Mediji

Arhiv: Evropski zeleni dogovor – seznam 50+ želja do 2050

Evropska komisija je načrt rasti in razvoja gospodarstva zasnovala na okoljski in podnebni politiki, kar tudi v gospodarstvu pozdravljamo. Že vrsto let namreč ugotavljamo, da se ob rešitvi določenih problemov vedno znova pojavljajo novi, ki postajajo vse bolj globalni in terjajo proaktiven globalni pristop k reševanju - ob sodelovanju vseh deležnikov sodobne družbe.

Arhiv: Skupščina GZS o zdravstvu ter planu dela GZS za naslednje leto

Ljubljana, 19. decembra 2019 – Na današnji seji so člani Skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) z generalnim direktorjem ZZZS razpravljali o tekočih in načrtovanih aktivnostih zavoda. Sprejeli so tudi Plan dela GZS za leto 2020.

Arhiv: Gradbenikom povečali povračila stroškov za malico, regres za letni dopust in jubilejne nagrade

Predstavniki delodajalskih in sindikalnih organizacij v gradbeni panogi so v pogajanjih dosegli dogovor o spremembah in dopolnitvah kolektivne pogodbe gradbene dejavnosti (KPGD), kjer so povečali dodatke za potovanja na gradbišča, povračila stroškov za malico, regres za letni dopust in jubilejne nagrade. Pogajalski skupini sta se dogovorili, da pogajanja o NOP (najnižjih osnovnih plačah po tarifnih razredih) nadaljujejo v marcu 2020, ko bodo znani učinki dviga minimalnih plač in izločitve dodatkov iz minimalne plače, okvirni rezultati poslovanja v letu 2019 in eventuelni splošni dogovor o plačnem modelu za gospodarske družbe v RS.

Arhiv: Poziv poslancem glede predloga novele Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-O)

Gospodarska zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije - GIZ ter Združenje delodajalcev Slovenije so danes poslanke in poslance Državnega zbora RS pozvali, da z zavrnitvijo predlagane novele ZZVZZ-O omogočijo Ministrstvu za zdravje RS, da v sodelovanju s socialnimi partnerji pripravi zakonodajne rešitve, ki bodo omogočile stabilen razvoj zdravstvenega sistema v Sloveniji.

Arhiv: Hrana, prehrana in potrošnik – Slovenija kot primer dobre prakse

Ljubljana, 16. december 2019 – V okviru Prehranskega foruma s pomenljivim naslovom »Živilska industrija miga – migaj z nami tudi ti!« je bil predstavljen slovenski potrošnik, kakšen je, kako se prehranjuje in kaj si želi na področju hrane in prehrane. Spregovorili so ugledni strokovnjaki, okrogla miza, s katero smo zaokrožili dogodek pa je dala še dodatne odgovore, kako naprej za zdravje ljudi v Sloveniji.

Arhiv: UO GZS na 3. seji v luči problematike podnebnih sprememb imenoval Strateški svet GZS za okolje

Ljubljana, 12. december 2019 – Članom Upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije (UO GZS) je na današnji seji minister za finance dr. Andrej Bertoncelj predstavil pogled ministrstva na makroekonomsko in fiskalno okolje. Upravni odbor je sprejel tudi Integralni plan dela GZS za leto 2020 in imenoval pogajalsko skupino za pogajanja za sklenitev sporazuma s SAZOR ter Strateški svet GZS za okolje.

Arhiv: Kipec Feniks za projekt leta 2019 prejela mag. Martina Puc, direktorica podjetja Res- Pons d.o.o.

V ponedeljek, 9. 12. 2019, je bila na dogodku Združenja za management consulting Slovenije pri GZS-Zbornici poslovno storitvenih dejavnosti podeljena nagrada Feniks za projekt leta 2019 na področju management consultinga.

Arhiv: Ekvilib inštitut s partnerji predstavil nov certifikat: družbeno odgovoren delodajalec

Ljubljana, 9. decembra 2019 – Ekvilib Inštitut je v okviru Dnevov družbene odgovornosti, ki od danes do srede potekajo v Ljubljani, predstavil nov certifikat Družbeno odgovoren delodajalec. Z njim želijo partnerji projekta celovito izboljšati družbeno odgovorno upravljanje slovenskih podjetij in organizacij v odnosu do zaposlenih. Gre za edini certifikat na tem področju v Sloveniji, ki bo poleg ozaveščanja tudi spremljal napredek podjetij in organizacij. Pri certifikatu, poleg nosilca Ekvilib Inštituta, sodelujejo kot partnerji Gospodarska zbornica Slovenije, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in Združenje delodajalcev Slovenije.

Arhiv: Izpod peresa glavnega ekonomista GZS od 30. novembra do 6. decembra 2019

Trgovinske vojne v novi preobleki V svetu je ocena poznavalcev, da se bodo trgovinske vojne preselile iz carin na druge ukrepe, ki bodo ovirale pošteno tržno igro med večjimi svetovnimi multinacionalkami. Tako kot je Francija napovedala uvedbo digitalnega davka, s katero bo obremenila predvsem ameriška podjetja, je ameriški predsednik v svarilo omenil uvedbo carin na francoske luksuzne izdelke kot tudi umik ameriškega sodelovanja v delovni skupini OECD, ki si prizadeva za poenotenje obdavčitve velikih multinacionalk, še posebej na področju nove ekonomije.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.