Mediji

Arhiv: Krizni dodatek: GZS dala pobudo za spremembo mnenja MDDSZ glede upoštevanja poslovne uspešnosti

Gospodarska zbornica Slovenije je na MDDSZ naslovila pobudo za spremembo njihovega mnenja glede upoštevanja poslovne uspešnosti kot pogoja za pridobitev pravice do kriznega dodatka po #PKP7. Predlagala je, da se poslovna uspešnost, ugotovljena za določeno obdobje, pri pridobitvi pravice do kriznega dodatka, upošteva v sorazmernih deležih.

Arhiv: Na slavnostni skupščini o pokoronskem času in krepitvi medzborničnega sodelovanja

Ob 170-letnici delovanja je GZS organizirala slavnostno digitalno skupščino, na kateri so predstavniki zbornic, ustanovljenih z istim aktom, razpravljali o trenutnih razmerah, nujnih korakih za nov gospodarski zagon in prihodnjem sodelovanju.

Arhiv: GZS - 170 let tradicije

Gospodarska zbornica Slovenije danes praznuje 170-letnico svojega delovanja. Zgodovino je pričela pisati leta 1851, ko je bila ustanovljena prva čez-sektorska gospodarska zbornica na Slovenskem. Od prvih začetkov pa vse do danes ostaja rdeča nit vseh zborničnih prizadevanj zastopanje interesov članov in krepitev konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

Arhiv: Obvezno upokojevanje uravnotežuje pravice delodajalcev in delojemalcev

Ljubljana, 31. december 2020 - Na GZS menimo, da so ocene sindikatovo več stomilijonskem pritisku na pokojninsko blagajno in javne finance zaradi ukrepa upokojevanja po #PKP7 močno pretirane. Vsak delodajalec si želi ohranjati dobre sodelavce in večina starejših zaposlenih, ki želijo delati, je za podjetja dragocena. Za tiste, ki jim je v 40 letih dela zmanjkalo elana ali sodobnega znanja, pa je prav, da ima tudi delodajalec možnost, da se izreče o nadaljevanju ali prekinitvi delovnega razmerja z zaposlenim, ki ima pogoje za upokojitev in s tem doseženo socialno varnost.

Arhiv: Predlog #PKP7: GZS podpira možnost odpovedi zaposlitve ob izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev

Gospodarska zbornica Slovenije je na poslanske skupine in poslance Državnega zbora RS naslovila pismo v podporo 28. členu v predlogu #PKP7, ki omogoča odpoved pogodbe o zaposlitvi delavcu, če izpolnjuje pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine.

Arhiv: Sončna elektrarna na strehi zgradbe GZS

Sončna elektrarna na strehi zgradbe GZS

Arhiv: Vrh slovenskega gospodarstva: zmagovalci tudi po krizi

S sedanjim razvojnim modelom Slovenija napreduje dokaj stabilno, vendar prepočasi, da bi lahko uresničili svoje sanje – postati Slovenija 5.0, družba trajnostnega razvoja, ki bo z uporabo znanosti, umetne inteligence, industrije 4.0 in inovativnosti zagotavljala delo, socialno varnost in okoljsko vzdržnost po najvišjih svetovnih standardih in s tem po razvitosti prodrla v krog najuspešnejših držav sveta. Za to je potrebna nova razvojna paradigma, v okviru katere bo osrednje mesto namenjeno vlaganjem v razvoj in inovativnost, so se strinjali udeleženci današnjega 15. Vrha slovenskega gospodarstva, ki ga je Gospodarska zbornica Slovenije tokrat prvič organizirala povsem virtualno.

Arhiv: Epidemija bo malemu gospodarstvu odnesla 1,8 mrd EUR dodane vrednosti

Epidemija bo malemu gospodarstvu odnesla 1,8 mrd EUR dodane vrednosti Ljubljana, 17. decembra 2020 – Kriza, ki jo povzročila epidemija koronavirusa, je še posebej prizadela malo gospodarstvo. Številna mala podjetja so na robu zloma. Ukrepi, ki jih je sprejela država za stabiliziranje razmer, so posledice omilili, ne morejo pa jih izničiti. Podjetniki pričakujejo, da jim bo omogočeno poslovanje, saj daljšega obdobja zaprtosti ne bodo prenesli. Pomoč, ki jo zagotavlja država, mora biti vsem dostopna, hitra in pod enostavnimi pravili. Glede tega so se strinjali udeleženci 9. Vrha malega gospodarstva, ki ga je organizirala GZS, tokrat prvič virtualno.

Arhiv: Združenje za promet pri GZS se distancira od napovedanega protesta

V nadaljevanju posredujemo sporočilo medijem GZS - Združenja za promet.

Arhiv: Elektroindustrija v Sloveniji: tukaj in zdaj

Predsedstvo Upravnega odbora GZS - Zbornice elektronske in elektroindustrije se je dne 14.12.2020 sestalo s panožnimi sindikati ter se z njimi dogovorilo o oblikovanju delovnih skupin, ki bodo pripravile izhodišča za nov plačni model v elektroindustriji. Nov plačni model naj bi bil primerljiv z modeli v državah konkurentkah in bi odpravil anomalije, nastale zaradi administrativnega urejanja tega področja. Po sestanku je predsedstvo UO ZEE sprejelo izjavo za javnost v zvezi z aktualnimi dogajanji okoli minimalne plače in oteženega poslovanja zaradi korona krize.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.