Mediji

Arhiv: Zakaj mi koristijo podatki o napovedih Analitike GZS?

Napovedi zunanjih institucij podjetja uporabljate kot izhodišče za postavljanje planov in načrtovanje poslovanja, vse od nabave do zaposlovanja in prodaje. Analitika GZS napovedi oblikuje dvakrat letno za prihodnje 3-letno obdobje, pri čemer ocenjuje tudi nekatere pomembne sektorske agregate, ki jih druge institucije ne pripravljajo.

Arhiv: Virtualna srečanja živilskih podjetij z dubajskimi agenti, distributerji in uvozniki

V nizu promocijskih aktivnosti za slovensko živilsko industrije na trgih Bližnjega Vzhoda smo za enajst slovenskih živilskih podjetij, v sodelovanju z Dubai Chamber in ob podpori SPIRIT Slovenija, 27. in 28. januarja 2022 organizirali več kot 70 virtualnih srečanj z dubajskimi agenti, distributerji ter uvozniki prehrambenih izdelkov in pijač.

Arhiv: Od 1. marca 2022 skrajšano obdobje nadomestila za bolniško odsotnost v breme delodajalca

Na GZS pozdravljamo sprejeti noveli Zakona o delovnih razmerjih in Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki skrajšujeta obdobje nadomestila za bolezen oziroma poškodbo, ki se izplačuje v breme delodajalca, na 20 dni za posamezno odsotnost z dela, vendar največ za 80 delovnih dni v koledarskem letu.

Arhiv: Pobuda Interesne skupine delodajalcev za določitev izjeme od karantene na domu, skrajšanje trajanja karantene in pomoč pri nakupu hitrih testov

GZS, TZS, ZDS in ZDOPS smo preko interesne skupine delodajalcev v Državnem svetu RS dali pobudo Vladi Republike Slovenije, da tudi za gospodarstvo določi izjemo od karantene in samoizolacije na domu po visoko tveganem stiku s covidom-19 pod pogojem, da v obdobju, za katerega bi sicer bila odrejena karantena, vsakodnevno opravi presejalno testiranje s hitrim antigenskim testom ali testom HAG za samotestiranje na delovnem mestu.

Arhiv: Strateški svet za okolje GZS: ZVO-2 blokada za zeleni prehod in trajnostni razvoj

Ljubljana, 27. januar 2022– Osrednja pozornost današnje seje Strateškega sveta za okolje (SSO) GZS je bila namenjena predstavitvi in razpravi o predlogu novega Zakona o varstvu okolja (ZVO-2).

Arhiv: Razprava o dohodninske reformi: Pot do višje rasti ali resna grožnja javnim financam

Bojan Ivanc, glavni ekonomist pri Analitiki GZS v kolumni za Večer:
Predlog zakona o dohodnini, ki je v zakonodajnem procesu že mesece, predstavlja pomembno zakonsko podlago, ki bo vplivala na široko vrsto sprememb pri obdavčitvi plač, dohodka iz dejavnosti, pokojnin, dohodkov od najemnin, uporabi delniških opcij, obdavčitvi dividend in kapitalskih dobičkov.

Arhiv: Pojasnila ob aktualnem pozivu SAZOR k podpisu licenčne pogodbe

Nekatera podjetja ste že prijela poziv k podpisu licenčne pogodbe z Združenjem SAZOR GIZ k.o., ki ima na podlagi Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic in dovoljenja Urada RS za intelektualno lastnino pravico za kolektivno upravljanje pravic avtorjev in založnikov. Ob tem so se pojavila določena vprašanja, zato vam želimo pojasniti, kaj je bila podlaga in razlog za sklenitev skupnega sporazuma.

Arhiv: GZS podpira predlog skrajšanja obdobja nadomestila za bolniško odsotnost v breme delodajalca

Na jutrišnji izredni seji Državnega zbora naj bi poslanci odločali tudi o predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Ta predvideva tako skrajšanje obdobja nadomestila za bolniško odsotnost v breme delodajalca za posamezno odsotnost s 30 na 20 delovnih dni, poleg tega pa skrajšuje tudi skupno obdobje v posameznem koledarskem letu, ko se nadomestilo izplačuje v breme delodajalca, in sicer s 120 na največ 80 delovnih dni v letu.

Arhiv: Bikovska rast energentov: rešitve za podjetja še ni na vidiku!

Ljubljana, 21. januar 2022 – »Od današnjega sestanka predstavnikov GZS in gospodarstva z državnimi sekretarji MzI, MGRT in MF glede reševanja problematike alarmantne rasti energentov smo pričakovali veliko več,« je jasna izvršna direktorica GZS Vesna Nahtigal po razgovoru o predlogu sheme pomoči najbolj prizadetim podjetjem.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.