Novice


Arhiv: Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je objavil javni razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2022/2023

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je v petek, 21. januarja 2022, na svoji spletni strani objavil javni razpis za dodelitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2022/2023. Štipendije so namenjene spodbujanju mladih za vpis v izobraževalne programe za poklice, za katere na trgu dela ni dovolj kadra glede na potrebe delodajalcev. Vlogo bodo lahko oddali od 13. 6. do 23. 9. 2022. Pogoji za dodelitev se ne spreminjajo, sta pa letos na seznam deficitarnih poklicev uvrščena tudi izdelovalec kovinskih konstrukcij in gastronom hotelir.

Arhiv: Izsledki ankete GZS: bikovska rast cen energentov hromi gospodarstvo

V anketi, ki jo je GZS izvedla med gospodarskimi subjekti, je sodelovalo 148 podjetij. Glede na njihovo skupno porabo energije ocenjujemo, da gre za reprezentativni vzorec. Skoraj polovica podjetij opozarja, da je njihov dolgoročni obstoj ogrožen, 12 odstotkov pa kot ukrep za obvladovanje povišanih strokov energentov navaja zaustavitev proizvodnje.

Arhiv: Online individualni sestanki z novim ekonomskim svetovalcem na veleposlaništvu RS v Zagrebu g. Dušanom Pšeničnikom, 28. februar 2022

Gospodarska zbornica Slovenije in Ministrstvo za zunanje zadeve RS obveščata predstavnike gospodarstva, da bo mandat ekonomskega svetovalca na našem veleposlaništvu v Zagrebu v kratkem nastopil g. Dušan Pšeničnik. Slovenska podjetja, ki imajo za hrvaški trg načrte ali pobude, ki že poslujejo ali še nameravajo poslovati na Hrvaškem, se lahko udeležijo individualnih razgovorov z g. Pšeničnikom, ki bodo potekali preko platforme ZOOM v ponedeljek, 28. februarja od 8.30 naprej.

Arhiv: Digitalni marketinški pristopi na mediteranskih trgih, 9. februar 2022

Poslovanje s tujimi trgi prinaša različne izzive, katerih morebitne negativne posledice podjetje lahko omili, če se na vstop na tuji trg dobro pripravi. Del priprave je tudi vaša digitalna prisotnost. Da bi vaše spletno mesto izstopalo iz množice, mora biti privlačno ne le za uporabnika, temveč tudi za spletne iskalnike. GoMED projektna ekipa vas vljudno vabi na delavnico pod vodstvom Mirjane Busančić, vodje prodaje v podjetju Vsi.si, d.o.o.

Arhiv: 6 namigov za izboljšanje agilnosti

V poslovnem kontekstu je agilnost sposobnost, ki organizaciji omogoča hitro spreminjanje in sprejemanje odločitev in zato boljše odzivanje na nove razmere na trgu, s tem pa povečuje njeno konkurenčnost. Na portalu entrepreneur.com smo našli 6 namigov, kako lahko postane organizacija bolj agilna.

Arhiv: V veljavi novela Zakona o javnem naročanju

S 1. januarjem 2022 je v veljavo stopila novela Zakona o javnem naročanju – ZJN-3C, ki dviguje mejne vrednosti na splošnem področju iz 20.000 za blago in storitve na 40.000 in iz 40.000 na 80.000 pri gradnjah. Enotno javno naročilo je po novem možno oddati pri mešanih naročilih, dodane pa so tudi izjeme, za katere se uporablja Zakon o javnem naročanju, vendar le do EU praga. Po novem se naročanje storitev pravnega svetovanja in zastopanja uvršča v sistem naročanja. Povečuje se transparentnost, s čimer bodo naročniki morali objavljati sezname oddanih evidenčnih naročil in razpisno dokumentacijo izključno po portalu javnih naročil. Naročnik ima po novem diskrecijsko pravico, s katero lahko presodi, ali je neobičajno nizka ponudba zanj še ustrezna.

Arhiv: Veljati začela novela Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb

Novela Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2S), ki je začela veljati 1. januarja 2022, prinaša novosti na področju davčnega upravljanja, kjer se napotuje na seznam držav, za katere je treba ugotavljati obratno hibridno neskladje. Odpis terjatev je priznan kot odhodek za vse priznane terjatve, ki jih je zavezanec prijavil v postopkih po ZFPPIPP. Višajo se stroški reprezentance in nadzornega sveta na 60 odstotkov, pri najetih sredstvih se uporablja višja amortizacijska stopnja. Novela prinaša olajšave za zaposlene, ki so mlajši od 29 let in starejši od 55 let, kot tudi za deficitarne poklice. Olajšave se nanašajo tudi na digitalni in zeleni prehod, in sicer v višini 40 %, za izvajanje praktičnega dela v strokovnem izobraževanju, pri katerih zavezanec sprejme vajenca, dijaka ali študenta v višini 80 % povprečne plače v Sloveniji in pri donacijah za športne namene višini 1 odstotka.

Arhiv: Objavljen zadnji razpis za brezplačno pridobitev pristopnega certifikata Družbeno odgovoren delodajalec

Številni delodajalci so v negotovem obdobju, ki ga je zaznamovala epidemija koronavirusa, prepoznali družbeno odgovornost kot pomemben dejavnik za večje zadovoljstvo zaposlenih. Objavljen je nov javni poziv, na podlagi katerega lahko podjetja in organizacije brezplačno pridobijo pristopni certifikat Družbeno odgovoren delodajalec (DOD). Prijave na javni poziv so možne do zapolnitve prostih 42 mest oz. do 30. septembra 2022. Prijav, ki bodo prispele po zapolnitvi letne kvote za sofinanciranje iz sredstev Evropskega socialnega sklada, v letošnjem letu ne bo mogoče sofinancirati.

Arhiv: Gospodarske asociacije za podporo poslovnim subjektom ob dvigu minimalne plače

GZS, TZS, OZS, ZDS in ZDOPS so na ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naslovile predlog podpore poslovnim subjektom ob skoraj 5-odstotnem dvigu minimalne plače.

Arhiv: GZS za skrajšanje izolacij in karanten

Generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti: »Minister za zdravje je že nakazal skrajšanje karanten, kar pozdravljamo. Poleg tega pa je za nas pomembno tudi skrajšanje izolacije na pet dni, če lahko okužena oseba zatem predloži negativni test. Takšno skrajšanje bi omogočilo lažje načrtovanje in izvajanje delovnih procesov v podjetjih. Zavedam pa se, da je v vsakem primeru to odločitev, ki je v pristojnosti strokovnjakov in jo ti sprejemajo glede na dane razmere.«

Arhivi