Mediji

Arhiv: Energetska kriza: Industrija je eden ključnih stebrov za delovanje države, zato se ne sme ustaviti

Člani Upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije so na svoji današnji izredni seji z ministrom za infrastrukturo mag. Bojanom Kumrom in državnim sekretarjem na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Dejanom Židanom razpravljali o nujnih ukrepih za gospodarstvo, zlasti tudi industrijo, povezanih z blaženjem energetske draginje in zagotavljanjem nemotene oskrbe z zemeljskim plinom. Člani UO so izpostavili, da je delovanje industrije vitalnega pomena za Slovenijo in pričakujejo enakopravno obravnavo celotnega gospodarstva in gospodinjstev/prebivalstva pri oskrbi z energenti in njihovih cenah. Nujna pa je tudi čimprejšnja uveljavitev sheme EU - začasnega okvira za krizne ukrepe državne pomoči v podporo gospodarstvu po agresiji v Rusiji proti Ukrajini. UO GZS je sprejel sedem sklepov.

Arhiv: Izšla nova številka revije Glas gospodarstva

V najnovejši številki revije Glas gospodarstva (julij-avgust) lahko preberete intervju z direktorjem GZS-Združenja za promet Robertom Severjem. Logistika in transport sta se v zadnjem obdobju morala večkrat prilagoditi zaradi novo nastalih razmer, trenutno pa največja negotovost vlada v povezavi z visokimi cenami energentov.

Arhiv: Nagrajenec GZS odgovarja: Kako vzpostaviti odličen tim?

Za odličen tim je potrebno izpolniti določene predpostavke – tim mora biti raznolik, tako po spolu kot po izobrazbi, izkušnjah, pa tudi kulturnih, verskih in drugih značilnostih, pravi letošnji nagrajenec GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke Enzo Smrekar, Atlantic Droga Kolinska, Ljubljana.

Arhiv: Izšla panožna številka revije GG – Gradnje

V posebni številki revije Glas gospodarstva Gradnje z različnih zornih kotov osvetljujemo razvoj, dosežke in izzive, ki v prihodnjih letih čakajo gradbeno panogo. Z direktorjem 2TDK Pavletom Hevko smo govorili o enem največjih projektov na sploh v Sloveniji, o drugem tiru Divača-Koper, predstavljamo tudi glavne investicije po celotni državi, ki so in še bodo v teku.

Arhiv: Brez zemeljskega plina se kratkoročno ne bomo izognili kriznim razmeram

Ljubljana, 15. julij 2022 - Na današnjem sestanku, ki ga je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije, so predstavniki devetih, pretežno industrijskih panog predstavili državni sekretarki Tini Seršen z Ministrstva za infrastrukturo (MZI) in državnemu sekretarju Matevžu Frangežu z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (Mgrt) aktualne težave in opozorili na posledice, ki jih lahko povzroči zaustavitev dobave plina iz Rusije. Razprava je razgrnila številne posledice visokih cen energentov, težav v energetski in surovinski oskrbi ter verižne reakcije, ki jo povzročajo skorajda celotnemu gospodarstvu. Razsežnosti te problematike so veliko večje, kot jih nakazujejo le statistični podatki in trenutni izkaz BDP-ja. Ukinitev dobave plina iz Rusije bi povzročila izredne razmere tako za gospodarstvo kot za celotno našo družbo. Razprava je pokazala, da kratkoročnih ukrepov na potencialno krizo (še) nimamo, zato je še toliko bolj nujen dialog gospodarstvenikov in Vlade.

Arhiv: Vodstvi GZS in MIZŠ o sodelovanju, še zlasti na področju razvoja

Vodstvi GZS in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport sta včeraj popoldne na sedežu ministrstva razpravljali o možnostih sodelovanja na področju raziskav, razvoja in inovacij ter kadrov in izobraževanja. Sklenili sta, da bosta sodelovali pri strategijah in projektih, ki predstavljajo dodano vrednost tako za gospodarstvo kot za družbo, še zlasti pri investicijah v tehnologije za dvojni prehod.

Arhiv: Za ohranitev konkurenčnosti je nujna pohitritev in poenostavitev postopkov zaposlovanja tujcev

Gospodarska zbornica Slovenije je danes organizirala posvet in okroglo mizo Zaposlovanje tujcev. Dogodek je bil namenjen iskanju rešitev za pohitritev in poenostavitev postopkov zaposlovanja tujcev. Predstavniki podjetij so izpostavili konkretne težave in predlagali vrsto kratkoročnih interventnih in organizacijskih rešitev. Pohitritev in poenostavitev postopkov je bila tudi rdeča nit okrogle mize, na kateri so sodelovali predstavniki pristojnih ministrstev in Zavoda za zaposlovanje.

Arhiv: GZS poziva odločevalce, da vodenje gradbenih projektov pustijo v domeni strokovno usposobljene gradbene stroke

Gospodarska zbornica Slovenije poziva odločevalce, da pri današnji obravnavi Zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanja spoštovanja pravne države (ZZNŠPP) upoštevajo predlagane amandmaje inženirske gradbene stroke na 14. in 18. člen Gradbenega zakona-1. Amandmaji se nanašajo na pooblastila za vodenje gradbenih projektov, ki morajo ostati v domeni pooblaščenih gradbenih inženirjev. To je ključnega pomena za kakovostne in varnostne standarde gradenj pa tudi za razvoj gradbene stroke.

Arhiv: Vodstvi GZS in SVRK o priložnostih za sodelovanje v dobrobit razvojnega preboja gospodarstva in družbe

Vodstvi GZS in Službe Vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) sta na današnjem srečanju na sedežu SVRK razpravljali o možnostih sodelovanja in sklenili, da je za razvoj slovenskega gospodarstva in celotne družbe pomembno sodelovanje ključnih deležnikov ter iskanje najboljših rešitev. Dogovorili sta se, da bo SVRK vključevala GZS predvsem pri razvojno naravnanih vsebinah.

Arhiv: Minister Kumer z ekipo na GZS

Vodstvi GZS in infrastrukturnega ministrstva sta na današnjem sestanku razpravljali o najbolj perečih vprašanjih, ki pestijo gospodarstvo, tako o visokih stroškov energentov kot tudi o negotovosti glede zanesljivosti prihodnje oskrbe z zemeljskim plinom. Dogovorili so se za nadaljnje sodelovanje pri nagovarjanju skupnih tem in se strinjali, da je potrebno oblikovati skup ukrepov, ki bodo pomagali tudi gospodarstvu.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.