Mediji

Arhiv: GZS podpisala sporazum o sodelovanju z Gospodarsko zbornico Azerbajdžan

V sporazumu, ki sta ga podpisala generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti in podpredsednik azerbajdžanske zbornice Nazim Tatliyev, sta se obe zbornici zavezali k redni izmenjavi informacij ter dobrih praks s ciljem odpreti nove možnosti za povečanje trgovinske menjave med državama.

Arhiv: Kako vzpostaviti odličen tim?

Pomembni so trije Z-ji: znanje, zavzetost in zaupanje. A potrebne so tudi druge stvari. Katere, razkriva letošnji nagrajenec GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke Radovan Bolko v svojem hitrem poslovnem nasvetu. Vabljeni k ogledu!

Arhiv: Energetska kriza: Gospodarstvo pozdravlja ukrep pomoči

»Na GZS pozdravljamo hitro ukrepanje vlade in sprejem zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina. Predvideno sofinanciranje 30 % stroškov električne energije in zemeljskega plina nad dvakratnikom dviga cen je ustrezen ukrep, ki ga dovoljuje pravni okvir na ravni EU, vendar naslavlja porast cen energentov v letošnjem letu. Ne naslavlja pa velikih neznank v zvezi z gotovostjo dobav zemeljskega plina, pa tudi ne zelo verjetne zaostritve energetske draginje za poslovne uporabnike v prihodnjem letu. Težave za podjetja se bodo prihodnje leto poglobile, saj narašča delež podjetij, ki se sooča z visokimi veleprodajnimi cenami,« opozarja vodstvo GZS. Zato GZS pričakuje še v jesenskih mesecih oblikovanje zelo konkretnih ukrepov, ki bodo razbremenili gospodarstvo, kar so sicer izpostavili člani UO GZS že na svoji zadnji, izredni seji v mesecu juliju.

Arhiv: Energetska kriza: Industrija je eden ključnih stebrov za delovanje države, zato se ne sme ustaviti

Člani Upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije so na svoji današnji izredni seji z ministrom za infrastrukturo mag. Bojanom Kumrom in državnim sekretarjem na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Dejanom Židanom razpravljali o nujnih ukrepih za gospodarstvo, zlasti tudi industrijo, povezanih z blaženjem energetske draginje in zagotavljanjem nemotene oskrbe z zemeljskim plinom. Člani UO so izpostavili, da je delovanje industrije vitalnega pomena za Slovenijo in pričakujejo enakopravno obravnavo celotnega gospodarstva in gospodinjstev/prebivalstva pri oskrbi z energenti in njihovih cenah. Nujna pa je tudi čimprejšnja uveljavitev sheme EU - začasnega okvira za krizne ukrepe državne pomoči v podporo gospodarstvu po agresiji v Rusiji proti Ukrajini. UO GZS je sprejel sedem sklepov.

Arhiv: Izšla nova številka revije Glas gospodarstva

V najnovejši številki revije Glas gospodarstva (julij-avgust) lahko preberete intervju z direktorjem GZS-Združenja za promet Robertom Severjem. Logistika in transport sta se v zadnjem obdobju morala večkrat prilagoditi zaradi novo nastalih razmer, trenutno pa največja negotovost vlada v povezavi z visokimi cenami energentov.

Arhiv: Nagrajenec GZS odgovarja: Kako vzpostaviti odličen tim?

Za odličen tim je potrebno izpolniti določene predpostavke – tim mora biti raznolik, tako po spolu kot po izobrazbi, izkušnjah, pa tudi kulturnih, verskih in drugih značilnostih, pravi letošnji nagrajenec GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke Enzo Smrekar, Atlantic Droga Kolinska, Ljubljana.

Arhiv: Brez zemeljskega plina se kratkoročno ne bomo izognili kriznim razmeram

Ljubljana, 15. julij 2022 - Na današnjem sestanku, ki ga je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije, so predstavniki devetih, pretežno industrijskih panog predstavili državni sekretarki Tini Seršen z Ministrstva za infrastrukturo (MZI) in državnemu sekretarju Matevžu Frangežu z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (Mgrt) aktualne težave in opozorili na posledice, ki jih lahko povzroči zaustavitev dobave plina iz Rusije. Razprava je razgrnila številne posledice visokih cen energentov, težav v energetski in surovinski oskrbi ter verižne reakcije, ki jo povzročajo skorajda celotnemu gospodarstvu. Razsežnosti te problematike so veliko večje, kot jih nakazujejo le statistični podatki in trenutni izkaz BDP-ja. Ukinitev dobave plina iz Rusije bi povzročila izredne razmere tako za gospodarstvo kot za celotno našo družbo. Razprava je pokazala, da kratkoročnih ukrepov na potencialno krizo (še) nimamo, zato je še toliko bolj nujen dialog gospodarstvenikov in Vlade.

Arhiv: Vodstvi GZS in MIZŠ o sodelovanju, še zlasti na področju razvoja

Vodstvi GZS in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport sta včeraj popoldne na sedežu ministrstva razpravljali o možnostih sodelovanja na področju raziskav, razvoja in inovacij ter kadrov in izobraževanja. Sklenili sta, da bosta sodelovali pri strategijah in projektih, ki predstavljajo dodano vrednost tako za gospodarstvo kot za družbo, še zlasti pri investicijah v tehnologije za dvojni prehod.

Arhiv: Srečanje z iranskim odpravnikom poslov

Na srečanju generalnega direktorja mag. Aleša Cantaruttija z odpravnikom poslov Veleposlaništva Islamske Republike Iran gospodom Mehdijem Abedijem 1. julija je bil izražen obojestranski interes in dogovor za izvedbo webinarja na temo poslovanja z Iranom ter jesenski obisk slovenske poslovne delegacije v Iranu.

Arhiv: Priložnosti za železniška podjetja in dobavitelje

Ljubljana, 30. junija 2022 – Predstavniki 45 podjetij in organizacij iz Slovenije in petih držav so se danes na GZS seznanili z investicijskimi projekti Slovenskih železnic, pa tudi z mednarodnimi trendi digitalizacije, razogličenja in inovacij v železniškem sektorju. Poslovno srečanje »Izzivi in priložnosti za železniška podjetja in dobavitelje v post-Covid obdobju« je organizirala GZS v sodelovanju z mednarodnimi partnerji Railway Cluster for South-East Europe, Rail Target in Javno agencijo SPIRIT Slovenija.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.