Zapri

Arhiv: Se obeta nova obremenitev gospodarstva na Koroškem?

Sporočilo za javnost

Se obeta nova obremenitev gospodarstva na Koroškem?

 Ljubljana, Radlje ob Dravi, 28. 6. 2019 – Obrtniki in podjetniki ne pristajajo na drastično zvišanje nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) v občini Radlje ob Dravi. Predvideva se namreč zvišanje NUSZ tudi do 448 odstotkov, kar bi dodatno obremenilo in posledično zaustavilo razvoj gospodarstva na tem območju.

Prihodnji ponedeljek, 1. julija, bo občinski svet občine Radlje ob Dravi obravnaval predlog povišanja vrednosti NUSZ. Občina predvideva 203-odstotno zvišanje NUSZ za poslovne objekte, 320-odstotno za nezazidana stavbna zemljišča - stanovanjski namen, za kar 448 odstotkov pa bi se zvišal NUSZ za nezazidano poslovno rabo.

Območna obrtno-podjetniška zbornica Radlje ob Dravi in GZS Koroška gospodarska zbornica sta sicer občini predlagali skupen pristop predstavnikov občine in gospodarstva pri oblikovanju novega modela povišanja vrednosti NUSZ. Pobudo obeh zbornic je podprlo 75 gospodarskih družb in podjetnikov, ki zaposlujejo večino vseh zaposlenih v občini Radlje ob Dravi, saj se gospodarski sektor zaveda pomena NUSZ kot instrumenta za ohranitev privlačnosti lokacije za nove investitorje in za razvoj obstoječih podjetij.

Občina kljub temu predstavnikov reprezentativnih zbornic v nadaljnjo pripravo vsebin ni vključila, torej spremembe odloka ostajajo izključno v domeni občine. »S tem se zamuja priložnost, da bi občina Radlje ob Dravi v sodelovanju z gospodarstvom pripravila odlok, ki bi spodbujal razvojno naravnano gospodarstvo za nadaljnjo krepitev občine in celotne Dravske doline. Ne nasprotujemo zmernemu in postopnemu zvišanju NUSZ, temveč oporekamo enormnemu dvigu,« izpostavlja Aleksandra Gradišnik, direktorica GZS - Koroške gospodarske zbornice. »Priznavamo sicer nižje vrednosti NUSZ v tej občini, vendar je tako drastično povišanje NUSZ za nas nesprejemljivo. Občina je bila še leta 2017 del problemskega območja, gospodarstvo tu okreva počasneje, infrastruktura in cestne povezave so slabe. To bo za gospodarstvo v tej občini še dodaten udarec,« opozarja Blaž Cvar, predsednik OOZ Radlje ob Dravi.     

Tako OOZ Radlje ob Dravi in GZS Koroška gospodarska zbornica ponovno predlagata postopno zviševanje NUSZ, saj gospodarstvo ne odobrava enostranskih odločitev občine o obremenjevanju gospodarstva. Stališča obeh zbornic sta podprli tudi krovni organizaciji - Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Gospodarska zbornica Slovenije.

 

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.