Mediji

Arhiv: Letno srečanje članov GZS - Zasavske gospodarske zbornice

GZS - Zasavska gospodarska zbornica je v sredo, 23. avgusta, organizirala drugo letno srečanje članov z vodstvom GZS. Tudi letošnje srečanje je bilo namenjeno predvsem seznanitvi članov z aktivnostmi zbornice, razpravi o izzivih, s katerimi se trenutno soočajo podjetja, ter mreženju med člani. Tovrstna letna srečanja bosta Zasavska gospodarska zbornica in GZS nadaljevali tudi v prihodnjih letih.

Arhiv: Pretresljiva razsežnost poplav

»Fotografije in posnetki, ki smo jih spremljali v medijih, so nas pretresli. Toda vse razsežnosti in posledice poplav lahko dojamemo šele, ko jih vidimo na lastne oči. Ko začutiš stisko in hkrati upanje in hvaležnost prizadetih ljudi. Mnogi nimajo le uničenih domov, ujma je ogrozila tudi njihova delovna mesta.

Arhiv: Začasna ocena škode v podjetjih blizu 400 milijonom evrov

Ljubljana, 10. avgust 2023 - »Hitra pomoč gospodarstvu je najbolj učinkovit odgovor na stisko, v kateri so se znašla mnoga podjetja na najbolj prizadetih območjih. Ukrepi, ki jih je včeraj potrdil Državni zbor, gredo v pravo smer. Zato moramo s takim tempom nadaljevati«, pravi generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal.

Arhiv: Znatno ohlajanje gospodarstva: Junijski padec porabe električne energije v predelovalnih dejavnostih brez primere v zgodovini

Ljubljana, 26. julij 2023 - Junijska poraba električne energije v predelovalnih dejavnostih je bila za petino nižja kot lani in celo za desetino nižja kot v času prvega vala pandemije covida-19 (junij 2020). Julijski podatki o razpoloženju v evropskem in slovenskem gospodarstvu pomenijo poglabljanje negativnih trendov v predelovalnih dejavnostih in upočasnjeno rast v storitvenih dejavnostih.

Arhiv: GZS ponovno izpostavlja: Ne nasprotujemo sistemski ureditvi dolgotrajne oskrbe, nasprotujemo pa dodatnim obremenitvam delodajalcev

V medijih je zaokrožila izjava ministra za delo Luke Mesca, da naj bi GZS večkrat zelo jasno povedala, da po njenem mnenju financiranje dolgotrajne oskrbe ne bi smelo biti solidarnostno, ampak bi moralo predstavljati individualno zavarovanje.

Arhiv: »Razmere v gospodarstvu, kam nas peljejo reforme in stanje na področju delovanja Ekonomsko-socialnega sveta«

Vodstva vseh petih reprezentativnih gospodarskih zbornic in delodajalskih združenj, članic Ekonomsko-socialnega sveta, z današnjim dnem izstopamo iz Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) vse dotlej, dokler v naši državi ne vzpostavimo enakopravnega tripartitnega socialnega dialoga, ki bo temeljil na spoštovanju Pravil o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta.

Arhiv: Reprezentativne delodajalske organizacije glede Zakona o dolgotrajni oskrbi: dodatnim finančnim obremenitvam se bomo zoperstavile

Ljubljana, 18. julij 2023 – Reprezentativne delodajalske organizacije, članice ESS, ostro protestiramo ob včerajšnjem sprejemu Zakona o dolgotrajni oskrbi v Državnem zboru RS brez predhodnega soglasja socialnih partnerjev glede financiranja dolgotrajne oskrbe. Zakon pomeni dodatno obremenitev za slovensko gospodarstvo, kar je povsem nesprejemljivo.

Arhiv: Dolgotrajna oskrba da, a ne na plečih delodajalcev

Ljubljana, 11. 7. 2023 – Reprezentativne delodajalske organizacije, članice ESS smo na ministre in poslance DZ naslovile svoje predloge in pripombe na Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je Vlada posredovala v nadaljnjo parlamentarno proceduro brez soglasja socialnih partnerjev. Predlog namreč prinaša dodatne obremenitve za slovensko gospodarstvo, kar bi zmanjšalo njegovo konkurenčnost in posledično ogrozilo delovna mesta.

Arhiv: Negativni trendi v industrijski proizvodnji so znak za alarm

Ljubljana, 11. 7. 2023 - Tudi statistični podatki o industrijski proizvodnji v Sloveniji za mesec maj niso obrnili negativnega trenda, ki ga industrija beleži vse od oktobra lani. »Kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnosti je najšibkejši po juliju 2020,« je izpostavil glavni ekonomist GZS Bojan Ivanc na izrednem sestanku vodstva GZS s predsedniki panožnih združenj, ki so med drugim obravnavali tudi pričakovane dodatne obremenitve gospodarstva kot posledico napovedanih reform vlade.

Arhiv: GZS podpira pobudo »21 stopinj za ohranitev 21. stoletja«

Gospodarska zbornica Slovenije je pristopila k pobudi »21 stopinj za ohranitev 21. stoletja«. Osnovni cilj pobude je, da postane globalno gibanje, ki bi prispevalo k zmanjšanju porabe energije za hlajenje poslovnih in stanovanjskih prostorov. Podpisniki želimo na eni strani spodbuditi uporabnike klimatskih naprav, da pri hlajenju prostorov varčujejo z energijo, po drugi strani pa vključiti tudi proizvajalce klimatskih naprav in sistemov. Vizija je, da po korakih pridemo do točke, ko temperature hlajenja ne bi bile nižje od 24oC. Pobuda je pridobila široko podporo tako med gospodarskimi subjekti kot tudi med okoljskimi organizacijami, podpisniki pa smo jo pred dnevi posredovali tudi ministru za gospodarstvo, turizem in šport.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.