Zapri

Arhiv: Poziv GZS predsedniku vlade in finančni ministrici

Na Gospodarski zbornici Slovenije ugotavljamo, da:

  1. ni res, da zaradi javnofinančne konsolidacije ni možna bolj odločna davčna reforma, saj je v proračunu 1,3 mrd evrov več davčnih prilivov kot leta 2013!
  2. reformo potrebujemo zaradi višje kupne moči (višjih neto plač za večino državljanov), ne pa, da so med javnimi uslužbenci in ostalimi v povprečju tako velikanske razlike pri delitvi tim. učinkov gospodarske rasti s strani Vlade RS.
  3. reformo potrebujemo tudi zato, da dodatno ne obremenjujemo podjetij, temveč jim pustimo več denarja za razvoj, s tem pa za nova delovna mesta.

 

Na zadnji seji ESS smo predstavniki GZS izpostavili, da smo pripravljeni sprejeti ponujeno roko predsednika vlade s seje ESS 27. julija, vendar, da bomo temeljito spremljali, kaj se bo dejansko zgodilo. Tako davčno prestrukturiranje kot tudi zavajajoča komunikacija predstavnikov vlade v zvezi s tem je povsem nasprotna tistemu, kar je obljubil predsednik vlade.
Zato bomo v primeru sprejetja davčnega prestrukturiranja, dodatnega obremenjevanja podjetij in ponovne nepoštene delitve učinkov gospodarske rasti med javne uslužbence in zaposlene v gospodarstvu prisiljeni ugotoviti, da je socialni dialog v Sloveniji samo maska, izza katere vlada vleče nesprejemljive poteze, ki so celo v nasprotju z razvojnimi interesi Slovenije. Taksen socialni dialog nima nikakršnega smisla.

 

Poziv

V zadnji polovici leta smo bili večkrat priče izjavam bivšega in tudi nove finančne ministrice, nazadnje pred dnevi, češ da imajo pri davčnem prestrukturiranju podporo gospodarstvenikov.

 

Legitimno je, da imajo posamezni gospodarstveniki glede na učinek ukrepov na podjetja, ki jih vodijo, različne poglede na davčno prestrukturiranje. Dejstvo pa je, da samo reprezentativne zastopnice gospodarstva odražajo večinsko voljo gospodarstvenikov. Stališča GZS o davčnem prestrukturiranju so že dlje časa jasna in javna.

 

Nova finančna ministrica očitno nadaljuje prakso bivšega ministra, da predstavlja izbrana mnenja posameznih gospodarstvenikov kot splošno podporo gospodarstva predlogu davčnega prestrukturiranja. To je kršitev osnovnih demokratičnih načel socialnega dialoga.

 

Če si kdorkoli v Vladi RS tako predstavlja socialni dialog, potem si lahko Vlada ali finančna ministrica sama izbereta predstavnike gospodarstva in jih razglasita za reprezentativne. Kar je seveda skregano z demokratičnim socialnim dialogom.

 

Zato pozivamo predsednika vlade in finančno ministrico, da poskrbita, da odslej nihče od vladnih predstavnikov ne bo več zavajal javnosti o tem, kakšno je večinsko mnenje gospodarstva.

 

Ljubljana, 22. 9. 2016

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.