Novice


Arhiv: Državna pomoč bo ublažila negativne učinke v gospodarstvu

"Na Gospodarski zbornici Slovenije smo zadovoljni, da so naša več kot štirimesečna prizadevanja za pomoč podjetjem zaradi enormnih dvigov cen obrodila sadove. Včeraj so poslanci prižgali zeleno luč Zakonu o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu, po katerem bo okrog 45.500 prizadetih podjetij upravičenih do državne pomoči. Na GZS ocenjujemo, da je ukrep ustrezno oblikovan, saj so zneski pomoči vezani na velikost prihodkov in pomen stroškov energije v poslovnih odhodkih. Ukrep tudi ne diskriminira podjetij po dejavnosti ali velikosti. Tudi nekateri drugi ukrepi (oprostitev omrežnine in prispevkov) bodo imeli ugoden vpliv na znižanje bremena za gospodarstvo. Želeli bi si, da bi Vlada v bodoče hitreje odreagirala na predloge GZS, ki vedno temeljijo na argumentih in analizah,« je naglasil predsednik Gospodarske zbornice (GZS) Slovenije Tibor Šimonka.

Arhiv: EXPO BUSINESS TALKS, četrtek, 3. marca 2022 ob 10h

S slovenskimi izvozno naravnanimi podjetji bi želeli deliti nove navdihujoče zgodbe uspešnih slovenskih poslovnežev, ki delujejo v Združenih arabskih emiratih. Gost tokratnega EXPO Business Talks bo Iztok Franko, ustanovitelj Skupine Pesakrompir, ki deluje predvsem kot mreža izkušenih poslovnežev s skupno več deset let izkušnjami v Dubaju in celotnem Bližnjem vzhodu.

Arhiv: Vstop na tuje trge z dobro izvozno kondicijo_17. marec 2022

Poslovanje s tujimi trgi prinaša različne izzive, katerih morebitne negativne posledice podjetje lahko omili, če se na vstop na tuji trg dobro pripravi. Je kot tek na dolge proge, ki se ga ne lotite brez potrebne kondicije.

Arhiv: Napotitev voznikov

Nova pravila o napotitvi voznikov v cestnem prometu se uporabljajo od 2. februarja 2022.

Arhiv: Državni zbor je 22. 2. 2022 potrdil podaljšanje roka za oddajo obračunov davka od dohodka pravnih oseb in letnih poročil do 30. aprila 2022

Državni zbor je na izredni seji v torek, 22. 2. 2022 sprejel Zakon o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu, ki vsebuje tudi določilo o podaljšanju roka za oddajo obračunov davka od dohodka pravnih oseb in letnih poročil. Ta rok se podaljšuje za en mesec, tj. do 30. aprila 2022. Zakon začne veljati po objavi v Uradnem listu.

Arhiv: HITRI POSLOVNI NASVETI: Želite vaše izdelke predstaviti potencialnim poslovnim partnerjem v tretjih državah?

To najenostavneje naredite z uporabo ATA zvezka oz. ATA Carneta, mednarodnega carinskega dokumenta za začasni izvoz blaga. Uporablja se za poenostavitve carinskih postopkov pri prehodu državnih meja. V Hitrem poslovnem nasvetu ga podrobneje predstavlja Irena Simendič iz oddelka Javne listine pri GZS.

Arhiv: Izvoz pošiljk v Združeno kraljestvo - obvezen vpis odobrenih obratov v TRACES NT

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obvešča, da je potrebno za izvoz pošiljk živali in blaga v Združeno kraljestvo (ZK) v sistem TRACES NT vpisati vse odobrene živilske obrate in odobrene obrate za živalske stranske proizvode (ŽSP) najkasneje do 31. 3. 2022. Pristojni organi ZK bodo ob vstopu pošiljk preverjali, ali so odobreni obrati izvora pošiljk iz EU vpisani v TRACES NT sistem, in od 1. 4. 2022 dalje zavračali vstop pošiljk iz obratov, ki ne bodo vpisani TRACES NT. Zato Evropska komisija države članice EU poziva k pravočasni registraciji odobrenih obratov v TRACES NT sistem, saj po 1. 4. 2022 ne bo mogla posredovati pri zavrnjenih pošiljkah.

Arhiv: Cene energentov: Urgentni ukrepi in dolgoročna strategija

Predlog Zakona o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov je korak v pravo smer, vendar potrebujemo tudi dolgoročno energetsko strategijo. »Smo sredi največje krize v energetiki do zdaj, gre za preživetje – nujne so takojšnje in še bolj sistemske rešitve,« je zapisal predsednik GZS Tibor Šimonka v pozivu vladi. GZS bo zato s svojimi predlogi v konstruktivnem dialogu z odločevalci tudi v prihodnje sodelovala pri oblikovanju tako kratkoročnih kot srednjeročnih ukrepov. V članku v prvi letošnji številki Glasa gospodarstva so navedene tudi vse doslej izvedene aktivnosti GZS za omilitev posledic bikovskih dvigov cen energentov.

Arhiv: Vajeništvo v času korone

Vsako leto v začetku koledarskega leta na GZS začnemo zbirati najave učnih mest za prihodnje šolsko leto. Gre za napovedi, koliko dijakov in vajencev bi lahko podjetja sprejela na praktično usposabljanje z delom in v vajeništvo. Iz podjetij ste nam sporočili, da v šolskem letu 2022/23 lahko nudite skoraj 400 prostih učnih mest za vajence in blizu 1600 prostih učnih mest za dijake. Podatki se ves čas še spreminjajo in povečujejo. Podjetja, ki nam najav še niste oddala, a bi vajence oziroma dijake želela usposabljati z delom, vabimo, da nam vaše napovedi še oddate. Zbiranje najav poteka elektronsko prek spletne strani www.gzs.si/vajenistvo.

Arhiv: Intervju z generalnim direktorjem GZS: Slovenija ne sme še enkrat zamuditi vlaka

Generalni direktor GZS Aleš Cantarutti se zavzema za zbornico, ki bo kredibilen in slišan glas gospodarstva in bo na prvo mesto postavljala svoje člane ter se hitro in učinkovito odzivala na aktualna dogajanja tako doma kot v tujini. V intervjuju za Glas gospodarstva je spregovoril o prestrukturiranju zbornice, pripravah na Vrh slovenskega gospodarstva in ciljih, ki jih ima zbornica v letošnjem letu.

Arhivi