Zapri

Arhiv: Skupščina GZS: Posebni izjavi o kritičnih razmerah za vzdržnost javnih financ in o zdravstveni reformi

Ljubljana, 13. decembra 2016 – Ministrica za zdravje je tik pred današnjo skupščino Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) odpovedala svojo udeležbo. To le potrjuje oceno, da Vlada RS nima posluha za konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Javnofinančni izdatki Slovenije so previsoki, hkrati pa tudi premalo razvojno usmerjeni. Zato je nujna njihova nevtralna ocena, do katere se mora Vlada opredeliti, so se strinjali člani Skupščine GZS. Na seji so sprejeli tudi Plan dela GZS za leto 2017.

Predsednik Skupščine GZS Radovan Bolko je uvodoma izpostavil, da gospodarstvo že dalj časa opozarja na nujnost celovite reforme zdravstvenega sistema, ki bi zagotovila ne le ustrezno financiranje, temveč tudi racionalno in stroškovno učinkovito organizacijo, ki bo onemogočala sistemske nepravilnosti in nedoslednosti. Hkrati je Vlada RS v zadnjih mesecih sprejela nekaj odločitev, ki jasno kažejo, da ne opravlja vloge dobrega gospodarja javnih blagajn v imenu davkoplačevalcev in s tem resno poslabšuje poslovno okolje in konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Obenem pa zapostavlja večino zaposlenih v gospodarstvu, ki bodo ob takšni politiki, poleg gospodarstva, najbolj dodatno obremenjeni pri svojih plačah. To je povsem v nasprotju z uradno retoriko Vlade RS.

Bojan Ivanc, glavni ekonomist v Analitiki GZS, je spregovoril o mitih in resnicah o javni upravi. Posebej je poudaril nevarnost plačnih zahtev v javnem sektorju, ki povzročajo pritisk na plače v zasebnem sektorju ter zmanjšujejo izvozno konkurenčnost. Rast mase plač se ne preliva dovolj hitro v potrošnjo, v povezavi z nefleksibilnostjo trga dela pa obstaja ob morebitni novi krizi nevarnost ponovitve negativne spirale iz 2009-2013: stečaji, višanje davčnih bremen za preostale, in izgubo konkurenčnosti.

Izvršna direktorica za socialni dialog Tatjana Čerin je opozorila, da delodajalci izhodišč zdravstvene reforme še nismo prejeli. Poudarek naj bi bil sicer na ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in iskanju nadomestnih virov za pokritje manjkajočih 450 mio evrov, kar pa je povsem nesprejemljivo. Zakaj nekateri vidijo rešitev le v iskanju novih sredstev, novih dodatnih prilivih, ne pa v resnih sistemskih spremembah, ki bi povečale učinkovitost sistema in racionalnejšo porabo, se je spraševala.

Skupščina GZS je vodstvu GZS naložila, da preko ESS sproži postopek za nevtralno analizo javnofinančnih izdatkov v Sloveniji in EU in zahteva stališče Vlade do te ocene, saj analize Analitike GZS namreč dokazujejo, da so javnofinančni izdatki Slovenije tako previsoki kot tudi premalo razvojno usmerjeni. Hkrati je ugotovila, da neudeležba ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc potrjuje oceno, da Vlada RS nima posluha za konkurenčnost slovenskega gospodarstva niti za zaposlene v gospodarstvu, ki jih očitno želi še dodatno obremeniti, ne pa razbremeniti.

Generalni direktor GZS Samo Hribar Milič je v nadaljevanju predstavil plan GZS za naslednje leto. Med izzivi je izpostavil sodelovanje pri realizaciji SPS (SRIP) in regionalnem razvoju ter pogoje poslovanja, kjer bomo zasledovali cilje, ki so zapisani v Manifestu industrijske politike – zlasti deregulacijo države in preprečitev dodatnega obdavčevanja gospodarstva. Kot poseben projekt je omenil Digitalizacijo gospodarstva. Ta bo zajemala povezovanje slovenskih deležnikov za uresničitev ciljev digitalizacije in vzpostavitev partnerstev (gospodarstvo, država, državljani) v skladu DigitAgendo 2016, predstavljeno na novembrskem Vrhu slovenskega gospodarstva, dvigovanje digitalnih kompetenc v gospodarstvu prek izobraževanj ter podporo za preoblikovanje Slovenije v zeleno referenčno državo za digitalno Evropo. Člani Skupščine so plan dela GZS za leto 2017 sprejeli.

Opozorilo GZS slovenski javnosti Vlada se igra z usodo javnih financ in konkurenčnostjo gospodarstva >>>

Tri zahteve gospodarstva ministrici za zdravje >>>


Dodatne informacije: Tajda Pelicon, 01 5898 136

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.