Mediji

Arhiv: Replika s pojasnitvijo GZS ZISS - Studio ob 17/Radio Slovenija

Replika, da ne bo narobe razumljeno. GZS Zbornica industrije sejmov in srečanj komentiramo izjave predstavnika Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, podane v okviru Studia ob 17, z dne 21.12.2021 na Radiu Slovenija.

Arhiv: Gospodarstvo svari pred zaustavitvijo proizvodnje - kako in kdaj bo ukrepala država?

Ljubljana, 23. december 2021 – Vse več podjetij opozarja na nevzdržne razmere na trgu električne energije, ki so brez precedensa. Izredno povišanje cen vpliva ne le na poslovanje velikih energetsko intenzivnih proizvodnih podjetij, ampak na vse gospodarstvo, vključno z malimi in srednjimi podjetji. »Cena električne energije, ki na slovenskem trgu dosega več kot 400 evrov na MWh, je med najvišjimi v Evropi,« opozarja generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti in dodaja, da »gospodarstveniki s terena sporočajo, da cene električne energije za dobavo v letu 2022 trenutno dejansko dosegajo tudi do šestkratne vrednosti cen iz leta 2021. Vse več podjetij se sooča z razmišljanji o začasni zaustavitvi proizvodnje.«

Arhiv: Indijska veleposlanica na GZS-ZIT

Danes je @Združenje za informatiko in telekomunikacije obiskala Njena ekselenca ga. Namrata S. Kumar, veleposlanica Indije v Sloveniji.

Arhiv: Zbornica računovodskih servisov tudi letos opozarja na nujnost podaljšanja roka za predložitev letnih poročil in davčnih obračunov

GZS-Zbornica računovodskih servisov (ZRS), ki združuje 500 podjetij, ki se ukvarjajo z računovodsko dejavnostjo, je 30. novembra 2021 na Ministrstvo za finance (MF) in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) naslovila predlog za podaljšanje roka za predložitev davčnih obračunov in letnih poročil za leto 2021. 8. decembra 2021 je MF odgovorilo, da podaljšanje rokov za oddajo davčnih obračunov za leto 2021 trenutno ni predvideno. Zaposleni v računovodskih servisih so v zadnjih mesecih močno obremenjeni in opozarjajo na velike stiske.

Arhiv: Zaključna konferenca meseca industrije 4.0 in robotike

Aleš Cantarutti je na zaključni konferenci meseca industrije 4.0. in robotike izpostavil, da je Slovenija med tremi najbolj industrializiranimi državami v EU, zato je prehod v I4.0 in družbo 5.0 za nas še toliko bolj pomemben.

Arhiv: V tranzicijo z ambicijo: Gospodarstveniki in politika o prihodnosti industrije in internacionalizaciji

V Digitalnem središču Slovenije je 15. decembra potekala konferenca o prihodnosti industrije in internacionalizaciji, katere se je udeležilo prek 70 predstavnikov gospodarstva in politike, številni pa so spremljali neposredni prenos preko spleta. Udeleženci konference so razpravljali o kompleksnih izzivih, ki jih slovenskemu gospodarstvu postavlja preplet sprememb, ki zahteva poglobljen, celovit in inovativen pristop. Le na tak način bo lahko ohranilo svojo odprtost, krepilo odpornost na mednarodnem trgu in izvedlo zeleno in digitalno transformacijo, so se strinjali udeleženci. Konferenco so organizirali MGRT, Javna agencija Spirit, MZZ in GZS. ​

Arhiv: Slovenija danes močno odvisna od razmer na tujih trgih: v 2021 prek 41 mrd EUR izvoza

Ljubljana, 14. december 2021 - V zadnjih desetih letih se je izvoz blaga in storitev realno okrepil za 4 % letno, kar je 3-krat hitreje od bruto domačega proizvoda. Po hitrosti naraščanja izvoza smo bili na 9. mestu med 27 državami EU. V lanskem letu je izvažalo 26 tisoč podjetij. 750 podjetij, ki so izvozila več kot 5 mio EUR, je ustvarilo 86 % vrednosti celotnega izvoza.

Arhiv: Začenja se drugi natečaj za medgeneracijsko aktivne delodajalce

Ljubljana, 14. decembra 2021 – Začenja se natečaj za priznanja MEGA 2022, ki je namenjen delodajalcem z dobrimi praksami medgeneracijskega sodelovanja v delovnem okolju. Delodajalci, ki so v letu 2021 aktivno spodbujali sožitje različnih generacij delavcev, lahko oddajo prijavo vse do 4. februarja 2022. Natečaj poteka pod okriljem projekta Vsi zmagujemo, ko sodelujemo, ki ga sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropski socialni sklad.

Arhiv: GZS, Združenje Manager, SBC in AmCham Slovenia podprle predlagane spremembe Zakona o dohodnini

Gospodarske organizacije, povezane v Gospodarskem krogu, predlog sprememb in dopolnitev podpiramo. V primerjavi z ostalimi evropskimi državami je delo v Sloveniji posebej visoko obremenjeno, kar vpliva na konkurenčnost in gospodarstvu otežuje doseganje višje dodane vrednosti, predvsem na račun visoke obremenitve najbolj produktivnih.

Arhiv: Forum Data for Better Living

Na dobro obiskanem forumu Data for Better Living, ki se pravkar v organizaciji GZS odvija na slovenskem paviljonu EXPO 2020 Dubai sta minister za javno upravo Boštjan Koritnik podpredsednik GZS Igor Zorko razpravljala o 40-letni tradiciji AI v Sloveniji, ki nas umešča v globalni vrh in privablja velike zasebne in institucionalne investitorje.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.