Zapri

GZS pozdravlja preprečitev občutno višjih cen ogljika

Ljubljana, 16. april 2013 - Evropski parlament je danes glasoval o predlogu Evropske komisije o spremembi direktive ETS (direktiva o vzpostavitvi sistema za trgovanje s pravicami do emisije toplogrednih plinov v Skupnosti), in sicer na način, da bi se spremenil časovni potek dražb. Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) pozdravljamo njegovo odločitev o zavrnitvi t.im. »backloading proposal«.

Cena ogljika danes odraža gospodarsko recesijo, torej ne preseneča, da je cena ogljika nizka. Posledica potrditve predloga pa bi bila občutno višje cene ogljika, s tem pa tudi občutno višja cena energije. Ob sicer vedno novih obremenitvah, s katerimi se že tako soočajo energetsko intenzivna podjetja v Sloveniji, bi to lahko vodilo tudi do uničenja vsaj dela te industrije.

Poudarjamo, da se mora reforma ETS usmeriti v spodbujanje naložb in gospodarske rasti v Evropi ter spodbujanje raziskav in inovacij. S tem se industriji omogoči tudi izpolnjevanje okoljskih in podnebnih ciljev, hkrati pa se povečuje njena konkurenčnost. Uhajanje ogljika, zaradi selitve energetsko intenzivnih panog, bi poslabšal neodvisnost EU gospodarstva, s tem ko ne bi bilo doprinosa za okolje. Shema ETS mora kot tržni mehanizem ostati stabilna, predvidljiva in stroškovno ugodna.

Služba za strateško komuniciranje

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.