Zapri

Novi ukrepi proti delu in zaposlovanju na črno

Ljubljana, 3. junij 2014 - GZS-Podjetniško trgovska zbornica je na današnjem posvetu, ki ga je organizirala skupaj s Tržnim inšpektoratom, Carinsko upravo in DURS-om, poskušala razjasniti, kaj mora delodajalec vedeti o novem Zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanju na črno (ZPDZC), ki se bo začel uporabljati s 18. avgustom 2014 (poostren nadzor).

Uvodoma je direktorica GZS Podjetniško trgovske zbornice, mag. Vida Kožar, poudarila, da je potrebno poenostaviti predvsem davčni sistem za podjetnike v Sloveniji, uvesti davčne pavšale in start-upe v prvem letu poslovanja oprostiti plačila prispevkov.

Igor Kneziz Pravne službe GZS jepoudaril, da so delo in zaposlovanje na črno ter siva ekonomija odraz trenutnih razmer, finančne krize, slabih pogojev poslovanja za podjetja, hkrati pa pomenijo tudi nelojalno konkurenco poštenim podjetnikom in podjetjem ter ogrožajo načela pravne države. Zato je nujno, da imamo uzakonjene sankcije, vendar mora država izboljšati tudi pogoje poslovanja in s tem spodbuditi tiste, ki danes kršijo zakonodajo, da vstopijo v sistem, ki je enostaven in finančno vzdržen ter spodbuja podjetništvo.

Helena Pogačar iz Tržnega inšpektorata (TIRS) je predstavila nadzorne organe po novem. TIRS nadzoruje delo na črno, oglaševanje dela na črno, soudeležba pri delu na črno. Opomnila je na pomen informacij za delovanje inšpekcijskih organov, saj brez teh težko ugotavljajo vse kršitve, ki so prisotne na trgu.

Petra Jeglič iz Carinske uprave je predstavila ukrepe na področju sive ekonomije, delovanje najprej na ozaveščanju, saj lahko v nasprotnem primeru s.p. plača od 20.000 EUR kazni, pravne osebe pa od 50.000 EUR in več. Izpostavila je uvajanje davčnih vsebin v osnovne in srednje šole ter vrtce.

Manja Kraljiz DURS-a jepredstavila obstoječe ukrepe, na podlagi katerih je porasel promet za 122% (pralnice, čistilnice, trgovina na drobno, slaščičarne, kavarne, cvetličarne, strežba pijač,…). Rast dobička lahko zasledimo predvsem v storitveni dejavnosti (strežba pijač – dobiček se je povečal za 59%, v odvetniški dejavnosti za 10%). Pojasnila je določene spremembe nove zakonodaje na področju dela in zaposlovanja na črno in hkrati uspešnost (učinek preventivnih akcij ter novih sankcij in povečanega nadzora) fiskalizacije v zadnjem letu.

Več informacij: GZS Podjetniško trgovska zbornica, tel. 01 58 98 312, ptz@gzs.si

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.