Zapri

Arhiv: Dan ženskega podjetništva

Dogodek z naslovom Različni vidiki in financiranje ženskega podjetništva, ki je potekal v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU in na nivoju Evropske komisije z naslovom Wegate Summit 2021: WE are the Next Generation, so pripravili pri GZS Podjetniško trgovinski zbornici (PTZ) v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter agencijo Sprit Slovenija.

Udeležence dogodka je uvodoma nagovoril predsednik Upravnega odbora PTZ mag. Brane Lotrič. Dejal je, da se mu zdi prav, da se tudi ženske znajo pokazati in izkazati ter da se začne pospeševati žensko podjetništvo. Slovenija je sicer po številu podjetnic pri evropskem dnu. "V analizah iz leta 2019 je Slovenija izpostavljena kot ena izmed držav z največjo vrzeljo pri ženskem podjetništvu. Švedska je najslabše zastopana v Evropi po ženskih podjetnicah, Slovenija pa je tik pred njo s 30,1 odstotka podjetnic," je povedal Lotrič.  

Generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti si želi, da bi bile ženske podjetnice enakovredne moškim podjetnikom. "Gre za prvi takšen posvet, s katerim kažemo družbeno odgovornost, in potrudili se bomo, da bo to postala tradicija. Vzpodbujam vas, da bi čez leto dni že govorili o dosežkih, zato vse pozivam, da aktivno sodelujete pri oblikovanju predlogov, da potencial, ki ga imamo, izkoristimo," je dejal Cantarutti.

Zbrane sta nagovorila tudi predsednik Evropskega združenja malih podjetij David Caro in vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji dr. Jerneja Jug Jerše. Oba sta opozorila na številne evropske projekte in platforme, ki pomagajo ženskim podjetnicam.

Da je žensko podjetništvo pomembno, se zavedajo tudi pri Spiritu. Kot je povedal njegov direktor mag. Tomaž Kostanjevec, ga podpirajo s številnimi dogodki, mentorstvom in finančno pomočjo.

Prednosti žensk v podjetništvu sta intuicija in večja pripravljenost na sodelovanje. "Saj smo popolne, ampak ne rabimo dati od sebe 120 odstotkov, da bi lahko opravljale neko delo," je dejala Tanja Skaza (Inštitut SKAZA). "Ni prav, da tekmujemo med seboj, raje si pomagajmo. Imamo močno in izrazito intuicijo, če bi jo poslušale, bi nas bilo več kot moških. Ženska zna bolj poslušati svoje poslanstvo, a si tega ne dovoli uresničiti." je prepričana Skaza, ki tako kot drugi upa, da se bo to v prihodnosti spremenilo.

Enotne definicije, kaj je žensko podjetništvo, sicer ni, a kot je dejala mag. Kraškoviceva (GEA COLLEGE), "je žensko podjetništvo tisto, kjer je ustanoviteljica podjetja ženska, pod žensko podjetništvo pa bi lahko šteli tudi tista podjetja, ki jih vodi ženska."

Na dogodku smo podelili jubilejna priznanja ženskim podjetnicam, članicam PTZ za 30 let njihovega delovanja (z leve proti desni): mag. Brane Lotrič, Lucija Arnold, s.p., Philip Morris, Ljubljana, d.o.o., ISS FACILITY SERVICES, d.o.o. in UPI-PO, d.o.o., mag. Aleš Cantarutti in mag. Vida Kožar.

Finančna državna pomoč, mreženje in mentorstvo so glavna podpora ženskemu podjetništvu. Težave s pridobivanjem finančnih sredstev predstavljajo še vedno največji izziv ženskim podjetnicam, je ob zaključku dogodka poudarila mag. Vida Kožar, direktorica Podjetniško trgovske zbornice.  

 

Več informacij: mag. Vida Kožar, direktorica GZS Podjetniško trgovske zbornice, 01 58 98 315, ptz@gzs.si.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.