Zapri

Novice


Arhiv: Slovenija in Srbija še naprej dobri zaveznici

Ljubljana, 20. februarja 2015 – Preko 200 slovenskih in srbskih gospodarstvenikov sta danes v okviru slovensko-srbskega foruma na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) nagovorila predsednika Vlad Slovenije in Srbije. Vpisala sta se tudi v knjigo častnih gostov GZS.

Mag. Samo Hribar Milič, predsednik GZS, vidi današnje srečanje tako velikega števila gospodarstvenikov na obeh straneh kot jasen pokazatelj ambicioznega interesa za krepitev medsebojnega sodelovanja. Za to je še veliko odprtih priložnosti, tako na bilateralni ravni kot s skupnimi nastopi na tretjih trgih. Kot je dejal, naj bi današnji dan »ostal vsem v spominu, da smo obrnili nov list v krepitvi sodelovanja«. 

Srbski premier Aleksandar Vučić je izpostavil, da sta Slovenija in Srbija prijateljski državi. Srbija je vseskozi uživala pomoč Slovenije na njihovi poti približevanja EU in tudi v prihodnje nanjo računa. Slovensko gospodarsko lahko izkoristi dejstvo, da ima Srbija podpisane sporazume o prosti trgovini ne le z EU in Cefto, temveč tudi s Turčijo, Rusijo, Belorusijo in Kazahstanom, kar predstavlja skoraj milijardni trg potencialnih potrošnikov. Srbija je politično in gospodarsko stabilna. Poudaril je resnost zastavljenih reform in hitro in učinkovito izvajanje najtežjih ukrepov. Kot je povedal, so se odločili za najtežjo pot, a je prepričan, da bo to privedlo do bolj zdravega srbskega gospodarstva. Slovenija sodi v deseterico najbolj pomembnih zunanjetrgovinskih partnerjev Srbije, pa tudi med najpomembnejše investitorje. Dotaknil se je projekta Beograd na vodi, kjer računa ne le na slovensko znanje in know-how, temveč tudi na operativno gradbeno moč. Verjame, da se bo v prihodnje povečal tudi delež srbskih investicij v Slovenijo.

Predsednika obeh vlad sta se ob priložnosti obiska na GZS vpisala tudi v knjigo častnih gostov GZS.

Današnji dogodek je potekal v organizaciji Agencije SPIRIT Slovenija, Ministrstva za zunanje zadeve RS in Gospodarske zbornice Slovenije.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.