Mediji

Arhiv: GZS pozdravlja sprejeto uredbo in poziva Vlado tudi k reševanju problematike velikih in energetsko intenzivnih podjetij

Na Gospodarski zbornici Slovenije pozdravljamo odločitev vlade, ki je sledila predlogom gospodarskih organizacij in sprejela uredbo, s katero je zamejila ceno električne energije za mikro, mala in srednja podjetja. Pričakujemo, da bo vlada vložila dodatne napore v reševanje problematike velikih in energetsko intenzivnih podjetij, ki nimajo regulirane cene in so morala v zadnjih mesecih zakupiti električno energijo za 2023 po enormno visokih cenah.

Arhiv: Poziv za presojo ustavnosti novele Zakona o dohodnini

Trinajst gospodarskih in kmetijskih organizacij je na poslanske skupine Državnega zbora naslovilo poziv za vložitev ustavne presoje na novelo Zakon o dohodnini, ki ga je DZ sprejel 9. decembra. Ta med drugim prinaša nižjo splošno davčno olajšavo, ukinja usklajevanje olajšav z inflacijo (kar zaradi visoke inflacije pomeni dejansko nižje neto plače), zvišuje obdavčitev samostojnih podjetnikov (posebej normiranih zavezancev) in visoko izobraženih kadrov, otežuje notranje lastništvo podjetij ter bistveno poslabšuje socialni položaj kmetov na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje.

Arhiv: Ali veste, da je v inovacijskem skladu EU na voljo kar 3 milijarde evrov nepovratnih sredstev za financiranje inovativnih projektov?

Sklad za inovacije je namenjen predvsem financiranju projektov za čistejši energetski sistem, preobrazbo gospodarstev in družb, tlakovanju obnove industrijske revolucije, zaščiti planeta in zdravja in podpori globalnim podnebnim aktivnostim. Preko sklada za inovacije se bo sofinanciralo visoko inovativne tehnologije in večje projekte, ki bodo pomembno vplivali na znižanje izpustov toplogrednih plinov.

Arhiv: Predsednik vlade pričakuje subvencionirano ceno elektrike za podjetja v višini okoli 200 evrov/MWh

Ljubljana, 20. december 2022- Na današnjem srečanju na GZS so si predsednik vlade in predstavniki gospodarskih organizacij – GZS, OZS, TZS, ZDS, ZDOPS, Združenje Manager, AmCham Slovenija, SBC – Klub slovenskih podjetnikov izmenjali informacije in stališča glede reševanja problematike visokih cen električne energije.

Arhiv: Strateški svet za kolektivno dogovarjanje z ministrom o ključnih spremembah na delovnopravnem področju

Ljubljana, 20. december 2022 – Na današnji seji Strateškega sveta GZS za kolektivno dogovarjanje je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec predstavil načrte ministrstva na delovno pravnem področju.

Arhiv: Vrh po vrhu za tuje diplomate

Tuje veleposlanike in ekonomske svetovalce, ki pokrivajo Slovenijo, smo na tradicionalnem sprejemu seznanili s cilji in zaključki nedavnega Vrha slovenskega gospodarstva. Predstavili smo jim tudi napoved gospodarskega okolja v letu 2023 ter načrtovane aktivnosti Centra za mednarodno poslovanje (CEMP) v prihodnjem letu.

Arhiv: Svet za internacionalizacijo gospodarstva je bil tokrat na GZS

Na petkovi seji so člani sveta govorili o tem, kako čim bolj učinkovito usklajevati skupne aktivnosti na obstoječih trgih in razmišljali o priložnostih na novo se odpirajočih trgih za slovenska podjetja. Aleš Cantarutti je pri tem izpostavil pomen koordinacije zunanjega in gospodarskega ministrstva ter podpornih institucij, da skupaj "dorečemo aktivnosti, ključne trge in panoge, ki jih je treba posebej podpreti pri prodoru na nove trge."

Arhiv: Prva gospodarska delegacija lesarjev v Egipt

Delegacija predstavnikov petih lesnih in pohištvenih podjetij ter Lesarskega grozda se je med 13. in 16. decembrom mudila na poslovnem obisku v Kairu. Cilj obiska sta bila utrjevanje in nadgradnja dosedanjega poslovnega sodelovanja ter vzpostavitev novih poslovnih kontaktov, saj Egipt in MENA regija za slovenska pohištvena podjetja predstavljata perspektiven trg z veliko priložnosti.

Arhiv: Odziv GZS na navedbe MzI v sporočilu za javnost z dne 16.12.2022

Dolžni smo se odzvati na navedbe Ministrstva za infrastrukturo (sporočilo) in jih podrobneje pojasniti, saj cenimo dosedanje sodelovanje s predstavniki ministrstva pri iskanju rešitev za energetsko draginjo. Po informacijah, ki jih imamo s strani podjetij, ne drži, da ta ne bi pristopila k sklepanju pogodb za dobavo električne energije po pozivu vlade, ki ga je preko Ukoma objavila 15. novembra.

Arhiv: Energetska kriza: novinarska konferenca gospodarskih organizacij

Državni zbor RS danes obravnava in predvidoma po nujnem postopku sprejema Predlog zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize. Predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), Trgovinske zbornice Slovenije (TZS), Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS), Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS), Združenja Manager, AmCham Slovenija ter SBC – Kluba slovenskih podjetnikov smo danes, v petek, 16. decembra sklicali skupno novinarsko konferenco.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.