Zapri

Arhiv: 100-članska gospodarska delegacija na poslovni obisk v Beograd

V ponedeljek, 28. januarja, se bodo gospodarstveniki se bo 100-članska gospodarska delegacija slovenskih podjetij pridružila predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju na njegovem uradnem obisku v Srbiji. V Beogradu se bodo na poslovnem forumu srečali s predstavniki srbskih podjetij. Skupaj je na bilateralne pogovore prijavljenih preko 400 udeležencev, več kot 250 individualnih poslovnih razgovorov je že potrjenih. Zdi se da bo Palača Srbije (bivša gradba Zveznega izvršnega sveta) pokala po šivih. Delegacijo slovenskih podjetij s področja digitalizacije, krožnega gospodarstva, turizma ter drugih povezanih dejavnosti organizirajo Gospodarska zbornica Slovenije, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS ter Javna agencija Spirit Slovenia. Pokrovitelj delegacije je NLB.

Sodelujoči gospodarstveniki se bodo udeležili slovensko-srbskega poslovnega foruma v Palači Srbije v Beogradu. Poleg predsednikov obeh zbornic, Boštjana Gorjupa (GZS) in Marka Čadeža (PKS), jih bosta nagovorila predsednika obeh držav, Borut Pahor in Aleksandar Vučić. Po predstavitvi gospodarskega stanja in trendov v obeh državah s strani Andreja Lasiča iz NLB bodo na okrogli mizi o digitalizaciji poslovanja in uprave s slovenske strani sodelovali podpredsednik GZS, predsednik UO »Digitalna koalicija« Igor Zorko, predsednik izvršnega odbora NLB Banke Beograd Branko Greganović, vodja sektorja za vsebinski marketing na STO Alenka Pahor Žvanut ter Aleš Jenčič iz Interexporta. Sledila bosta panela na temo krožnega gospodarstva, s predstavitvijo slovenskega SRIPA Krožno gospodarstvo in panel o turizmu s poudarkom na glampingu in digitalnem nomadstvu.

Podrobnosti in seznam prijavljenih podjetij na https://www.gzs.si/Dogodki/28-01-2019/izhodna-gospodarska-delegacija-v-srbijo in http://srbija-slovenija2019.talkb2b.net/.

 

Izhodna poslovna delegacija v Srbijo je sicer le ena od 10, ki jih Center za mednarodno poslovanje pri Gospodarski zbornici Slovenije načrtuje v letošnjem letu v okviru blagovne znamke Go International Slovenia. Tako se med drugimi predvidevajo tudi organizacije gospodarskih delegacij v Nemčijo, Italijo, Avstrijo, Francijo, Bosno in Hercegovino, Črno goro, Turčijo in tako dalje. Že v začetku marca pa bodo sprejeli delegacijo ob obisku bolgarskega predsednika. Dogovorjen je tudi obisk številčne delegacije iz Kitajske ….

Center za mednarodno sodelovanje sicer poleg delegacij letno izvede še 10 obiskov na strokovnih sejmih v tujini, 20 seminarjev na temo poslovanja na tujih trgih ter naredi okoli 1000 neposrednih svetovanj slovenskim podjetjem ena na ena.

***

Blagovna menjava Slovenija - Srbija in investicije

Srbija je 10. najpomembnejši zunanjetrgovinski partner Slovenije. Medsebojna blagovna menjava je v letu 2017 znašala 1,3 milijarde EUR, v prvih devetih mesecih lanskega leta pa se je izvoz v Srbijo povečal še za devet odstotkov, uvoz pa celo za 26 %, kar zmanjšuje sicer občuten slovenski presežek. Ob odsotnosti svežih statističnih podatkov ocenjujemo, da je obseg blagovne menjave med državam lani presegel 1,5 milijarde evrov.

Najbolj zastopane blagovne skupine v izvozu:  osebna, transportna in vlečna vozila ter njihovi sestavni deli, avtomobilske gume, izdelki strojne industrije in gospodinjski aparati.

Najbolj zastopane blagovne skupine v uvozu: aluminijaste plošče, medicinski aparati, hladilniki, izdelki iz železa in orodja. Velik del blagovne menjave oziroma uvoza je povezan tudi s slovenskimi poslovnimi investicijami v Srbiji. Vrednost teh po zadnjih podatkih Banke Slovenija presega milijardo evrov.

Slovenija je vse bolj atraktivna destinacija tudi za srbske investitorje. Vrednost srbskih investicij v slovensko gospodarstvo presega 200 milijonov evrov (Comtrade, Fructal, hotela Kempinski in Intercontinental, Letališče Portorož, Gorenjska banka).

Ocenjujemo, da poslovne priložnosti za slovenska podjetja še niso izčrpane, predvsem v višjih oblikah sodelovanja, vključno s skupnim nastopom na tretjih trgih na področjih, ki jih nagovarja poslovni forum (digitalizacija, krožno gospodarstvo, turizem).

Blagovna menjava med državama je na povezavi.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.