Zapri

Arhiv: NEPN 4.1 je razočaral: cilji so ambiciozni, poti do njih nerealne

Še pred zaključkom javne obravnave je GZS na pristojne institucije posredovala svoje stališče in predloge glede Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta.

V stališču je med drugim zapisala, da je NEPN 4.1 razočaral. Cilji so ambiciozni, poti do njih pa nerealne, predrage in bodo posledično povzročile preveč žrtev na strani prebivalstva in gospodarstva. Toda lahko bi bilo drugače. Ob bolj realnem scenariju, ki upošteva naravne danosti Slovenije in domače znanje, so lahko cilji OVE in TGP višji, lažje in ceneje dosegljivi, zaradi česar bi ohranili konkurenčnost slovenskega gospodarstva ter bolje obvladovali energetsko revščino prebivalstva.

Vse, kar bo v nasprotju s tem in bo slabilo našo konkurenčno sposobnost, se bo odrazilo v nižjem življenjskem standardu, kar bi družbeno in politično zavrlo prehod v nizkoogljično družbo. 

 

Sedanja verzija NEPN ne gradi samostojne in neodvisne Slovenije, temveč jo spravlja v odvisnost od tuje tehnologije, tujega znanja in tuje energije.

Sedanja verzija NEPN namesto stabilnega, predvidljivega in konkurenčnega poslovnega okolja ponuja energetsko revščino državljanom in oslabitev konkurenčnosti industrije.


Celotno stališče

Priloga: izračun in pojasnila

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.