Novice


Arhiv: Se ukvarjate s prevozi v cestnem prometu?

Preverite spremenjene pogoje za licenco in kakšne novosti so predvidene.

Arhiv: ZZZS: Sobivanje postalo pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja - uvedba novega razloga 16 za zadržanosti od vključno 17.4.2021 dalje

V Uradnem listu RS, št. 51/21, z dne 2. 4. 2021, je objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-O), ki spreminja sedemnajsto alinejo 1. točke prvega odstavka 23. člena ZZVZZ, ki med drugim ureja pravico do sobivanja v zdravstvenem zavodu ali zdravilišču z bolnim otrokom. Spremembe v tem delu so začele veljati 17. 4. 2021. Od vključno 17.4.2021 je tako sobivanje z otrokom trajna pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, tako za sobivanje v bolnišnici kot v zdravilišču, razširjen pa je tudi krog oseb, ki imajo to pravico.

Arhiv: Informacija za člane GZS glede podaljšanja državne zavarovalne sheme (TOP UP produkt) do konca leta 2021

Slovenija sledi podaljšanju koriščenja ukrepov za zavarovanje in (po)zavarovanje kratkoročnih tujih terjatev pred komercialnimi, nekomercialnimi in drugimi tveganji, povzročenimi zaradi epidemije Covid-19 (skladno z usmeritvami Evropske Komisije). Nadaljuje se državna podpora preko SID banke, ki slovenskim izvoznim podjetjem omogoča dodatne kapacitete za odobravanje limitov za zavarovalno kritje (tudi za kupce EU in OECD držav), kar pomeni podporo slovenskemu izvozu v časih povečane negotovosti do konca leta 2021.

Arhiv: Davčne spremembe dvigujejo konkurenčnost plačanih delovnih mest strokovnjakov in spodbujajo zeleno transformacijo

»Davčna predvidljivost v povezavi z razbremenitvijo stroškov dela strokovnjakov in zeleno davčno reformo podpiramo in si nadejamo skorajšnjega sprejetja navedenega svežnja zakonov. Gospodarstvo bo s tem lažje zadržalo ključne kadre v Sloveniji, naša država bo postala bolj privlačna za nova kakovostna delovne mesta v regiji,« je povedal Aleš Cantarutti, generalni direktor GZS

Arhiv: UO GZS o prihodnjih protikoronskih ukrepih za pomoč gospodarstvu

Člani UO GZS so na e-seji z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom razpravljali o prihodnjem paketu interventne zakonodaje za pomoč gospodarstvu, podaljšanju moratorija za kredite in poenostavitvi obstoječe poroštvene sheme. Obravnavali so tudi Letno poročilo GZS 2020 in ga poslali v potrditev Skupščini GZS.

Arhiv: Kratki spletni seminarji s področja cestnih prevozov

Področje prevozov je urejeno na podlagi predpisov Evropske unije, z mednarodnimi sporazumi in nacionalno zakonodajo. Področje je široko in zakonodaja se stalno spreminja. Če tudi vas zanima področje licenc in dovolilnic, vas vabimo, da se udeležite katerega izmed štirih spletnih seminarjev.

Arhiv: Spremembe obveznosti na področju embalaže in odpadne embalaže

V Uradnem listu RS, št. 54, ki je izšel 9. 4. 2021 je bila objavljena nova Uredba o embalaži in odpadni embalaži. Uredba uvaja novosti oziroma spremembe, ki bodo imele občuten vpliv na obveznosti podjetij na tem področju, tudi tistih, ki do sedaj niso bili zavezanci za zagotovitev ravnanja z odpadno embalažo. Po novem bodo morali vsi proizvajalci, kot jih določa nova uredba, zagotavljati ustrezno ravnanje, v lastnih ali skupnih sistemih ravnanja ne glede na količino embalaže, ki jo dajejo na trg. Uredba stopi v veljavo 24. aprila 2021. V primeru dodatnih vprašanj vabimo člane, da se obrnejo na službo za varstvo okolja pri GZS.

Arhiv: 2. INOVACIJSKI MEETUP, 13. maj 2021

Inovacijski meetup-i so mesečna, sproščena in z dobro energijo nabita srečanja slovenskih inovatork in inovatorjev. Namenjena so predstavitvam dobrih inovacijskih praks ter izmenjavi mnenj, znanj in konkretnih izkušenj na področju razvoja in inoviranja.

Arhiv: Četrtkova izvozna svetovanja, 29.april 2021

Člane GZS vljudno vabimo na individualna izvozna svetovanja, ki jih za vas pripravljajo sodelavci Centra za mednarodno poslovanje (CEMP). Svetovanja potekajo v obliki 30 minutnega spletnega individualnega pogovora o izvoznih usmeritvah, izzivih ter pogojih poslovanja na izbranih izvoznih trgih. V tokratnem Četrtkovem izvoznem svetovanju, ki bo 29. aprila 2021, med 9. in 12. uro, vam bodo na voljo svetovalci za trge Avstrija, Rusija in Zahodni Balkan.

Arhivi