Zapri

Turški poslovneži zainteresirani za krepitev sodelovanja s slovenskimi gospodarstveniki

Ljubljana, 12. junij 2014 – Sektorsko raznolika turška gospodarska delegacija se je danes na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) udeležila turško – slovenske poslovne konference, na kateri so gospodarstveniki iz obeh držav razpravljali o priložnostih za krepitev poslovnega sodelovanja. Potekali so tudi bilateralni poslovni razgovori.

Gospodarstveniki iz Kayserija (regija Anatolija) s področij prehrane, rudarstva, tekstila, gradbenih materialov in logistike so zainteresirani za vzpostavitev poslovnega sodelovanja s slovenskimi podjetji, zanima pa jih tudi ponudba strojne opreme za njihove proizvodne obrate, kar predstavlja posebno priložnost za slovenska podjetja.

Mag. Samo Hribar Milič, predsednik GZS, je uvodoma povedal, da predstavlja današnji dogodek odlično priložnost za krepitev že sedaj dobrega poslovnega sodelovanja med državama. Poudaril je, da je Slovenija med top državami članicami EU, ki podpira vstop Turčije v Evropsko unijo. Slovenija je zaradi enotnega notranjega trga velika dežela, saj omogoča dostop do več kot 100 mio potrošnikov v radiju 600 km od Ljubljane, in to brez vmesnih meja. Velike priložnosti za turške poslovneže vidi tudi znotraj Slovenije.

Ekonomska svetovalka na Turškem veleposlaništvu v Sloveniji, Nurdan Camlibel Aydin, je dejala, da blagovna menjava zadnjih 20 let narašča. Možnosti za nadaljnjo krepitev poslovnega sodelovanja med državama vidi zlasti v gradbeništvu, transportu, kemični industriji, informacijski tehnologiji, strojegradnji, avtomobilski industriji in industriji nadomestnih delov ter pri obnovljivih virih energije.

Harun Hasyüncü, častni konzul Slovenije v Kayseriju, je poudaril, da je Kayseri izrazito industrijsko območje, kjer je prek 120 različnih tovarn. Gospodarstveniki so prišli v Slovenijo z namenom, da pridobijo dodatne informacije o gospodarskem in socialnem okolju ter kulturi, hkrati pa preverijo možnosti za nadgradnjo poslovnega sodelovanja.

Investicijsko in poslovno okolje Slovenije je prikazal mag. Matej Skočir, vodja sektorja za internacionalizacijo in tuje neposredne investicije, SPIRIT Slovenija. Med investicijskimi priložnostmi je navedel nekaj konkretnih hotelov, ki so naprodaj, ter podjetja, ki so na vladnem seznamu za privatizacijo. Turške neposredne naložbe so ob koncu leta 2012 znašale 5,8 mio. evrov.

Na dogodku so bile predstavljene tudi nove pobude za poslovno povezovanje med Slovenijo in Turčijo. Tako je Vito Komac spregovoril o Zavodu Slovensko-turški poslovni klub, Nino Pirtovšek pa o SLOTUR – Slovensko-turškem poslovnem klubu, kjer je poudarek na povezovanju na področju turizma.

Sledili so bilateralni razgovori med turškimi in slovenskimi poslovneži.

Dogodek je potekal v organizaciji SPIRIT Slovenija in MGRT ter v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije, častnim konzulom Slovenije v Kayseriju, Harunom Hasyüncüjem, in Generalnim konzulatom RS v Istanbulu.

Blagovna menjava

Blagovna menjava med Slovenijo in Turčijo je v zadnjem letu dosegla skoraj 480 mio evrov. Slovenski izvoz v Turčijo je dosegel 214 mio evrov. V primerjavi z letom 2012 je porasel za 1,7%. Slovenski uvoz je bil s skoraj 266 mio evrov 1,2% višji kot leto prej.

Slovenija je v Turčijo izvozila zlasti druga barvila, dele in pribor za motorna vozila, papir in karton, avtomobilske gume ter druga letala in vesoljska vozila. Iz Turčije pa je uvozila zlasti osebne avtomobile, magnezit, zdravila za prodajo na drobno, motorna vozila za javni prevoz ter električne transformatorje.

Dodatne informacije: mag. Tajda Pelicon, 01 5898 136

 

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.