Mediji

Arhiv: Vojna v Ukrajini: Poleg skupine podjetij GZS oblikovala še interno skupino za pomoč prizadetim članom

Ljubljana, 28. februar 2022 – »Vse oči so v teh dneh uprte v Ukrajino. Tudi na GZS z zaskrbljenostjo in grozo spremljamo dogajanje v Ukrajini in najostreje obsojamo rusko vojaško agresijo na sosednjo, suvereno državo. Zato sprejemamo in podpiramo vse sankcije, ki jih je in jih še bo uvedla Evropska unija proti Rusiji«, ponovno poudarja generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti.

Arhiv: Izjava Eurochambres o ukrajinski krizi

Eurochambres, zveza evropskih gospodarskih zbornic, katerega član je tudi Gospodarska zbornica Slovenije, najostreje obsoja vojaško agresijo proti Ukrajini.

Arhiv: Predstavitev razvojnih spodbud za gospodarstvo 2022

V ponedeljek, 28. februarja, ob 10. uri bo minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška skupaj z generalnimi direktorji ministrstva na novinarski konferenci predstavil javne razpise za razvojne spodbude za slovensko gospodarstvo v letošnjem letu.

Arhiv: Posvetovalna skupina za krizno situacijo v Ukrajini, Rusiji in Belorusiji: proti ukinitvi SWIFT-a

Na današnjem srečanju Posvetovalne skupine za krizno situacijo v Ukrajini, Rusiji in Belorusiji, ki bo delovala v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, so se zbrali predstavniki slovenskih podjetij, ki so intenzivno vpeta v poslovanje z Ukrajino, Rusijo in tudi Belorusijo. Danes so izoblikovali tudi konkretne predloge, najpomembnejši se nanašajo na pridružitev državam, ki nasprotujejo ukinitvi SWIFT-a, zavarovanje terjatev za projekte, ki so že v teku ter oblikovanje tima v okviru Centra za mednarodno poslovanje pri GZS, ki se bo odzival na vprašanja posameznih podjetij.

Arhiv: Generalni direktor GZS o nepredvidljivosti gospodarskih posledic ruske vojaške agresije na Ukrajino

»Vojaško agresijo Ruske federacije na neodvisno državo Ukrajino bo močno občutilo tudi evropsko gospodarstvo. Za slovensko gospodarstvo to pomeni, da se bo soočalo s posledicami kriznega dogajanja na dveh njegovih zelo pomembnih trgih. Poslovanje z Rusijo in Ukrajino bo po današnji invaziji in pričakovanem odzivu Zahoda še težje. Gospodarska zbornica Slovenije si bo tudi v tej krizni situaciji prizadevala za podporo pri iskanju odgovorov na izzive,« poudarja generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti.

Arhiv: Državna pomoč bo ublažila negativne učinke v gospodarstvu

Na Gospodarski zbornici Slovenije smo zadovoljni, da so naša več kot štirimesečna prizadevanja za pomoč podjetjem zaradi enormnih dvigov cen obrodila sadove. Včeraj so poslanci prižgali zeleno luč Zakonu o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu, po katerem bo okrog 45.500 prizadetih podjetij upravičenih do državne pomoči. Na GZS ocenjujemo, da je ukrep ustrezno oblikovan, saj so zneski pomoči vezani na velikost prihodkov in pomen stroškov energije v poslovnih odhodkih. Ukrep tudi ne diskriminira podjetij po dejavnosti ali velikosti. Tudi nekateri drugi ukrepi (oprostitev omrežnine in prispevkov) bodo imeli ugoden vpliv na znižanje bremena za gospodarstvo. Želeli bi si, da bi Vlada v bodoče hitreje odreagirala na predloge GZS, ki vedno temeljijo na argumentih in analizah,« je naglasil predsednik Gospodarske zbornice (GZS) Slovenije Tibor Šimonka.

Arhiv: Želite vaše izdelke predstaviti potencialnim poslovnim partnerjem v tretjih državah?

Najenostavneje to naredite z uporabo ATA zvezka oz. ATA karneta. Čemu vam koristi, pojasnjuje Irena Simendič iz Javnih listin GZS v Hitrem poslovnem nasvetu.

Arhiv: Intervju z generalnim direktorjem GZS: Slovenija ne sme še enkrat zamuditi vlaka

Generalni direktor GZS Aleš Cantarutti se zavzema za zbornico, ki bo kredibilen in slišan glas gospodarstva in bo na prvo mesto postavljala svoje člane ter se hitro in učinkovito odzivala na aktualna dogajanja tako doma kot v tujini. V intervjuju za Glas gospodarstva je spregovoril o prestrukturiranju zbornice, pripravah na Vrh slovenskega gospodarstva in ciljih, ki jih ima zbornica v letošnjem letu.

Arhiv: Objavljen javni razpis – Končno priložnosti podjetjem za podporo raziskovalno razvojnim projektom NOO

Ljubljana, 18. februar 2022 – Gospodarska zbornica Slovenije pozdravlja današnjo objavo javnega razpisa, namenjenega spodbujanju RRI projektov v podjetjih. Kot poudarja generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti, so namreč »naložbe v raziskave, razvoj in inovacije ključnega pomena za povišanje produktivnosti in konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, pri čemer ima država pomembno vlogo, da ta vlaganja pospeši ter prispeva k hitrejšemu zelenemu prehodu.«

Arhiv: Izšla prva letošnja številka Glasa gospodarstva

"Slovenija in tudi Evropska unija ne smeta še enkrat zamuditi vlaka, kot smo ga pri spletnih platformah, na katerih delujejo socialna omrežja in spletna prodaja. Trenutno nimamo niti ene resne evropske platforme. Želim si, da je Evropa vsaj pri rojevanju družbe 5.0 bolj proaktivna," je jasen generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.