Zapri

Arhiv: GZS za ohranitev delovanja gospodarstva

Ob zadnjih podatkih o vnovičnem porastu števila okužb s koronavirusom tudi v Sloveniji, na Gospodarski zbornici Slovenije pozivamo Vlado RS, da v primeru morebitnega ponovnega zaostrovanja ukrepov zagotovi čim bolj nemoteno delovanje gospodarstva.

Jutri, v sredo, 24. marca, bo Vlada odločala o nadaljnjih ukrepih za preprečevanje širjenja koronavirusnih obolenj v prihodnjih tednih, kar bi lahko vodilo do pomembnih sprememb pri odlokih, ki vplivajo na delovanje gospodarstva. V javnosti je bilo govora tudi že o morebitnem ponovnem zapiranju nekaterih »manj nujnih« gospodarskih dejavnosti.

Na Gospodarski zbornici Slovenije smo na podlagi lastne ankete med gospodarstveniki ob koncu lanskega leta pokazali, da delovna mesta niso glavni vir okužb. Še pomembneje, to potrjujejo tudi aktualni podatki na covid sledilniku. V zadnjem tednu, med 15. in 21. marcem, na primer, je delež okužb na delovnem mestu znašal 11,2 %, v trgovini pa zgolj 0,8 %. Druge pretežno prostočasne aktivnosti prebivalstva so torej tiste, kjer se okužbe izraziteje širijo.

Gospodarstvo že danes deluje preventivno in odgovorno, investira v nakupe zaščitnih sredstev za svoje zaposlene ter tudi vse bolj izvaja hitre teste. Zato predlagamo, da Vlada skrbno preuči morebitne dodatne zaostrovalne ukrepe in jih oblikuje smiselno tako, da bodo gospodarske dejavnosti čim manj ovirane pri svojem poslovanju. S tem bomo ohranili relativno dobro razpoloženje v gospodarstvu ter omejili potrebe po novih podpornih ukrepih.

Tako naj morebitni novi odloki med drugim ne zapirajo fizičnih površin trgovcem s trajnim ali poltrajnim blagom, temveč po presoji raje uvedejo kriterije preventive, kot denimo zagotovitev zadostne velikosti prodajne površine na posameznega kupca in ustrezno zračenje prostorov, skladno s priporočili NIJZ. Ob tem naj tudi enakovredno obravnavajo male in velike trgovce in naj ne uvajajo ukrepov, kot smo jim bili priča v drugem valu epidemije, ko so bili med drugim zaradi omejitve dovoljene velikosti prodajaln na 400 m2 posamezni trgovci postavljeni v neenakopravni položaj.

V primeru, da bi resnično prišlo do zaprtja posameznih dejavnosti, na GZS pričakujemo 100-odstotno povračilo nadomestila plač v prizadetih podjetjih, hkrati pa tudi druge podporne ukrepe, ki bodo nadomestili izpad prihodkov oz. omejili morebitno slabšanja likvidnostne situacije.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.