Mediji

Arhiv: Turški avtomobilisti na obisku v Sloveniji

Ljubljana, 14. junij 2017 – Preko 50 predstavnikov slovenskih podjetij se je udeležilo današnjega srečanja s turškimi gospodarstveniki iz avtomobilskega sektorja. Dogodek, ki je bil namenjen seznanitvi s poslovnim okoljem ter vzpostavitvi  trgovinskih, proizvodnih ali razvojnih partnerstev, je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) v sodelovanju z Agencijo SPIRIT Slovenija, MGRT in ACS (Avtomobilski grozd Slovenije).


Izvršni direktor GZS Goran Novković je uvodoma izpostavil, da skoraj ni svetovne blagovne znamke na področju avtomobilske industrije, kjer ne bi bili vključeni slovenski B2B izdelki. To velja tako za evropske kot ameriške, japonske in korejske znamke. GZS je v lanskem letu sistematično zbrala poglobljene podatke o slovenski avtomobilski in mobilnostni industriji ter jih objavila v reviji Discover Slovenia – Feel the Brand. Avtomobilska panoga je sicer ena najbolj izvozno usmerjenih v državi.

 

Esen Altuğ, veleposlanica Republike Turčije v Sloveniji, je današnje srečanje označila kot priložnost za izmenjavo informacij in oblikovanje novih poslovnih stikov. Avtomobilska industrija, ki je največji turški industrijski in izvozni sektor, kaže zanimanje za slovenski trg. Turčija je sicer šesto največje gospodarstvo v Evropi. V lanskem letu je bila gospodarska rast 2,9 %. Veleposlanica vidi velik potencial za krepitev sodelovanja med državama.

 

Generalni sekretar združenja izvoznikov avtomobilske industrije (OIB) Mümin Karacakayalilarv je povedal, da v Turčiji letno proizvedejo 1,9 milijona avtomobilov. V tem segmentu je Turčija na 14. mestu v celotni svetovni proizvodnji. Imajo tudi zelo razvito sekundarno avtomobilsko industrijo, kjer je aktivnih okoli 4.000 malih in srednje velikih izvoznikov, ki pretežno izvažajo v EU.

 

Vodja avtomobilskega oddelka na Direktoratu za izvoz turškega Ministrstva za gospodarstvo Ali Rıza Oktay je potrdil, da se je avtomobilska industrija v Turčiji v zadnjih letih zelo razvila. K temu so pripomogli številni domači dobavitelji ter dobro razvita sekundarna avtomobilska industrija.

 

Tanja Mohorič, direktorica ACS, je povedala, da je tudi v Sloveniji avtomobilska industrija dobro razvita. Osem največjih podjetij ima več kot 5000 lokalnih dobaviteljev. Mobilnost je ena izmed prioritetnih usmeritev v slovenski strategiji pametne specializacije, hkrati pa tudi ena ključnih v Evropi.

 

Izkušnje poslovanja/investiranja v Sloveniji je na konkretnem primeru in strukturirano po elementih poslovnega in investicijskega okolja prikazal Gregor Bombek, prokurist podjetja ODELO, ki je v turški lasti. Ocenil je, da Slovenija izpolnjuje kriterije za uspešno investiranje v avtomobilskem sektorju.

 

Sledila so bilateralna srečanja med predstavniki slovenskih in turških podjetij. Odvilo se je več kot 120 srečanj in udeleženci so poslovni dogodek ocenili kot koristen.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.