Zapri

Novice


Arhiv: Nova pravila opravljanje čezmejnih storitev v Avstriji po 1. 1. 2017

Na seminarju “Nova pravila opravljanje čezmejnih storitev v Avstriji po 1. 1. 2017”, ki je potekal v ponedeljek, 16.1.2017 na GZS je bilo prisotnih 130 podjetnikov, ki svoje storitve opravljajo v Avstriji. Ključne novosti, ki jih prinaša nov avstrijski Zakon o preprečevanju dampinga pri plačah in socialnih prispevkih v primeru čezmejnega poslovanja je predstavil pravni strokovnjak, dr. Serajnik. Najbolj zaskrbljujoča novost za naša podjetja, so jamstva, ki jih morajo naročniki dati in s tem posledično zmanjša konkurenčnost slovenskih podjetij. Povišanje števila nadzorov in upravnih kazni, sankcija prepovedi opravljanja storitev pa je še dodatni faktor, da morajo biti podjetja pozorna in dosledna pri dokumentaciji, ki jo potrebujejo za poslovanje v Avstriji. Primeri iz praks naših gostov, so prikazali nazorno sliko, da avstrijski nadzorni organi niso usklajeni pri nadzoru in pregledu dokumentacije podjetij, saj je bilo izpostavljeno kar nekaj praks, kjer so podjetja kljub upoštevanju vseh postopkov, bila sankcionirana. V nadaljevanju je davčni strokovnjak, g. Picej predstavil korake napotitve, ter potrebno dokumentacijo, ki jo potrebujejo podjetja in novo zakonodajo za prevoznike, v primeru tranzita in kabotaže v Avstriji.

Seminar je potekal v dvostranski komunikaciji, saj so podjetniki imeli veliko vprašanj in na katera so dobila konkretne odgovore dr. Serajnika ter mag. Piceja.
Glede na interes in vprašanja, ki prihajajo na GZS v zvezi z napotitvami v Avstriji, se dogovarjamo za ponovno izvedbo slednjega, na katerem bomo lahko še bolj jasno podali odgovore na aktualna vprašanja o delovanju v Avstriji, saj v naslednjih 2-3 tednov pricakujemo da bomo pridobili vsa potrebna pojasnila oziroma smernice avstrijskih uradnikov.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.