Zapri

Arhiv: Obisk predsednika Pahorja in poslovne delegacije v Iranu

60-članska poslovna delegacija bo med 21. in 23. novembrom spremljala predsednika RS ob njegovem obisku v Iranu. Glavni izzivi in namen tokratnega poslovnega obiska so v spodbudi in potrditvi energetskih in telekomunikacijskih projektov, o katerih se slovenska podjetja že dogovarjajo z iranskimi partnerji ter razširitvi nabora slovenskih podjetij, ki vstopajo na iranski trg. Z obiskom želimo prispevati tudi k normalizaciji plačilnega prometa med Iranom in svetom.

V ponedeljek, 21. novembra, se na pot v Iran odpravlja 60-članska poslovna delegacija predstavnikov 45 slovenskih podjetij. Poslovno delegacijo ob priložnosti odprtja veleposlaništva RS v Teheranu organizirajo Gospodarska zbornica Slovenije, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Agencija SPIRIT in Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije.

V sklopu uradnega in poslovnega programa se bo v so-organizaciji z Gospodarsko zbornico Irana v torek, 22. novembra, odvila poslovna konferenca z bilateralnimi srečanji med slovenskimi in iranskimi poslovneži. Gospodarstvenike bosta s slovenske strani nagovorila predsednik Borut Pahor in generalni direktor GZS Samo Hribar Milič. Istega dne bo tudi slovesnost ob odprtju veleposlaništva Slovenije v Teheranu. Tudi ta dogodek bo poslovno obarvan, saj so nanj vabljeni obstoječi in nagovorjeni iranski poslovni partnerji ter slovenska podjetja.

V času tri dnevnega obiska Irana bo tudi vrsta individualnih programov podjetij. Pomemben poudarek je na ločenih srečanjih slovenskih podjetij s predstavniki iranskih resornih ministrstev, ki pokrivajo področja, na katerih se želijo slovenska podjetja strateško in dolgoročno umestiti (promet – železnice in infrastruktura, energetika, kmetijstvo in prehrana, zdravje in šport). Srečanja s predstavniki iranskih oblasti je zagotovila ekonomska diplomacija MZZ.

***

Blagovna menjava

Blagovna menjava med Slovenijo in Iranom po ukinitvi sankcij opazno raste. Lani je dosegla vrednost 28 milijonov evrov, letos pa se strma rast nadaljuje in pričakovati je 50 odstotno povečanje. V blagovni menjavi Slovenija s 27 milijoni izvoza dosega izrazit presežek. Najbolj zastopane blagovne skupine v izvozu v Iran so zdravila, stroji in motorji, papir in električna oprema. Na uvozni strani letos prevladujejo sadje (grozdje), kemični izdelki, električna oprema in merilni instrumenti.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.