Mediji

Arhiv: Aleš Cantarutti z aprilom novi generalni direktor GZS

Ljubljana, 25. februar 2021 – Aleš Cantarutti je bil na današnji e-seji Upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije (UO GZS) imenovan za novega generalnega direktorja GZS. 4-letni mandat bo nastopil 1. aprila 2021.

Arhiv: MORATORIJI IN DRŽAVNA JAMSTVA ZA NOVA POSOJILA: POBUDA GZS, ZBS IN OZS ZA PODALJŠANJE INTERVENTNE ZAKONODAJE

GZS, ZBS in OZS so 17. februarja v skupnem pozivu na Vlado RS naslovili pobudo, da se predlogi podaljšanja nekaterih ukrepov s področja moratorijev in državnih jamstev za nova posojila vključijo v #PKP9. Predlagali so, da se odlog plačila obveznosti podaljša do konca leta 2021 ne glede na morebitno koriščenje te možnosti, podaljšanje poroštvene sheme za nova posojila ter njeno poenostavitev pri manjših posojilih.

Arhiv: Anketa GZS o državni pomoči: Ohranjanje zaposlovanja ključno za ohranitev gospodarske aktivnosti

70 % storitvenih in 60 % industrijskih podjetij je v lanskem letu beležilo padec prodaje, je pokazala anketa Gospodarske zbornice Slovenije, v kateri je sodelovalo 423 podjetij. Povprečnemu podjetju se je prodaja zmanjšala za 15 %. Kljub epidemiji pa je pretežni del podjetij leto zaključil s pozitivnim dobičkom iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA). Kot najkoristnejša ukrepa za ohranitev poslovanja so anketirana podjetja ocenila čakanje na delo in skrajšan delovni čas. 39 odstotkov podjetij, ki so pomoč prejela, pa bo moralo v povprečju vrniti 40 odstotkov pomoči.

Arhiv: Zbornica računovodskih servisov opozarja na nujnost podaljšanja roka za predložitev letnih poročil in davčnih obračunov za leto 2020

Več kot mesec dni po tem, ko je 8. januarja GZS Zbornica računovodskih servisov (ZRS) prva sprožila pobudo za podaljšanje roka za predložitev letnih poročil in davčnih obračunov za leto 2020, nismo prejeli odgovora od Ministrstva za finance RS. Računovodje, v vsaj 90 odstotkih gre za ženske, so v zadnjih mesecih močno obremenjeni in opozarjajo na velike stiske.

Arhiv: POBUDA GZS ZA VKLJUČITEV NUJNEGA POSLOVNEGA RAZLOGA MED IZJEME OB PREHODU MEJE

Gospodarska zbornica Slovenije je na notranjega ministra naslovila pobudo, da med izjeme, ko oseba ne bo napotena v karanteno in tudi ne potrebuje negativnega testa (PCR ali HAG), doda izjema prehoda meje v primerih nujnih poslovnih razlogov s povratkom v 24 urah po prehodu meje. Z določitvijo izjeme bo gospodarskim družbam omogočeno nemoteno poslovanje ter pridobivanje novih poslov v tujini.

Arhiv: GZS: Sprejeti #PKP8 prinaša manj, kot bi moral

#PKP8, ki je bil potrjen na včerajšnji seji Državnega zbora, prinaša nujne ukrepe, a je gospodarstvo s sprejetim besedilom zakona le delno zadovoljno, saj so podjetja od #PKP8 pričakovala več. Na GZS pričakujemo, da bodo izpuščena področja bolje naslovljena v napovedanem #PKP9.

Arhiv: Srečanje med MZZ in člani EESO

Gašper Dovžan, državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve, se je preko videokonference srečal s slovenskimi člani v Evropskem ekonomsko-socialnem odboru, katerega članica je tudi samostojna pravna svetovalka pri Gospodarski zbornici Slovenije, Urška Sojč. Srečanje je bilo izvedeno v okviru priprav na predsedovanje Slovenije Svetu EU, z namenom medsebojnega informiranja o predvidenih aktivnostih, ki so vezane na sodelovanje med Evropskim ekonomsko-socialnim odborom ter Ministrstvom za zunanje zadeve.

Arhiv: Sonja Šmuc s koncem februarja zapušča GZS kot generalna direktorica

Sonja Šmuc bo zaključila mandat na mestu generalne direktorice z 28. februarjem 2021, skladno s sporazumnim dogovorom z vodstvom GZS. V obdobju po prenehanju funkcije dosedanji generalni direktorici GZS in do imenovanja ter nastopa funkcije novega generalnega direktorja bo vršilec dolžnosti izvršni direktor GZS, Mitja Gorenšček.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.