Zapri

Slovenska podjetja v soboto v Indijo

Ljubljana, 25. januar 2013 - Od 26. januarja do 1. februarja bo potekala slovenska vladno gospodarska delegacija v Indijo pod vodstvom ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, mag. Radovana Žerjava. Gospodarski del delegacije vodi predsednik GZS, mag. Samo Hribar Milič.

Delegacija predstavnikov sedemnajstih slovenskih podjetij bo v soboto odpotovala na enotedenski poslovni obisk v Indijo. V okviru obiska je GZS v sodelovanju z veleposlaništvom Republike Slovenije v New Delhiju in z različnimi partnerskimi institucijami za slovenska podjetja pripravila pet sklopov interaktivnih poslovnih srečanj z lokalnimi gospodarstveniki.

Indijski Davos

V okviru CII Partnerskega vrha 2013, tako imenovanega »indijskega Davosa«, katerega se bodo slovenska podjetja udeležila 27. in 28. januarja v Agri, bodo podjetjem na voljo bilateralna srečanja s poslovneži iz Indije in drugih držav v Azijsko-pacifiški regiji ter podjetij iz Afrike, Amerike in Bližnjega Vzhoda. Skupaj se Vrha letos udeležuje 1.200 poslovnežev.

Podpisi pisem o nameri in memoranduma

V okviru vrha bosta slovenski podjetji Kolektor Group d.o.o. in Letrika d.d. podpisali dve različni pismi o nameri o ustanovitvi podjetja o skupnem vlaganju s sedežem v Indiji, Gospodarska zbornica Slovenije pa bo podpisala memorandum o sodelovanju s Konfederacijo indijskih industrij. Dogodku bodo prisostvovali indijski minister za trgovino, industrijo in tekstil, Vlade Indije, Ananda Sharme, predstavniki gostujoče države Uttar Pradesh in slovenski minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, mag. Radovan Žerjav.

Bilateralna srečanja

29. januarja bodo v New Delhiju za slovenska podjetja pripravljeni trije sklopi bilateralnih srečanj, med drugim v organizaciji Federacije indijskih gospodarskih zbornic in Konfederacije indijskih industrij. 30. januarja pa je načrtovan sklop srečanj v Kalkuti v organizaciji kalkuške zbornice MCCI ter ob prisostvovanju ministrice za trgovino in industrijo Zahodne Benalije, Parthe Chatterjee.

Blagovna menjava

Indija je bila v prvih desetih mesecih lanskega leta po vrednosti izvoza blaga z 68 milijoni evrov 28. izvozna destinacija za slovensko gospodarstvo in z 193 milijonov evrov 20. uvozna destinacija. V obravnavanem obdobju so se med vodilnih pet skupin v izvozu uvrstile heterociklične spojine, črpalke in kompresorji, nepremazan papir in karton, valjani, ploščati izdelki iz jekla ter antibiotiki, na uvozni strani pa olja iz nafte ali bituminoznih materialov, heterociklične spojine, zdravila za prodajo na drobno, druge heterociklične spojine, kava.

Dodatne informacije: mag. Tajda Pelicon, Služba za strateško komuniciranje

Sporočilo za javnost objavljamo tudi v pripetem dokumentu.


Pripeti dokumenti

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.