Mediji

Arhiv: Nove obveznosti ponudnikov gostinskih storitev

Danes je stopil v veljavo Odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki izvajalcem gostinskih storitev nalaga nekaj novih obveznosti. Ker je bilo na Gospodarsko zbornico Slovenije naslovljenih več vprašanj v zvezi z novostmi, ki jih prinaša ta odlok, povzemamo določila Odloka o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, s katerimi morajo biti seznanjeni ponudniki in potrošniki gostinskih storitev.

Arhiv: Gospodarska zbornica Slovenije podpira slovenske olimpijce

Ljubljana, 23. julij 2021 – Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je maja lani z Olimpijskim komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez (OKS–ZŠZ) za obdobje aktualnega olimpijskega ciklusa, ki traja do konca leta 2024, sklenila sporazum o institucionalnem partnerstvu. To predstavlja podlago za sodelovanje GZS in OKS–ZŠZ na področju povezovanja in promocije športa in gospodarstva. Ob začetku olimpijskih iger v Tokiu GZS vsem članicam in članom slovenske olimpijske in paraolimpijske reprezentance želi, da bi jim uspelo pokazati vse tisto, kar zmorejo in znajo!

Arhiv: Gospodarska zbornica Slovenije podpira JEK 2, če bo projekt zadostil najvišjim varnostnim in okoljskim standardom

Ljubljana, 22. 7. 2021 – Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) pozdravlja izdajo energetskega dovoljenja za JEK 2, saj je stabilna in avtonomna oskrba z električno energijo eden od temeljnih pogojev uspešnega gospodarstva. Ob tem pa poudarja, da morajo biti pred pristopom k projektu znana natančna in transparentna finančna konstrukcija, jasno opredeljeni vsi pogoji, ki jim je treba zadostiti z vidika varnosti, ter dosežen širok družbeni konsenz.

Arhiv: Predsedujoči Ekonomsko-socialnemu svetu poziva k oživitvi socialnega dialoga ter svari pred negativnimi posledicami njegove blokade

Ljubljana, 20. julij 2021 – Predsedujoči Ekonomsko-socialnemu svetu Mitja Gorenšček, izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije, je na člane sveta danes naslovil pismo, s katerim jih poziva k obuditvi socialnega dialoga ter opozarja na škodljive posledice neaktivnosti in neusklajenosti socialnih partnerjev.

Arhiv: GZS za dnevne delovne migrante predlaga spremembo novega odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo

GZS predlaga vključitev dnevnih delovnih migrantov med izjeme po novem Odloku o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 ali daljše prehodno obdobje za uveljavitev spremembe za to kategorijo zaposlenih

Arhiv: Sprejeti interventni zakon za pomoč gospodarstvu in turizmu premalo prilagojen potrebam najbolj prizadetih delov gospodarstva

Na Gospodarski zbornici Slovenije sicer pozdravljamo sprejem interventnega zakona za pomoč gospodarstvu in turizmu. Vendar pa ob tem opozarjamo, da sprejet zakon ne vključuje ukrepov, ki smo jih reprezentativne delodajalske organizacije predlagale v obliki amandmajev. Ravno ti ukrepi bi namreč nadgradili zakon v smeri njegove večje koristnosti za prizadeta podjetja, kar bi nedvomno prispevalo k nujnemu okrevanju in nadaljnji oživitvi slovenskega gospodarstva.

Arhiv: Strošek jesenskega vala v Sloveniji 400 EUR na posameznika. Nujna čim višja precepljenost prebivalstva.

Izguba prihodkov v višini 1,7 mrd EUR, 400 mio EUR dodane vrednosti ter 2.500 delovnih mest je ocena učinka morebitnega novega zapiranja gospodarstva, ki jo je naredila Analitika GZS. Za državo bi strošek podpore prizadetemu delu gospodarstva (pretežno storitvene dejavnosti) in javnemu sektorju pomenil okoli 800 mio EUR oz. 400 EUR na prebivalca. Od izbruha pandemije v marcu 2020 do maja 2021 je država za podporne ukrepe namenila že 10 % BDP. Za preprečitev ali vsaj zmanjšanje morebitnega četrtega vala epidemije je nujno zagotoviti čim višjo precepljenost prebivalstva.

Arhiv: Poziv GZS: Zakon o varstvu okolja naj ne ruši dele sistema ravnanja z embalažo, ki dobro delujejo!

Sprememba sistema ravnanja z odpadno embalažo, ki jo bo ustvarila novela Zakona o varstvu okolja (ZVO-2), je nepotrebna in škodljiva. Podjetja v obstoječem sistemu skrbno ravnajo z odpadno embalažo, ki pri njih nastaja, in si za to izbirajo izkušene, zaupanja vredne partnerje. Po v noveli predlagani spremembi bo o prevzemnikih odpadne embalaže odločala tretja, zunanja organizacija. Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) poudarjamo, da morajo podjetja ohraniti možnost samostojne izbire partnerjev, ki jim nudijo konkretne, dobre in zanesljive storitve na njihovih proizvodnih dvoriščih.

Arhiv: Nagrade GZS: podeljeni 4 gospodarski oskarji

Dve gospodarstvenici in dva gospodarstvenika so danes prejeli Nagrado GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je nagrado že 53-ič podelila gospodarstvenikom kot priznanje za njihovo večletno uspešno vodenje podjetja. Predsednik republike Slovenije Borut Pahor je na slovesnosti Gospodarski zbornici Slovenije, ki letos obeležuje 170-letnico svojega delovanja, podelil državno odlikovanje zlati red za zasluge.

Arhiv: GZS prejela državno odlikovanje zlati red za zasluge

Predsednik republike Slovenije Borut Pahor je 6. julija 2021 na slovesnosti ob 170-letnici delovanja GZS in podelitvi 53. Nagrad GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke Gospodarski zbornici Slovenije vročil državno odlikovanje zlati red za zasluge za 170 let povezovanja in spodbujanja slovenskega gospodarstva doma in v svetu.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.