Novice


Arhiv: Energetski prehod Slovenije – odpiramo javno razpravo

Na pobudo Strateškega sveta za energetski prehod pri GZS bomo na dogodku soočili poglede ključnih deležnikov energetsko-podnebnega prehoda: industrije, energetike in civilne družbe, s poudarkom na generaciji mladih. Predstavili bomo primer globalnega interaktivnega orodja za oblikovanje energetsko-podnebne prihodnosti, ki temelji na kredibilnih podatkih in najboljši razpoložljivi znanosti (simulator En-ROADS). Slovenske sektorske strokovnjake bomo povabili, da opozorijo na posebnosti in ključne izzive načrtovanja in uresničevanja energetsko-podnebnega prehoda Slovenije, tudi v luči aktualnih dogajanj.

Arhiv: Zeleni prehod in digitalizacija - začrtana pot prihodnosti Slovenije

"Da bi Slovenija uspešno izvedla dvojni, zeleni in digitalni prehod, mora zasledovati visoke cilje. Do leta 2030 je potrebno povečati delež javnih sredstev za raziskave, razvoj in inovacije na 1,2 % BDP in v gospodarstvu na 2,5 % BDP. Potreben je hitrejši prenos kompetenc in dobrih praks iz pilotnih in demo centrov v izobraževalni sistem ter okrepiti vlaganja v osnovno raziskovalno opremo in vzpostavitev pilotnih centrov. Slovenija mora zasledovati tudi cilj, da bo do leta 2030 med pet najuspešnejšimi državami po razvitosti digitalnega gospodarstva in družbe," poudarja generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti. Pričakuje, da bodo politične stranke, ki bodo sestavljale prihodnjo koalicijo, tem ciljem posvetile pomemben del pozornosti v svojem gospodarskem delu programa. Brez uspešnega in mednarodno konkurenčnega gospodarstva namreč ne moremo dosegati vzdržne gospodarske rasti, razvoja in posledično krepitve blaginje državljank in državljanov.

Arhiv: ATA zvezki za Rusijo, Ukrajino, Belorusijo

Zaradi trenutnih razmer izdaja ATA zvezkov za te države ni možna.

Arhiv: Vabilo: na spletno predstavitev novega Zakona o varstvu okolja (ZVO-2)

Pod okriljem projekta IP Life Restart, v katerem kot projektni partner sodeluje tudi GZS, vas vljudno vabimo na predstavitev novega Zakona o varstvu okolja (ZVO-2), ki je bil objavljen v Uradnem listu RS 44/2022. Predstavitev novega zakona bo potekala v spletni obliki 20. 4. 2022 z začetkom ob 9. uri in predvidenim zaključkom ob 13.30. Zakon bodo predstavili prof. dr. Senko Pličanič, mag. Vesna Kolar Planinšič in Vanja Strle.

Arhiv: Predstavitev političnih strank na zborničnem spletu

Političnim strankam, ki jim po javnomnenjskih raziskavah za letošnje državnozborske volitve kaže najbolje, smo ponudili predstavitev na naši spletni strani. Od devetih povabljenih strank so se našemu vabilu odzvali Gibanje Svoboda, Lista Marjana Šarca, Nova Slovenija - Krščanski demokrati, Naša dežela, Slovenska demokratska stranka. Vsaka izmed teh strank se predstavlja s kratkim - minuto in pol - dolgim videom, kjer izpostavljajo ključne usmeritve za gospodarstvo. Dodatno smo stranke zaprosili za seznam njihovih kandidatk in kandidatov za poslance, ki prihajajo iz gospodarstva, ter za kratek opis ključnih poudarkov iz njihovih gospodarskih programov. Na nekatere prispevke še čakamo. Verjamemo, da gre za informacije, ki nas vse zelo zanimajo in bodo nenazadnje pripomogle k lažji odločitvi, komu na volitvah nameniti svoj glas.

Arhiv: Stališče GZS: Zeleni prehod in digitalizacija - začrtana pot prihodnosti Slovenije

"Da bi Slovenija uspešno izvedla dvojni, zeleni in digitalni prehod, mora zasledovati visoke cilje. Do leta 2030 je potrebno povečati delež javnih sredstev za raziskave, razvoj in inovacije na 1,2 % BDP in v gospodarstvu na 2,5 % BDP. Potreben je hitrejši prenos kompetenc in dobrih praks iz pilotnih in demo centrov v izobraževalni sistem ter okrepiti vlaganja v osnovno raziskovalno opremo in vzpostavitev pilotnih centrov. Slovenija mora zasledovati tudi cilj, da bo do leta 2030 med pet najuspešnejšimi državami po razvitosti digitalnega gospodarstva in družbe,« poudarja generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti. Pričakuje, da bodo politične stranke, ki bodo sestavljale prihodnjo koalicijo, tem ciljem posvetile pomemben del pozornosti v svojem gospodarskem delu programa. Brez uspešnega in mednarodno konkurenčnega gospodarstva namreč ne moremo dosegati vzdržne gospodarske rasti, razvoja in posledično krepitve blaginje državljank in državljanov."

Arhiv: Informacija o Predlogu zakona o preprečevanju omejevanja konkurence – ZPOmK-2p

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je v torek, 12. aprila 2022 na spletni strani E-demokracija objavilo Predlog zakona o preprečevanju omejevanja konkurence – ZPOmK-2p. Predlog zakona je Vlada RS potrdila na svoji seji dne 13. 4. 2 022 in ga dne 14. 4. 2022 vložila v obravnavo v Državni zbor po nujnem postopku. Ocenjujemo, da bo predlog zakona v Državnem zboru obravnavan v novem mandatu vlade, ker pa gre v pretežni meri za implementacijo evropskih direktiv ocenjujemo, da se bo postopek obravnave in sprejema predloga zakona predvidoma hitro nadaljeval tudi v novem sklicu Državnega zbora.

Arhiv: Hitri poslovni nasvet: Zakaj je arbitraža optimalen način reševanja sporov?

Arbitražno reševanje sporov upošteva vse bistvene zakonitosti posla, predvsem potrebo po hitrosti, učinkovitosti, prilagodljivosti in zaupnosti. Zato se sprejemanje arbitraže kot poslovni model reševanja sporov v zadnjem času med slovenskimi managerji vse bolj uveljavlja. Stalna arbitraža pri GZS s svojimi pravili zagotavlja strankam rešitev sporov v 9 mesecih od predaje zadeve arbitražnemu senatu, v primeru izbire pospešenega arbitražnega postopka pa v 6 mesecih. Več o prednostih in postopkih arbitraže pojasnjuje Marko Djinović, generalni sekretar Stalne arbitraže pri GZS v Hitrem poslovnem nasvetu.

Arhiv: Aplikacija za predložitev letnih poročil bo odprta do 3. maja 2022

Družbe, zadruge, samostojni podjetniki, društva in politične stranke predložite letno poročilo pravočasno. "Masovna" javna objava bo zaradi podaljšanja roka za predložitev letnih poročil predvidoma 20. maja 2022.

Arhiv: Izobraževalni dan slovenskega gradbeništva 2022, na sejmu MEGRA 2022

Pomanjkanje najrazličnejših poklicnih profilov v gradbeništvu postaja vedno večji problem, čeprav se z njim srečujemo že nekaj let. Na izobraževalnem dnevu v gradbeništvu na sejmu MEGRA 2022 bo Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala mladim, ki so ta trenutek pred eno od najbolj pomembnih življenjskih odločitev, predstavila vse izobraževalne ustanove v Sloveniji, ki se ukvarjajo z gradbeništvom.

Arhivi