Zapri

Arhiv: S KAMPANJO »ODLOČI SE ZA« UTIRAMO POT ŽIVILOM IZBOLJŠANE SESTAVE

Na svetovni dan hrane na GZS-Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pričenjamo kampanjo »ODLOČI SE ZA«. Gre za predstavitev pomembnih aktivnosti slovenske živilskopredelovalne industrije na področju izboljšanja sestave živil. Pomemben rezultat našega dela je tudi druga izdaja Kataloga živil izboljšane sestave, kjer je predstavljena ponudba teh izdelkov.

Živilskopredelovalna industrija že od leta 2015 svoje aktivnosti koordinirano usmerja tudi k doseganju ciljev prehranske strategije Slovenije, predvsem na področju razvoja in širjenja ponudbe živil izboljšane sestave. Zaveze odgovornosti vse od takrat odražajo prizadevanja podjetij, da na osnovi samoregulative doprinesejo k nacionalnim strateškim ciljem. V okviru zavez odgovornosti tako vztrajno s podjetji iz sektorja brezalkoholnih pijač, mlekarstva in pekarstva utiramo pot tudi vsem ostalim živilskih podjetjem, da v dobrobit potrošnika izboljšujejo hranilno sestavo svojih izdelkov, zaveze pa so še veliko več in imajo pri nekaterih sektorjih še večji domet (omejevanje oglaševanja otrokom, odgovorno obnašanje v šolah, promocija zdravega življenjskega sloga).

Kljub vztrajnemu širjenju ponudbe živil pa so slovenski potrošniki še vedno premalo ozaveščeni o pomenu uživanja in umeščanja živil izboljšane sestave v vsakodnevno prehrano. Zaradi tega na GZS-ZKŽP pričenjamo s kampanjo »ODLOČI SE ZA«, ki je sofinancirana s strani Ministrstva za zdravje. V okviru kampanje na socialnih medijih bodo potrošniki seznanjeni z aktivnostmi živilskopredelovalne industrije na področju razvoja živil izboljšane sestave in preoblikovanja hranilne sestave izbranih živil, ki so že na trgu. Kaj to pomeni v praksi, pa dokazuje aktualna ponudba izdelkov, ki je predstavljena v najnovejši izdaji Kataloga živil izboljšane sestave, ki ga na današnji dan prvič predstavljamo javnosti.

Katalog vsebuje ponudbo preko 100 živilskih izdelkov izboljšane sestave, ki so rezultat dela in razvoja 32 podjetij. To so izdelki z manj sladkorja, soli ali maščob oziroma z več prehranskih vlaknin, vitaminov ali mineralov. Razdeljeni so v 13 kategorij (bonboni, brezalkoholne pijače, fini pekovski izdelki, hlajeni in hitro zamrznjeni izdelki, izdelki iz žit in drugih poljščin, jajca, jedilna rastlinska olja, kakavovi in čokoladni izdelki, mesni izdelki, mlečni izdelki, posebni pekovski izdelki, sadni džemi, marmelade in namazi ter ostali izdelki). Poleg zgoraj omenjenih kategorij živil izboljšane sestave pa je letos v katalogu predstavljena tudi posebna kategorija »Izdelki ugodne prehranske sestave«. V to kategorijo pa spadajo izdelki, ki sicer nimajo izboljšane sestave, ampak že zaradi svoje obstoječe sestave predstavljajo dobro izbiro za potrošnika in jih je priporočljivo uživati v okviru raznovrstne in uravnotežene prehrane.

»Izboljšanje sestave živil za živilskopredelovalno industrijo predstavlja dolgotrajen in kompleksen proces, ki terja večjo zavezanost, odgovornost in nenazadnje tudi inovativnost. S tem namenom je še toliko pomembneje, da potrošniki prepoznajo prizadevanja in pobude živilskopredelovalne industrije na tem področju ter prednosti živil izboljšane sestave. Z nakupom tovrstnih izdelkov pa nenazadnje podpirajo slovensko gospodarstvo,« je ob tej priložnosti povedala dr. Tatjana Zagorc, direktorica GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij.

 

Katalog živil izboljšane sestave, izdaja 2020

Prelistate ga lahko TUKAJ.

Spletno kampanjo ODLOČI SE ZA lahko spremljate preko.

Facebook profila Zaveza odgovornosti

LinkedIn profila GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij

***

Dodatne informacije:

Nina Barbara Križnik (T: 01 58 98 293, E: nina.kriznik@gzs.si)

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.