Mediji

Arhiv: Koreja: Priložnosti na več področjih

Sporazum z EU je pospešil rast blagovne menjave. V okviru novo odprtega veleposlaništva v Seulu deluje gospodarski oddelek, s katerim GZS že načrtuje skupne aktivnosti za pomoč našim izvoznikom. V začetku decembra bo potekal poslovni dogodek z naslovom Korea Grand Sourcing Fair 2022 (KGSF 2022), na katerem se bodo udeleženci lahko srečali s korejskimi dobavitelji, letos prvič pa bodo organizirana tudi poslovna srečanja tujih dobaviteljev s korejskimi uvozniki.

Arhiv: Pobuda GZS glede vračanja prejete pomoči po PKP zakonodaji

Skladno z veljavno zakonodajo so nekatera podjetja prejela odločbe FURS, s katerimi jim je naloženo plačilo vračila pomoči oziroma vračila sorazmernega dela pomoči v zelo visokih zneskih, ki že ogrožajo njihovo likvidnost ter poslovanje.

Arhiv: Energetska samozadostnost Slovenije bo za porabnika cenejša in varnejša

Ljubljana, 27. oktober 2022 – »Veliko govorimo o zeleni energiji in energetskem prehodu. Vprašanje pa je, kaj smo na tem področju že naredili oziroma kakšni so načrti Slovenije. V kolikor ne bomo zagotovili zadostnih virov nizkoogljične energije, bomo ogrozili proizvodnjo materialov in s tem konkurenčnost slovenskega gospodarstva,« je poudaril predsednik GZS Tibor Šimonka na posvetu o energetskem prehodu Slovenije, ki so ga danes v Državnem svetu skupaj organizirali Strateški svet GZS za energetski prehod, Svet za razvoj pri SAZU in Državni svet RS.

Arhiv: Reprezentativne delodajalske organizacije proti izredni uskladitvi minimalne plače

Ljubljana, 26. oktober 2022 – "Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), Trgovinska zbornica Slovenije (TZS), Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS) ter Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) nasprotujemo napovedani izredni uskladitvi minimalne plače, saj ta ni predvidena v Zakonu o minimalni plači in predstavlja odstop od načela predvidljivosti poslovnega okolja," so v skupnem stališču, posredovanem predsedniku vlade in ministroma za gospodarstvo in delo, zapisale reprezentativne delodajalske organizacije.

Arhiv: Gospodarstvo in znanost lahko veliko prispevata k razvoju Slovenije

Ljubljana, 25. oktober 2022 - Univerza v Ljubljani in Gospodarska zbornica Slovenije nameravata združiti moči na področju sodelovanja med gospodarstvom in izobraževalnimi ustanovami, zato sta vodstvi obeh organizacij pristopili k pripravi akcijskega načrta, sta se na današnjem srečanju na GZS dogovorila rektor Univerze v Ljubljani dr. Gregor Majdič in generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti.

Arhiv: Na GZS deluje Inštitut za strateške in gospodarske raziskave

Ljubljana, 24. oktober 2022 – Inštitut za strateške in gospodarske raziskave (ISGR), ki je bil danes na GZS tudi uradno prvič predstavljen širši javnosti, bo namenjen najzahtevnejšim analizam in modeliranju dolgoročnih scenarijev gospodarskih gibanj. Ti bodo namenjeni konkretnim rešitvam za raznovrstne potrebe institucij in podjetij. Na današnjem dogodku je bila predstavljena tudi jesenska gospodarska napoved Analitike GZS. Po osrednji oceni bo realna gospodarska rast okoli 1 % v 2023, nekoliko nad 2 % v 2024 in 3 % v 2025, pri čemer sta ključna razloga za nižjo realno rast povezana z visokimi cenami energentov in pričakovanji o še vedno visoki rasti cen. Trg dela bo po osrednji oceni ohranil pretežno število delovnih mest, vseeno pa so v napovedi vključena tudi pričakovanja o podpornih ukrepih države.

Arhiv: Nagrada Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico 2022 Jani Bauer in Petru Škerlu za slikanico Kako objeti ježa

Ljubljana, 24. oktober 2022- Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije je na današnji prireditvi podelila nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico za leto 2022. Prejela sta jo avtorica Jana Bauer in ilustrator Peter Škerl za slikanico Kako objeti ježa (KUD Sodobnost International).Posebno nagrado za kakovostno povezovanje umetnostnih zvrsti pa sta za slikanico Sofijini baletni copatki prejela avtorica Helena Kraljič in ilustratorka Tina Dobrajc (založba Morfemplus).

Arhiv: Energetska kriza: Prvi teden novembra bo odločilen za slovensko gospodarstvo

Ljubljana, 21. oktober 2022 - »Na Gospodarski zbornici Slovenije smo z olajšanjem sprejeli vest, da so voditelji držav članic EU danes podprli predloge Komisije glede spopadanja z energetsko krizo, ki jih je ta predstavila v tem tednu. Opozarjamo pa, da je potrebno te predloge še prenesti v uredbe, da bi lahko učinkovali, kar bo zahtevalo dodaten čas, ki ga gospodarstvo nima. Zato od slovenske vlade pričakujemo, da bo nacionalni sveženj ukrepov pripravila, kot obljubljeno, v prvem tednu novembra,« je opozoril predsednik GZS Tibor Šimonka.

Arhiv: Možnost za razvojni preskok je, če nas energetska kriza ne upočasni

Dosedanja gospodarska rast nam daje možnost za razvojni preskok in upamo, da nas energetska kriza ne bo upočasnila oz. ustavila in nam pobrala prihranke in dobičke iz preteklih let,« pravi Robert Grah, direktor Pomurske gospodarske zbornice, v intervjuju za oktobrsko številko revije Glas gospodarstva.

Arhiv: Skupni poziv GZS, TZS, OZS, ZDS in ZDOPS: Zdaj ni čas za dodatno obremenjevanje gospodarstva

Reprezentativne delodajalske organizacije nasprotujemo predlogu Zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni COVID-19 na področju zdravstva. Podjetja in samostojni podjetniki bodo s tem zakonom postavljeni pred novo tveganje, visoko poslovno negotovost ter dodatna stroškovna bremena, zakon pa potiska tudi zavarovance v slabši položaj.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.