Zapri

Arhiv: Apel Vladi RS: ne obdavčujte gospodarstva dodatno!

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) pred jutrišnjem protestnih shodom proti dodatnim obremenitvam gospodarstva apelira na Vlado, da nemudoma povsem umakne predlog o ukinitvi oprostitev dajatev iz naslova izpustov CO2. Ostro nasprotujemo tudi povišanju cene za enoto obremenitve CO2, o čemer naj bi vlada odločala v sredo, 24. decembra 2014.

Obljube predsednika Vlade in ministra za finance, ki sta jih izrekla v zadnjih mesecih, stojijo v nasprotju z aktivnostmi vlade, usmerjenimi v dodatno obremenjevanje gospodarstva.

Kaj so obljubljali?

Vlada se bo v naslednjih mesecih ukvarjala s konsolidacijo javnih financ, pri čemer ne bo zviševala davkov, spodbujala bo prestrukturiranje podjetij, poskušala bo stimulirati domače in tuje investicije, nadaljevala bo tudi s procesom privatizacije. Dr. Miro Cerar, 14.10.2014

Vlada zagotavlja, da gospodarstva ne bo dodatno obremenjevala, ker je gospodarska rast še vedno zelo negotova. Dr. Dušan Mramor, 12.11.2014

Kaj je danes na seji Vlade?

Odločitev o dodatnih 30 mio evrov dajatev iz naslova izpustov toplogrednih plinov, kar je dodatna okoljska obremenitev, ki bo posledično povzročila zapiranje delovnih mest, utegne pa sprožiti tudi umik delov proizvodnje posameznih podjetij. Energetsko intenzivna podjetja so namreč v primerjavi s konkurenco v tujini že prekomerno obremenjena, vključena pa so tudi v evropsko shemo trgovanja iz naslova izpustov toplogrednih plinov (ETS).

Zato gospodarstvo na dan seje apelira na Vlado, da nemudoma povsem umakne predlog o ukinitvi oprostitev dajatev CO2.

Kot je znano, zaradi dodatnih obremenitev gospodarstva organizirata GZS in sindikat Pergam jutri v torek, 23. decembra ob 11. uri pred poslopjem Vlade RS, protestni shod vodstev prizadetih podjetij, sindikatov ter zaposlenih. Svojo prisotnost na protestnem shodu so že potrdili iz naslednjih podjetij: Lepenka Trgovina, Paloma Steklarna Hrastnik, Goričane, Štore Steel, Goriške opekarne, Salonit, IGM Zagorje, Lafarge, Količevo karton, Papirnica Vevče, Talum, Ursa Slovenija, sindikatov iz teh podjetij, Sindikat dejavnosti gradbenih delavcev ter sindikat Pergam.

Služba za strateško komuniciranje

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.