Zapri

Novice


Arhiv: KUBA-priložnost za investiranje v Karibskem otočju

V letošnjem letu je Raula Castra na kubi na predsedniškem položaju države zamenjal Miguel Diaz-Canel, ki je kot eno svojih ključnih nalog izpostavil modernizacijo države. Ob spremembi v političnem vrhu se postavljajo vprašanja, kako bo to vplivalo na gospodarski razvoj države, njene spremembe pri poslovanju s tujino, uvedbo privatne iniciative in  s tem v povezavi tudi  gospodarsko sodelovanje med Kubo in Slovenijo.

Na ta vprašanja so skušali odgovoriti domači in tuji gostje na seminarju »Poslovne priložnosti na Kubi«, ki smo ga je 13. julija organizirali na Centru za mednarodno poslovanje pri GZS.

Kuba predstavlja eno od zadnjih trdnjav socialističnega bloka, zato je ga. Sara M. Smith de Castro, ekonomska in trgovinska svetovalka kubanskega veleposlaništva v začetku dogodka predstavila kubanski politični sistem, ki ima določene posebnosti pri poslovanju z drugimi tujimi državami, tako pri direktnem trgovinsko poslovnem sodelovanju kot tudi na področju iskanja tujih investicij.  Država namreč vsako leto razpiše vrsto javnih tenderjev naročil na različnih področjih kot so npr.: turizem ,energetika, industrija, rudarstvo idr. Obstaja tudi pravilo, da tujci lahko s Kubo poslovno sodelujejo samo preko lokalnih podjetij, ki imajo posebno dovoljenje, ki jim ga dodeli država.


Kuba velja za eno od držav z najboljšim zdravstvenim sistemom, ki je podprt tudi z domačim razvojem in proizvodnjo inovativnih zdravil, tako so se na tokratnem seminarju  predstavila podjetja s področja farmacije ter z njo povezane biotehnologije.

Uspešen slovenski poslovnež, g. Borut Uršič, direktor podjetja Ars Longa, ki že vrsto let poslovno sodeluje s to karibsko državo in se je na Kubo celo poročil in preselil, je poudaril, da na Kubi praktično ni gospodarske dejavnosti, ki ne bi predstavljala investicijskega potenciala, vendar je ob tem izpostavil določene posebnosti, ki zadevajo predvsem poslovno kulturo Kubancev, problematiko plačilnega prometa, poslovne obiske ter sodelovanje z lokalnimi gospodarskimi in državnimi institucijami.  Izpostavil je tudi previdnost pri preverjanju poslovnih partnerjev in ustrezno zavarovanje poslov.

Po predstavitvah poslovnih priložnosti, je bil s strani GZS predstavljen tudi v letošnji jeseni načrtovan obisk slovenskih gospodarstvenikov na Kubi, v času vsesplošnega največjega gospodarskega sejma FIHAV 2018 - http://www.feriahavana.com/en , v sodelovanju s kubansko gospodarsko zbornico pa GZS načrtuje tudi izvedbo gospodarskega foruma z B2B sestanki.

Dobrih dvajset udeležencev slovenskih podjetij je po uradnem delu dogodka izkoristilo priložnost individualnih sestankov s kubanskimi predstavniki.  

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.