Novice


Arhiv: EU Business Talks: Nemčija, 31. avgust 2021 ob 14.00 uri

Vabljeni, da se udeležite naslednjega poslovnega klepeta »EU BUSINESS TALKS«, ki se bo odvijal v torek, 31. avgusta 2021 ob 14. uri po slovenskem času. Gost bo Andreas Dressler, direktor podjetja FDI Center, s sedežem v Berlinu. Podjetje se ukvarja s svetovanjem podjetjem, državam, FDI agencijam, gospodarskim zonam na področju tujih neposrednih investicij. Njegovo hčerinsko podjetje Location Decisions deluje na področju izbire primernih investicijskih lokacij za tuje globalne organizacije.

Arhiv: PCT pogoj pri zaposlenih - spremenjeni odloki

V petkovem Uradnem listu (št. 132/2021 z dne 20.8.2021) so bili objavljeni novi oz. spremenjeni vladni Odloki, ki prinašajo določene spremembe pri izpolnjevanju pogoja PCT pri zaposlenih.

Arhiv: Mobilna cepilna enota ponovno v Brdih na gradu Dobrovo, 28. avgusta 2021 med 9.00 in 12.00 uro

Da bi cepljenje proti covid-19 čimbolj približali vsem, na terenu delujejo tudi mobilne cepilne enote. V soboto, 28. avgusta 2021 se bo mobilna cepilna enota med 9.00 in 12.00 uro ponovno ustavila tudi v gradu Dobrovo v kraju Dobrovo v Brdih.

Arhiv: Povabilo k najavi dogodkov in vlog v okviru izvedbe ukrepa Pomoč industriji srečanj in dogodkov

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je na podlagi Zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije COVID-19 (Uradni list RS, št. 112/21) pričelo s prejemanjem predhodnih najav vlog in vlog za pomoč v obliki delnega povračila stroškov organizacije srečanj in dogodkov.

Arhiv: Pojasnilo glede odsotnosti delavca z dela zaradi karantene na domu – prihod iz tuje države

Karantena na domu je zdravstveni ukrep, zato je ravnanje osebe v času karantene na domu prvenstveno normirano s predpisi, ki niso delovnopravne narave. Učinki oziroma posledice karantene na domu pa se lahko nanašajo tudi na pravice in obveznosti iz delovnega razmerja in sicer v okviru nezmožnosti opravljanja dela delavca pod pogoji iz pogodbe o zaposlitvi.

Arhiv: Zelo različne razmere v ključnih svetovnih proizvodnih državah

Globalni proizvodni indeks JP Morgan Global Manufacturing je pokazal, da je bilo razpoloženja v svetovni industriji konec julija (55,4) precej podobno tistemu v juniji (55,5), oziroma, da dvig okužb v nekaterih večjih državah ni prispeval k poslabšanju pričakovanj o prihodnjem ali aktualnem poslovanju. Vsi trije glavni tipi predelovalnih dejavnosti so beležili rast, najpočasnejšo kategorija izdelkov za potrošnike, kjer pa se je rast sicer pospešila. Najboljša slika v predelovalnih dejavnostih je bila na Nizozemskem, v Nemčiji, Avstriji, ZDA, medtem ko sta na drugi strani precej pod povprečjem bili Kitajska (50,3) in Japonska (53). Vzhajajoči trgi Azije so bili še posebej šibki, saj se je aktivnost na Tajskem, v Maleziji, Vietnamu, Indoneziji in Mjanmaru celo znižala.

Arhiv: 7 namigov za uspešno viharjenje možganov (brainstorming)

Viharjenje možganov je odlično orodje, ki timom pomaga razmišljati izven okvirjev, da pridejo do prebojnih idej. Na portalu ideou.com smo našli sedem namigov za uspešnejše viharjenje možganov.

Arhiv: Discover Slovenia – edicija Rusija

V drugi polovici julija je izšla revija DISCOVER SLOVENIA, edicija RUSIJA. V posebni izdaji revije za ruski trg se posvečamo predvsem gospodarskim priložnostim. Povprečna rast izvoza Slovenije v Rusijo v zadnjih treh letih (2018-2020) je znašala 1,1 %. V prvem letošnjem četrtletju pa se je izvoz v primerjavi z enakim obdobjem lani okrepil za 5,2 %. Tretjino izvoza predstavljajo farmacevtski proizvodi. Pišemo posebej o največjih izvoznih skupinah blaga. Objavljamo pa tudi intervju s Tiborjem Šimonka, novim predsednikom GZS ter glavnim podpredsednikom v Skupini SIJ. Največja ruska naložba v Sloveniji je prav naložba v SIJ, kjer imajo za daljše obdobje polno zasedene proizvodne zmogljivosti.

Arhiv: PKP9: aktualna vprašanja in odgovori

Pravna služba GZS je dopolnila spletno stran GZS – Poslovni nasveti v času koronavirusa z aktualnimi vprašanji in odgovori, ki se nanašajo na novi PKP9. V zavihku »Pomembne informacije« so objavljena obvestila, pojasnila ter druge aktualne informacije, povezane z interventno zakonodajo. V zavihku »Začasne prepovedi in drugi odloki« pa so zbrani vsi trenutno veljavni odloki in njihova pojasnila.

Arhiv: Predlog pravilnika o obratovalnem monitoringu stanja tal v javni obravnavi

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je v javno obravnavo predložilo nov pravilnik o obratovalnem monitoringu stanja tal, ki bo nadomestil obstoječega. Javna obravnava poteka do 16. septembra. Vabimo vas, da s pripombami, ki jih boste podali preko spletne povezave, seznanite tudi GZS-Službo za varstvo okolja.

Arhivi