Zapri

Arhiv: Nagrada za poslovno uspešnost bo lahko višja

Odbor DZ RS za finance in monetarno politiko je na včerajšnji seji sprejel amandma koalicijskih strank, s katerim je dopolnjen predlog novele Zakona o dohodnini tako, da bodo podjetja lahko nagrado za poslovno uspešnost (poimenovano tudi 13. plača) zaposlenim izplačevala pod ugodnejšimi davčnimi pogoji, in sicer do višine 100% povprečne plače v RS in ne le do 70%, kot je veljalo doslej (v tej višini je nagrada razbremenjena plačila dohodnine, zaradi česar je neto prejemek višji).

Pozdravljamo ta korak koalicijskih strank, ki podjetjem omogoča, da bolje nagradijo zaposlene, ki so doprinesli k uspešnim poslovnim rezultatom, in se jim tudi tako zahvalijo za njihov prispevek k razvoju podjetja. Take geste dvigujejo zadovoljstvo in motiviranost zaposlenih za uspešnost podjetja, zato verjamemo, da bo odločitev glede podpore amandmaju, ki ga je oblikovala GZS s podporo ZSSS, koristna za nadaljnjo gospodarsko rast. Prepričani smo, da bodo to povezavo spoštovali tudi poslanci, ko bodo sprejemali zakon.

Po naši oceni bi predlagana sprememba omogočila, da bi bili zaposleni v zasebnem sektorju, ob istem strošku dela, deležni višjega neto prejemka. Analitika GZS ocenjuje da bi se neto izplačilo nagrade v povprečju povečalo iz 700 EUR na 872 EUR, se pravi za 172 EUR (neto) na zaposlenega.

 

 

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.