Zapri

Arhiv: Vietnam preko Luke Koper v Evropo

Ljubljana, 16. junij 2015 – Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) se je danes v spremstvu manjše gospodarske delegacije mudil vietnamski minister za industrijo in trgovino Vu Huy Hoang. S predstavniki slovenskih podjetij je tekla razprava o aktualnih poslovnih in investicijskih priložnostih v Vietnamu, poseben poudarek pa je bil namenjen transportu in logistiki.

Udeležence je uvodoma pozdravil Ante Milevoj, v. d. direktorja Centra za mednarodno poslovanje pri GZS. Poudaril je, da ugodni rezultati blagovne menjave kažejo, da postaja Vietnam vse bolj pomemben gospodarski partner za slovenska podjetja, tudi kot vstopna točka za države ASEAN-a. Izrazil je upanje, da današnje srečanje pomeni korak naprej k poglobitvi sodelovanja med državama.

Vietnamski minister za industrijo in trgovino Vu Huy Hoang je ob tej priložnosti povedal, da Slovenijo in Vietnam povezuje že 20 let odličnih diplomatskih odnosov, na gospodarskem področju pa je za sodelovanje še precej neizkoriščenih priložnosti. K izboljšanju sodelovanja bo po njegovih besedah zagotovo pripomogel tudi sporazum o gospodarskem sodelovanju med državama, ki sta ga danes podpisala s slovenskim ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravkom Počivalškom.

Vietnamska delegacija je v Sloveniji že obiskala tudi Luko Koper. Minister Hoang je na današnjem srečanju s podjetji poudaril še, da so možnosti za sodelovanje velike in da bi koprsko pristanišče lahko postalo vietnamsko okno ne le v Slovenijo, ampak tudi v sosednje države. Vietnam je lahko, kot je še dejal, za slovenska podjetja vstopna točka v države ASEAN-a. Še letos pa naj bi z Evropsko unijo podpisal tudi sporazum o prosti trgovini.

Vietnamski veleposlanik dr. Vu Viet Anh je podobno kot minister Hoang poudaril tradicionalno dobre odnose med državama in dodal, da tako Slovenijo kot Vietnam na področju gospodarskega sodelovanja čaka še veliko dela. Prav zato so srečanja, kot je današnje, odlična priložnost za spoznavanje in pridobivanje informacij neposredno iz prve roke.

Robert Sever, direktor Združenja za promet pri GZS, je na srečanju najavil logistično poslovno delegacijo slovenskih podjetij, ki bo v začetku novembra obiskala Vietnam.

Sledila je interaktivna izmenjava mnenj med slovenskimi in vietnamskimi udeleženci.


Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.