Zapri

Arhiv: Podeljena Schwentnerjeva nagrada in nagrada za literarni prvenec leta


Ljubljana, 21. november 2023 - GZS-Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev je s sinočnjo slavnostno prireditvijo simbolno odprla 39. Slovenski knjižni sejem, ki poteka pod sloganom Besedo besedi. Od danes do vključno nedelje, 26. novembra, bo na več kot 2000 kvadratnih metrih v dvoranah Kocka in Kupola na Gospodarskem razstavišču živahen sejemski vrvež in bogat spremljevalni program s kar 266 dogodki. Letos je država gostja Srbija, gostujoče mesto pa Šoštanj, rojstno mesto pesnika Karla Destovnika – Kajuha. Lepo vabljeni v svet obilja knjig, literarnih dogodkov, debat, delavnic, razstav in srečanj z avtorji!

»Slovenski knjižni sejem v sebi nosi več kot polstoletno žlahtnost največjega slovenskega kulturnega dogodka in največje slovenske knjigarne. Gotovo ni sejemskega dogodka, ki bi bil prežet s toliko čustev in  romantičnega odnosa do razstavljenih izdelkov. Zato, ker ima ta izdelek - knjiga, za vsakogar posebno čustveno vrednost,« je na sinočnji prireditvi dejala generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal in izpostavila še njegovo drugo dimenzijo: “Sejem vsako leto ponazori pomen knjige za identiteto slovenskega naroda, s prodajno naravnanostjo pa razkriva tudi dejstvo, da je knjiga kot kulturna in izobraževalna dobrina v veliki meri izpostavljena zakonitostim trga.

 

Predsednica RS dr. Nataša Pirc Musar je izpostavila nujo, da se tudi v dobi digitalizacije vračamo h klasični, tiskani knjigi. Slovenski knjižni sejem se po njeni oceni trudi prav za to, da tudi v digitalni dobi približati tiskano knjigo bralkam in bralcem. 

 

Višek sinočnje prireditve je bila podelitev letošnje Schwentnerjeve nagrade dr. Mihi Kovaču. GZS-Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev mu je najpomembnejšo založniško nagrado podelila za njegovo znanstveno in pedagoško delo in prispevek v delovanju založništva. Profesor z bibliotekarskega oddelka ljubljanske Filozofske fakultete je še pred akademsko kariero kot odgovorni urednik Mladine, urednik in vodja splošnega založništva DZS, odgovorni urednik slovenske izdaje revije National Geographic ter glavni urednik založbe Mladinska knjiga dodobra spoznal realnost delovanja založništva. Dr. Kovač tako že skoraj štiri desetletja dragoceno prispeva k uveljavljanju in razvoju založništva kot panoge in znanosti, saj je eden najbolj uglednih raziskovalcev knjižnega polja v svetu. »Vendar je trenutek za dodelitev Schwentnerjeve nagrade 2023 več kot ustrezen tudi zato, ker je dr. Kovač v letošnjem letu skupaj z ekipo Javne agencije za knjigo zaslužen za uspešno izvedbo enega najpomembnejših projektov v zgodovini slovenskega kulturnega izvoza — tj. častnega gostovanja Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu,« so zapisali v utemeljitvi.

Na prireditvi so podelili še nagrado za literarni prvenec leta. Nagrado je prejela Pia Prezelj za roman Težka voda.


Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.