Zapri

Novice


Arhiv: Črnogorski dan na GZS

Slovenijo in GZS je obiskala delegacija črnogorskih poslovnežev, ki se zanima za okrepitev poslovnih vezi s Slovenijo. Ob tej priložnosti smo v so-organizaciji s Privredno komoro Crne Gore, svetovalno družbo EAC Podgorica in Javno agencijo SPIRIT organizirali fokusiran poslovni dogodek – »Poslovno srečanje s črnogorskimi gospodarstveniki«. Ker je bila črnogorska poslovna delegacija sektorsko raznolika (gradbeništvo in trgovina za gradbenimi materiali, vinarstvo, IT, poslovne storitve) je zbudila veliko zanimanje med slovenskimi podjetji, ki jih zanima črnogorski trg.

Po krajšem uvodnem delu z nagovorom Veleposlanika Črne gore Miomira Mugoše, predstavitvi poslovnega okolja in priložnosti v Črni gori ter predstavitvi udeleženih črnogorskih podjetij se je odvilo več kot 80 bilateralnih srečanj med slovenskimi in črnogorskimi poslovneži.

Gostje iz Črne gore so črnogorsko gospodarstvo predstavili kot kompaktno in trajnostno in navedli številne uspešne projekte na področju neposrednih tujih investicij ter nove priložnosti. Poslovno okolje in davčna regulativa v Črni gori sta zelo naklonjeni tujim investitorjem in v tem pogledu prednjačita v širši regiji. Velik pomen Črnogorci pripisujejo nedavnemu vstopu v NATO, ki naj bi okrepil poslovno in investicijsko atraktivnost države. Tudi na poti približevanja EU velja Črna gora za najuspešnejšo državo v regiji, saj je v pogajanjih odprtih že 28 poglavij (od 33).

Blagovna menjava med državama na letni ravni se približuje 100 milijonom evrov. Sicer z izrazitim presežkom na strani slovenskega izvoza, vendar pa je v Črni gori, po črnogorskih podatkih, realiziranih za 320 milijonov evrov slovenskih neposrednih investicij (NLB, Triglav, Petrol, Sava-RE), pa tudi bilanca na strani storitev je zaradi turizma v črnogorsko korist.

Najbolj zastopane blagovne skupine v slovenskem izvozu v Črno goro so osebni avtomobili, zdravila, živila, plovila, avtomobilske gume in gospodinjski aparati, na strani uvoza iz Črne gore pa surov aluminij, odpadki različnih kovin pa tudi osebni avtomobili.

Frekvenca obiskov poslovnih delegacij iz Črne gore se je v zadnjih letih povečala, kar kaže na krepitev zanimanja in poslovnih vezi, predstavitev in poslovno delegacijo pa pričakujemo tudi na letošnjem jubilejnem Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti v Celju. 

 

   

 

 

 

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.