Zapri

Poziv politiki: Politično krizo rešite takoj!

Gospodarska zbornice Slovenije (GZS) poziva vse prvake političnih strank in vse druge vodilne politike v državi, da urgentno razrešijo vladno krizo, v duhu delovanja pravne države in hkrati v izogib še hujši gospodarski krizi.

V teh dneh slovenski gospodarstveniki izražajo ogorčenje in razočaranje nad delovanjem in ravnanjem vrha slovenske politike, ki se ne zna ali pa celo noče trezno in v dobrobit Slovenije ter njenih državljank in državljanov odzvati na izredne razmere. Kako zelo je delovanje vlade že zastalo, občutimo tudi na GZS. V zadnjih dveh tednih bi morali različnim ministrom predstaviti naše nove konkretne predloge ukrepov za izhod Slovenije iz krize, pa smo se uspeli srečati le z dvema. Ta teden sestanki odpadajo kot po tekočem traku.

Tako na dnevnem redu različnih ministrstev med drugimi na uresničitev čakajo naši predlogi:

  • za odpravo katastrofalnih razmer v gradbeništvu,
  • za prenovo insolvenčne zakonodaje,
  • za hitrejše in obvezno arbitražno razreševanje gospodarskih sporov,
  • številnih sprememb uredb s področja varstva okolja,
  • za izboljšanje vizumskega režima,
  • za odpravo administrativnih ovir,
  • za odpravo anomalij in ovir obrtnikom in podjetnikom v noveli obrtnega zakona
  • predlogi smernic za boljšo tehnološko politiko in
  • smernice novega investicijskega razvojnega zagonu.

Več o tem v povezavi: 12 ključnih tem, ki jih je odprla GZS.

Država ima torej na mizi kup konkretnih rešitev, ki jih predlaga GZS. Žal zdaj stojijo zaradi vladne krize, ki ji ni videti konca.

Na GZS menimo, da je skrajni čas, da se politika neha igrati s Slovenijo!

V imenu gospodarstva zahtevamo spoštovanje pravne države in urgenten dogovor ključnih političnih akterjev o nujnih ukrepih, ki jih moramo nadaljevati takoj. Okrnjene vlade, v kateri bodo nekateri ministri opravljali le tekoče posle, si ne smemo in ne moremo privoščiti. Delovaje takšne vlade in opravljanje zgolj tekočih poslov na nekaterih ministrstvih je v takšnih razmerah skorajda enako, kot da vlade sploh ne bi imeli. Še posebej nas to skrbi zaradi nedavnih in napovedanih dodatnih bremen, ki jih je vlada naložila ali pa jih je napovedala v obliki trošarin ali drugih prispevkov na energijo, kar je bil za številna podjetja pravi elektrošok. Nujno ga je čim prej odpraviti.

Na GZS razumemo frustracijo državljanov, ki jih povzroča takšno ravnanje nekaterih vodilnih slovenskih politikov. Obenem pa tudi apeliramo na sindikate k razumnim in konstruktivnim predlogom, ki bodo realno uresničljivi, da ne bi zašli v še globljo krizo.

Predsedstvo Gospodarske zbornice Slovenije

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.