Zapri

Pogoj za izhod iz krize je krepitev razvojnih dejavnosti

Ljubljana, 2. oktober 2013 – Okrepitev vlaganj v razvoj, in to predvsem v podjetjih, je pomembna za izhod iz krize. To so se strinjali udeleženci današnje konference v organizaciji Združenja lesne in pohištvene industrije GZS in Oddelka za lesarstvo Biotehnološke fakultete, na kateri so bili prikazani globalni razvojni trendi in uspešni slovenski podjetniški poslovni modeli v lesni in pohištveni industriji. Na dogodku so bile podeljene tudi nagrade za naj-leseno gradnjo, naj-lesene izdelke in naj-inovativno rabo lesa.

Andreja Kert, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, je uvodoma potrdila pomen razvojnih vlaganj, ko je dejala, da se moramo tega recepta držati vsi – vlagati v razvoj, podpirati dobre projekte ter povečati učinkovitost vlaganj. To velja tudi za pohištveno industrijo. Tradicijo je smotrno povezati z novimi, sodobnimi trendi. Le razvoj, uvajanje novih tehnologij, kakovostno oblikovanje, trženje ipd. bodo omogočili uspešno prihodnost.

Državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, mag. Tanja Strniša, je poudarila pomen gozdarstva in lesno predelovalne dejavnosti, ki mora biti jasno prepoznan tudi v ukrepanju države.

Direktor Združenja lesne in pohištvene industrije pri GZS, Igor Milavec, je dejal, da »se nam v lesni in pohištveni industriji zdi, kot da se kriza v Sloveniji ne bo nikoli končala. Natančneje rečeno, gospodarstvo sedanje dogajanje dojema, kot da krize sploh še nismo začeli reševati. Iz GZS in iz našega združenja tako že leta sporočamo, da je nujno vzpostaviti drugačno, konkurenčnosti bistveno bolj naklonjeno okolje, ki bo omogočilo razbremenitev gospodarstva in s tem okrepitev vlaganjv razvoj, drugače iz krize res še dolgo ne bomo izšli. Poudaril je prizadevanja združenja za izboljšanje panožnega poslovnega okolja. Prek tega so dobili tudi ključne razvojne spodbude, kot so ugodna zelena javna naročila, tako za gradnjo z lesom kot za leseno pohištvo, naklonjenost Eko sklada lesenim izdelkom, tri panožne razvojne centre, okrepljena vlaganja Ministrstva za kmetijstvo in okolje v predelavo lesa in še več drugih.

Smernice za prestrukturiranje podjetij je predstavila dr. Amadea Dobovišek, Publi Una d.o.o. Uspešna podjetja dobro obvladujejo osnovne managerske prakse – oblikovanje in implementacijo strategije, strukturo/organizacijo ter organizacijsko kulturo, poleg tega pa vsaj še dve izmed štirih sekundarnih managerskih praks, kamor šteje inovacije, voditeljstvo, iskanje talentov in iskanje partnerstev. Poudarila je pomen iskanja novih trgov, spreminjanja izdelkov oz ponudbe, oblikovanja novih poslovnih modelov ter privedbo novih segmentov kupcev.

Emil Marinšek, direktor Maremico d.o.o. in Matjaž Štefan, direktor Alpod d.o.o. sta zatem prikazala primera uspešnega poslovnega modela.

Na konferenci so bile podeljene tudi nagrade za naj-leseno gradnjo, naj-lesen izdelek in naj-inovativno rabo lesa, kot rezultat javnih natečajev SPIRT-a za promocijo lesa. Kot je dejal Boštjan Skalar, v. d. direktorja SPIRIT Slovenija, zaznavajo pomembnost lesa, zaradi tega je bil pripravljen tudi prvi uradni natečaj za uporabo lesa. SPIRIT Slovenija želi s tem spodbuditi pozitivno podobo lesa, krepiti zavedanje o lesu ter spodbujati uporabo lesa tako pri gradnji objektov kot pri uporabi v vsakdanjem življenju.

Dodatne informacije: mag. Tajda Pelicon, 01 5898 136

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.