornici Slovenije sicer določene vsebine pozdravljamo, po drugi strani pa opozarjamo na nekaj slepih peg, ki jih je pred zeleno lučjo s strani gospodarstva potrebno ponovno pretehtati.

Arhiv: Slovenska industrija na poti krožnih in podnebno nevtralnih izdelkov - ključna slovenska metalurška podjetja danes z ministroma Počivalškom in Zajcem o izzivih evropskega zelenega dogovora in domačih strateških dokumentih (NEPN)

Člani Strateškega sveta za metalurgijo (SSM) so na današnji 12. seji svoje izzive in predloge rešitev za doseganje evropskih ciljev za zeleno prihodnost do 2050, ki bodo močno vplivali na slovensko industrijo, predstavili ministroma za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku in za okolje in prostor Simonu Zajcu. Posebej so ministra, ki opravljata tekoče posle, opozorili na aktualni Celoviti nacionalni energetski in podnebni načrt (NEPN).

Arhiv: Predlog Zakona o varstvu okolja izriva krožno gospodarstvo

Predlog novega Zakona o varstvu okolja je do 19. februarja že drugič v javni obravnavi, saj je ministrstvo v prvem poizkusu prejelo izredno veliko pripomb na zakon. Po sedmih mesecih tišine je ministrstvo, kljub zelo obsežni tematiki, omogočilo samo skrajšano, 14-dnevno javno razpravo. Nenavadna naglica pri tako pomembnem zakonu vzbuja v strokovnih in gospodarskih krogih nezaupanje in zadržanost.

Arhiv: NEPN 4.1 je razočaral: cilji so ambiciozni, poti do njih nerealne

V stališču je med drugim zapisala, da je NEPN 4.1 razočaral. Cilji so ambiciozni, poti do njih pa nerealne, predrage in bodo posledično povzročile preveč žrtev na strani prebivalstva in gospodarstva.

Arhiv: Gospodarstvo potrebuje delujočo vlado s polnimi pooblastili! Poziv politikom k državotvornemu ravnanju

Na Gospodarski zbornici Slovenije in Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije z zaskrbljenostjo spremljamo trenutne razprave politike in preštevanje glasov glede morebitne nove koalicije ali pa predčasnih volitev. Nepredvidljivo politično dogajanja vnaša negotovost tudi v poslovno okolje, ki je že tako obremenjeno s številnimi neznankami v mednarodni trgovini - od trgovinskih vojn, brexita do koronavirusa -, ki lahko pomembno zamajejo svetovno in domačo gospodarsko rast.

Arhiv: Prvi tehnološki zajtrk – na poti v industrijo 4.0

Nujno je, da za razvoj tovarn prihodnosti in naprednih tehnologij sodelujejo strokovnjaki iz različnih okolij - le tako bomo lahko pripomogli k tehnološkemu razvoju slovenske industrije, so se strinjali udeleženci današnjega Prvega tehnološkega zajtrka.

Arhiv: Bodoča ureditev trgovine med Združenim kraljestvom in EU-27

S 1. 1. 2021 bo po vse verjetnosti stopil v veljavo nov trgovinski dogovor med Združenim kraljestvom in EU-27, katerega osnutek pripravljata obe pogajalski strani. Še vedno obstaja določena verjetnost, da se dogovor o tem prestavi še bolj v prihodnost ter da se ohrani obstoječ sistem mednarodnega sodelovanja.

Arhiv: Nujna je celovita sistemska ureditev dolgotrajne oskrbe

Udeleženci današnje konference na temo dolgotrajne oskrbe so pozvali k nujni sistemski ureditvi dolgotrajne oskrbe, ki bo kakovostno in učinkovito povezala zdravstveni in socialni sistem v novo socialno pravico.

Arhiv: Nacionalni energetsko-podnebni načrt žrtvuje slovensko industrijo

GZS poziva, da se dokument NEPN 4.1 zavrne, saj je škodljiv tako za konkurenčnost gospodarstva kot za blaginjo prebivalcev Slovenije.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.