Zapri

Novice


Arhiv: Kuba odvisna od mednarodne trgovine

V okviru svojih aktivnosti smo na Centru za mednarodno poslovanje na Gospodarski zbornici Slovenije 15. oktobra 2013 pripravili srečanje podjetij z ekonomskim svetovalcem kubanskega veleposlaništva z Dunaja, Salvadorjem - Cabeiro Quintanaom.

Kuba je v lanskem letu dosegla kar 3,1-odstotno gospodarsko rast. Na področju turizma je znašala rast dvanajst, na področju pridelava sladkorja pa celo dvajset odstotkov. Tobak, tobačni izdelki, sladkor in nikelj so glavni izvozni kubanski izdelki. Za letošnje leto Kuba načrtuje gospodarsko rast v višini 3,7 odstotka, pri čemer naj bi velik delež prispevale tudi tuje naložbe. Njihov obseg naj bi se v primerjavi s preteklim letom povečal za tretjino.

Kuba je znana predvsem po svojem turizmu, vendar pa obstajajo tudi druge možnosti za poslovno sodelovanje s tem 11-milijonskim trgom. Po podatkih kubanskega veleposlaništva je Kubo v zadnjih dvajsetih letih obiskalo okoli 14 milijonov evropskih turistov, sledijo jim turisti iz Kanade (8 milijonov v enakem obdobju), Južne Amerike (4 milijone), medtem ko bi naj bilo ameriških turistov, ki Kubo lahko obiščejo samo preko tretjih držav, uradno le 800 tisoč. Prav področje turizma je tisto, na katerega se Kuba v zadnjem obdobju najbolj odpira. V naslednjih petih letih med drugim načrtujejo izgradnjo hotelov z 20.000 novimi ležišči.

Seveda pa obstajajo možnosti tudi na drugih področjih, ki so neposredno ali posredno povezana s turizmom: modernizacija prometne infrastrukture, izgradnja in modernizacija pristanišč ter marin, področje zdravstvene oskrbe in zdraviliškega turizma, modernizacija kmetijstva in lastna pridelava prehrane za potrebe turistične oskrbe itd. Na Kubi se odvija tudi model privatizacije, kjer poleg možnosti za tuje vlagatelje nudijo tudi soupravljanje tako zasebnih kot državnih podjetij.

Dobra polovicamednarodne kubanske trgovine odpade na ameriške države (Venezuela, Kanada, Brazilija, Mehika, ZDA …), malo več kot četrtina kubanske trgovine je povezana z evropskimi trgi (Španija, Nizozemska, Italija in Ruska federacija) ter okoli 15 odstotkov z Azijo - predvsem s Kitajsko in z Vietnamom. Kljub splošni prepovedi uvoza ameriških tehnoloških izdelkov Kuba po drugi strani največ hrane uvozi prav iz ZDA.

Kot je povedal Quintano, je vsa mednarodna kubanska mednarodna trgovina vezana na le tri tisoč tujih podjetjih. Po njegovem mnenju obstajajo priložnosti za širitev poslovanja tudi s slovenskimi podjetji. Blagovna menjava med državama je zaenkrat sicer zelo skromna. Naš izvoz je lani tako znašal skromnega pol milijona evrov. Na Kubo so naša podjetja izvozila predvsem rezervne dele in opremo za pristaniške žerjave, aluminijev oksid ter različne vrste ročnega orodja. Na drugi strani smo iz Kube uvažali izdelke iz tobaka v skupnem znesku 40 tisoč evrov.

Na koncu srečanja je Quintano ponudil pomoč in usluge veleposlaništva tako pri iskanju splošnih informacij kot tudi konkretnih, kot so npr. kako odpreti predstavništvo ali kako poiskati ustreznega partnerja na Kubi.

PREDSTAVITEV DRŽAVE
PREDSTAVITEV POSLOVNEGA OKOLJA
POSLOVNE PRILOŽNOSTI ZA INVESTITORJE
TUJE NALOŽBE NA KUBI
VIDEO - TURISTIČNA PREDSTAVITEV

 


Pripeti dokumenti

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.