Novice


Arhiv: Posebna akcija Član-Članu

Spoštovani, člani GZS so v posebni akciji Član-Članu za vas pripravili posebno akcijo popustov! Vabimo vas, da izkoristite posebne popuste, ki so na voljo!

Poslovni nasveti v času koronavirusa

Pregled nad ključnimi ukrepi, informacije o trenutno veljavnih omejitvah, splošne poslovne informacije ... To in še mnogo več na spletni strani Poslovni nasveti v času koronavirusa.

Informacija o promociji deficitarnih poklicev na osnovnih šolah - Projekt »LAS Odpravljanje neskladij pri iskanih poklicih na trgu dela«

V okviru Projekta »LAS Odpravljanje neskladij pri iskanih poklicih na trgu dela« Severno Primorska gospodarska zbornica trenutno izvaja predstavitve deficitarnih poklicev učencem na Osnovni šoli Solkan in Osnovni šoli Ivana Roba v Šempetru pri Gorici.

Arhiv: Obseg prejemkov pravnih oseb na račune v 2020 nižji za dobrih 10 %

Ajpes je v javni objavi na kratko povzel nekaj parametrov, s katerimi meri gospodarsko aktivnost v letu 2020. Število poslovnih subjektov v Sloveniji se v letu 2020 kljub epidemiji ni bistveno spremenilo. Nasprotno, še povečalo se je (+1 %). Nadpovprečna rast subjektov je bila zaznana v dejavnosti gradbeništva in v nepremičninski dejavnosti, in sicer tako pri gospodarskih družbah (+4 %) kot pri samostojnih podjetnikih (+5 %). Število subjektov se je zmanjševalo v gostinstvu ter kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih (-2 %). Pri pravnih osebah je bil obseg prejemkov na transakcijske račune v 2020 za 11 % in pri samostojnih podjetnikih za 20 % nižji kot leto prej. To je skladno z našimi pričakovanju, da je pandemija v večji meri prizadela malo gospodarstvo, tudi zaradi njegove večje storitvene naravnanosti.

8 namigov za graditev in ohranitev zaupanja zaposlenih

Odgovor na vprašanje, ali vam ekipa zaupa, je pomembno vedno, v kriznih časih pa še posebej. Dobre odnose z ekipo imate namreč lahko le, če vam njeni člani zaupajo. Pomembno je, da čimprej zaznate morebitne znake nezaupanja oziroma da veste, da vam resnično zaupajo ter da medsebojno zaupanje aktivno gradite ves čas.

Arhiv: Priznanje Pomladni veter

Skladno s pravili za podelitev priznanja Pomladni veter bo GZS-Podjetniško trgovska zbornica že osmo leto zapored podelila priznanje "Pomladni veter". Priznanje lahko prejmejo posamezniki, podjetniki in podjetja ter druge osebe javnega in zasebnega prava za svoj prispevek k razvoju podjetništva. Predloge pričakujejo najkasneje do 1. marca 2021 na e-naslov ptz@gzs.si. Med zbranimi predlogi bo Komisija za priznanje Pomladni veter izbrala zmagovalca, ki bo razglašen na 8. Konferenci za mala in srednja podjetja 15. aprila 2021.

Digitalno razstavišče - Tehnologija za ljudi

Digitalizacija, digitalna preobrazba, umetna inteligenca, robotika, družba 5.0, kibernetska varnost, HCP, inovativne tehnologije, inovacije, mobilnost, energetika, pametna mesta in skupnosti, trajnostna družba in gospodarstvo in druga področja slovenskega prostora … Vse našteto bo na ogled na DIGITALNEM RAZSTAVIŠČU (digital showroom) Tehnologija za ljudi, v času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije (Svet EU) od 1. julija do konca decembra 2021 v BTC City Ljubljana.

Arhiv: MDDSZ: Pojasnilo v zvezi z višino delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo

ZDUOP v členih od 39 do 53 ureja začasni ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo, pri čemer se v 44. členu določa višino delnega povračila nadomestila plače. Tudi v primeru iz tretjega odstavka 44. člena je višina povračila izplačanega nadomestila plače navzgor omejena z višino povprečne plače v Republiki Sloveniji za mesec oktober 2020, saj omenjena določba uzakonja zgolj možnost, da ko je opravljanje dejavnosti onemogočeno s predpisi, delodajalec dobi povrnjene tudi prispevke delodajalca (bruto II).

Arhiv: #PKP8 – odgovori na najpogostejša vprašanja

Pravna služba GZS je nabor najpogostejših vprašanj na temo interventne zakonodaje dopolnila z naborom vprašanj, vezanih na novo sprejeti PKP8. Aktualna vprašanja in odgovore lahko najdete na posebni spletni strani Poslovne informacije v času koronavirusa.

Arhiv: Pobuda GZS za vključitev nujnega poslovnega razloga med izjeme ob prehodu meje

GZS je na notranjega ministra naslovila pobudo, da med izjeme, ko oseba ne bo napotena v karanteno in tudi ne potrebuje negativnega testa (PCR ali HAG), doda prehod meje v primerih nujnih poslovnih razlogov s povratkom v 24 urah po prehodu meje. Z določitvijo izjeme bo gospodarskim družbam omogočeno nemoteno poslovanje ter pridobivanje novih poslov v tujini.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.