Zapri

Arhiv: Sektorski delegaciji lesno-predelovalne in pohištvene ter agroživilske industrije na EXPO Milano

Ljubljana, 16. junij 2015 – 21 predstavnikov lesno-predelovalnih in pohištvenih podjetij in organizacij ter 22 predstavnikov živilsko predelovalnih podjetij in organizacij odhaja jutri na tridnevni poslovno-strokovni obisk na EXPO Milano 2015. Delegaciji organizirajo GZS-Združenje lesne in pohištvene industrije in Lesarski grozd oziroma GZS–Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij skupaj s SPIRIT Slovenija.

18. junija bosta delegaciji lesno-predelovalnih in pohištvenih ter agroživilskih podjetij začeli s skupno konferenco, na kateri bosta domače in tuje udeležence nagovorila tudi Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter državni sekretar na MGRT, Aleš Cantarutti. Podrobneje bosta predstavljeni tudi obe panogi, lesno-predelovalna in pohištvena ter agroživilska industrija.

Za udeležence lesarske delegacije, ki letos že drugič potuje na EXPO, je sicer pripravljen pester program, ki vključuje ogled svetovne razstave EXPO Milano 2015, sodelovanje na nacionalnem dnevu Slovenije ter poslovna srečanja z italijanskimi podjetji in agenti. Slovenski predstavniki podjetij se bodo udeležili tudi strokovne delavnice "GreenSmart Building" v organizaciji mesta Milano, kjer bo potekalo mreženje z okoli 50 predstavniki mesta Milano, gradbenih podjetij, inženirjev/projektantov, arhitektov in združenj gradbincev. Ogledali si bodo tudi primer dobre prakse lesnega večnadstropnega objekta v Milanu.

V delegaciji sodelujejo LIP Bled kot proizvajalec vrat, oken, pohištva in opažnih plošč, M Sora kot proizvajalec lesenih nizkoenergijskih oken, Lumar IG in Riko Hiše kot proizvajalca nizkoenergijskih lesenih montažnih stavb, Alples in Mizarstvo Bolčič kot proizvajalca raznovrstnega pohištva, Marušič, Marinčič, in Solis Straža kot proizvajalci žaganega lesa in elementov, CBD kot projektant lesenih konstrukcij in statičnih izračunov ter Agens Engineering, ki ponuja poslovno svetovanje. Delegacijo zaokrožujejo predstavniki Regionalno razvojnega sklada RS, GZS–Združenja lesne in pohištvene industrije, Sekcije slovenskih proizvajalcev lesenih montažnih stavb in Lesarski grozd.

Za udeležence živilsko predelovalne delegacije bo glavni namen iskanje priložnosti izvoza preko italijanskih trgovskih agentov in predstavnikov velikih trgovskih verig. Ogledali si bodo največji italijanski blagovno-transportni center ter supermarket prihodnosti. Udeležili se bodo tudi slovenskega nacionalnega dne, ki bo 19. junija. V delegaciji so proizvajalci mleka in mlečnih izdelkov - Mlekarna Celeia in Mlekarna Planika, mesnih izdelkov – podjetje Osem, Žito kot proizvajalec pekarskih izdelkov, sladkarij, riža, itd., proizvajalec majoneze in ketchupa Tina, pridelovalec paradižnika Paradajz, vode in sokovi Dana, konzorcij agroživilskih podjetij Panvita, trgovec z vini Alps Wine. Delegaciji sta se pridružila tudi proizvodno in trgovsko podjetje Koto ter Plastika Skaza s svojimi Cuisine izdelki.

Italija predstavlja pomembnega izvozno-uvoznega partnerja tako za Slovenijo kot tudi za sodelujoče panoge. Na področju obdelave in predelave lesa kot tudi za proizvodnjo pohištva je takoj za Nemčijo naš drugi izvozni partner, medtem ko največ pohištva uvozimo prav od tam. V strukturi izvoza  živilsko-predelovalne industrije dosega Italija le 12,5% celotnega izvoza panoge oz. 4. mesto – za Hrvaško, Nemčijo in Avstrijo. Nasprotno si z Avstrijo deli prvo mesto pri uvozu, saj iz obeh držav uvozimo po 23,7% celotnega uvoza (1.563 mio €).

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.