Novice


Arhiv: Prekomejni prenosi osebnih podatkov med EU in ZDA – ali bodo še mogoči?

Splošna uredba o varstvu podatkov (GDPR) je poleg enotnih pravil za varstvo osebnih podatkov v EU postavila tudi pravila za morebiten prenos teh podatkov v tretje države. Po odmevni razveljavitvi »zasebnostnega ščita« v letu 2020, ki je pred tem omogočal prenos podatkov iz EU v ZDA, je ta skladno s pravili GDPR mogoč na drugih pravnih podlagah – predvsem na podlagi standardnih pogodbenih klavzul. Članek je objavljen v panožni izdaji revije Glas gospodarstva – Digitalizacija.

Arhiv: Podpis Skupnega sporazuma o fotokopiranju avtorskih del pri opravljanju gospodarske dejavnosti v Sloveniji s kolektivno organizacijo SAZOR

Gospodarska zbornice Slovenije je s kolektivno organizacijo SAZOR 6. decembra podpisala Skupni sporazum o fotokopiranju avtorskih del prek obsega iz 50. člena Zakona o avtorski in sorodnih pravicah pri opravljanju gospodarske dejavnosti v Sloveniji. Sporazum bo zavezoval vse pravne in fizične osebe z najmanj eno zaposleno osebo, ki so organizirane kot gospodarske družbe ali samostojne podjetnike posameznike, ki opravljajo pridobitno dejavnost na območju Republike Slovenije. Skupni sporazum ne bo zavezoval le članov GZS. Pričel bo veljati 15. dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Arhiv: Gospodarstvo talec višjih stroškov energentov, žrtev so sredstva za razvoj in investicije

Visoki dvigi cen energentov, predvsem električne energije in zemeljskega plina, gospodarstvo postavljajo pred nepredstavljive izzive. To sicer še zlasti velja za energetsko intenzivna podjetja, se pa v zadnjih tednih s tem soočajo tudi številni drugi gospodarski subjekti. Na današnji novinarski konferenci GZS so predstavniki nekaterih najbolj prizadetih dejavnosti spregovorili o težavah, ki jim jih dvigi cen energentov povzroča. Predstavljen pa je bil tudi predlog sheme pomoči podjetjem, ki jo je pripravila GZS.

Arhiv: Usposabljanje: dovolilnice in CEMT dovolilnice, 14. december 2021

Seminar je namenjen podjetjem, katerim prevozniki iz tretjih držav dostavljajo blago in morajo pri prevzemu blaga rokovati z dovolilnicami. Usposabljanje bo sestavljeno iz teoretičnega dela in delavnice: predstavitev vsebine dovolilnic ter uporaba, delo na konkretnih primerih.

Arhiv: Seznam zakonodaje na področju porekla blaga

Seznam vsebuje povezave na zakonodajo za preferencialno poreklo (preferencialne trgovinske sporazume, avtonomne preferencialne režime, notranji trg EU in carinske unije) in tudi nepreferencialno poreklo.

Arhiv: Praznične ponudbe Član-Članu

Spoštovani, člani GZS so za vas pripravili praznične ponudbe. Jutrišnji svet pripada tistim, ki zaupajo miku svojih sanj, z ustvarjalnostjo gradijo prihodnost in verjamejo v to, kar delajo. Naj bo leto 2022 predvsem mirno, srečno in uspešno.🎅

Arhiv: NAJAVA RAZPISA: INNOVATION FUND – SMALL-SCALE PROJECTS

Drugi razpis za manjše projekte bo predvidoma objavljen 15.marca 2022 s pričakovanim proračunom 100 milijonov EUR in bo ostal odprt pet mesecev. Besedilo razpisa in postopek prijave bosta ostala v veliki meri podobna tistim iz prvega razpisa. Le-ta je financiral inovativne projekte na področju čiste energije in industrije za podporo uvajanju ključnih tehnologij, potrebnih za doseganje podnebne nevtralnosti in prispevanje k zelenemu okrevanju Evrope. Podjetja lahko prejmejo med 2,5 do 7,5 mio EUR subvencije.

Arhiv: Razpisi: INNOVATION FUND – LARGE SCALE PROJECTS

Drugi razpis za velike projekte je bil objavljen 26. oktobra 2021. S proračunom v višini 1,5 milijarde EUR, bo financiral prebojne tehnologije za obnovljive vire energije, energetsko intenzivne industrije, energetiko, skladiščenje ter zajemanje, uporaba in shranjevanje ogljika. Postopek prijave in izbire ima samo eno stopnjo. Besedilo razpisa ter metodologije za preprečevanje emisij toplogrednih plinov in izračun ustreznih stroškov so ostali v veliki meri podobni prvemu razpisu, vendar vključujejo boljše smernice za prijavitelje. Projekti lahko prejmejo nad 7,5 mio EUR subvencije. Rok za oddajo vloge je 3. marec 2022.

Arhiv: GRAVITACIJA LIVE! št. 6., 17. december 2021

Gost zadnje, šeste Gravitacije LIVE! bo Christopher Coomes, ex-Amazon, ex-Google, ex-Ford, …, danes pa svetovalec direktorja BTC, s katerim se bomo spustili v svet robotov in robotike. Pogovor bo potekal v angleščini.

Arhiv: VLOGA MATERIALOV PRI PREHODU V ZELENO, BREZOGLJIČNO DRUŽBO

Na strokovni konferenci pod okriljem SRIP-a MATPRO v okviru Meseca Industrije 4.0 in robotike bomo govorili o vlogi kovinskih materialov, razvoju novih naprednih lahkih materialov, pomenu raziskav, reciklaže in trajnosti kot potencialnih priložnostih za rast in razvoj.

Arhivi