Mediji

Arhiv: Projekt 2. tira je nujno nadaljevati

Ljubljana, 15. marec 2018 - Drugi tir Koper - Divača je strateški nacionalni projekt, zato ne sme biti talec politike. Njegova čim hitrejša in kakovostna izgradnja je ključna za dolgoročni razvoj Slovenije.

Včerajšnja zavrnitev veljavnosti referenduma o drugem tiru ne bi smela povzročiti, da bi se dela za realizacijo izgradnje ustavila. Dejstvo je, da je projekt nujen za Slovenijo in ga je potrebno izpeljati brez nadaljnjih zamikov, v zastavljenem časovnem okvirju.

Odlašanje s projektom bi pomenilo, da nas bodo transportne poti obšle prek Avstrije, Italije, pa tudi Hrvaške. Če ne bomo prenesli večjega dela rastočega prometa tovora na železnice, bodo v roku 10 do 15 let tudi na naših avtocestah nemogoče razmere. Zmanjšala se bo stopnja varnosti v prometu. Vse to so razlogi, da Slovenija z realizacijo projekta v dobro sedanji in vseh naslednjih generacij ne sme odlašati.

Na GZS pozivamo, da se takoj poiščejo ustrezne rešitve, ki bodo zagotovile nadaljevanje že začetih del in preprečile nastanek nacionalne škode. Ob tem opozarjamo na nujnost transparentne, kakovostne in racionalne izvedbe, da bodo javne finance in davkoplačevalci čim manj obremenjeni.

Predsednik GZS Boštjan Gorjup: »Če se bomo tako pogovarjali o strateških nacionalnih projektih, kot se o drugem tiru, kjer razprava traja že prek 20 let, obstaja resno tveganje, da se nikoli ne bomo premaknili z mesta.«

 

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.