Zapri

Arhiv: Gospodarska delegacija v Iran

Teheran, 23. novembra 2016 - V sklopu uradnega obiska predsednika RS Boruta Pahorja v Iranu se je v prostorih iranske gospodarske zbornice odvila poslovna konferenca z bilateralnimi srečanji med slovenskimi in iranskimi poslovneži.

Udeležence sta nagovorila tudi minister za energetiko Islamske republike Iran Hamid Chitchian in slovenski predsednik Borut Pahor. Govornika sta se zavzela za obnovitev in okrepitev sodelovanja, ki zastalo zaradi recesije v Sloveniji in sankcij v zvezi z iranskim jedrskim programom. Precej naj bi k oživljanju pripomoglo ponovno odprtje slovenskega veleposlaništva v Teheranu, ki bo v perspektivi vzpostavilo tudi ekonomski oddelek. Predsednik Pahor je v podkrepitev nadaljevanju medsebojnega spoznavanja in dialoga napovedal obisk iranskega predsednika Hassana Rouhanija v Sloveniji.

Generalni direktor GZS Samo Hribar Milič je ob tej priložnosti poudaril, da v danih okoliščinah poslovanja z Iranom dober produkt sam po sebi še ne zadošča za uspeh. Pogoj za uspešno sodelovanje je, da se medsebojno bolje spoznamo in razumemo. Prav z namenom vzpostavljanja neposrednih povezav je Iran te dni obiskalo 60 slovenskih poslovnežev, ki sicer že uspešno poslujejo po celem svetu. Iranski trg je velik in pogoji poslovanja na njem se izboljšujejo, zato nas veseli odločitev za ponovno odprtje veleposlaništva, ki naj olajša slovenski nastop na iranskem trgu.

V podkrepitev sodelovanju sta vladi RS in IR Iran podpisali sporazum o gospodarskem sodelovanju, na sami poslovni konferenci pa še štiri komercialne sporazume med slovenskimi in iranskimi podjetji v skupni vrednosti dobrih deset milijonov dolarjev. Sporazumi se nanašajo na področja energetike, elektronike, telekomunikacij in informacijske tehnologije ter gradbeništva (Litostroj Power, Iskra, Margento, Duol).

Bilateralnih poslovnih srečanj, ki so sledila poslovni konferenci, se je udeležilo 60 slovenskih in 120 iranskih podjetij. Vzpostavljeni so bili številni novi stiki, za katere upamo, da se bodo odrazili tudi v povečanem obsegu trgovanja med državama.

Poslovnemu dogodku je sledil sprejem ob odprtju Veleposlaništva RS v Teheranu. Med povabljenci na sprejemu so bili številni obstoječi in potencialni poslovni partnerji slovenskih podjetij.

Uradni in poslovni obisk Irana se danes nadaljuje in zaključuje z obiski podjetij na iranskih ministrstvih in uradih pomembnih za predstavitev poslovnih predlogov, predvsem pa zgladitev administrativnih ovir pri operativni izvedbi poslov.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.