Novice


Arhiv: Spletna stran aktualnih razpisov na portalu GZS

Na spletnih straneh Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) so objavljeni aktualni javni razpisi na nacionalni ravni - javni razpisi ministrstev in izvajalskih agencij. Člane vabimo vas, da vprašanja glede razpisov pošljite na e-naslov: razpisi@gzs.si. Nanje bodo odgovarjali svetovalci GZS oziroma člani delovne skupine Viri financiranja.

Arhiv: Vladno gospodarska delegacija v VIETNAM

Vodilne predstavnike slovenskih podjetij s področij strojev in naprav za predelovalno industrijo, inženiringa, obrambne industrije, okolijskih tehnologij in logistike vljudno vabimo k udeležbi v vladno gospodarski delegaciji v VIETNAM, ki jo organiziramo ob priložnosti obiska ministrice za zunanje in evropske zadeve, Tanje Fajon.

Arhiv: Gospodarska delegacija na Češko

V okviru krepitve in poglabljanja gospodarskih in poslovnih odnosov med Slovenijo in Češko bo Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) v sodelovanju z Gospodarsko zbornico v Brnu, Agencijo SPIRIT in Ministrstvom za zunanje zadeve, organizirala Poslovni forum z naslovom “Get2gether: Czech – Slovenian cyber security forum”, ki bo potekal med 16. in 17. majem 2023, na gospodarski zbornici Brno ter Masarykovi Univerzi.

Arhiv: Spodbujanje uvajanja okoljskih in trajnostnih znakov za ponudnike v gostinstvu in turizmu

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je v petek, 31. marca objavilo Javni razpis za spodbujanje uvajanja okoljskih in trajnostnih znakov za ponudnike v gostinstvu in turizmu. Vrednost javnega razpisa znaša 300.000 evrov. Rok za oddajo vlog je 18. september 2023.

Arhiv: Borza poslovnih priložnosti mreže EEN

Vabimo, da se seznanite z najnovejšimi poslovnimi priložnostmi ter borzo inovacij, znanja in tehnologij mreže EEN, največje podporne mreže za majhna in srednja velika podjetja na področju mednarodnega poslovnega sodelovanja.

Arhiv: Tudi Sekcija ponudnikov turističnih storitev pri GZS SPGZ na dogodku Turistična pomlad

Na dogodku Turistična pomlad je sodelovala tudi Sekcija ponudnikov turističnih storitev pri GZS SPGZ.

Arhiv: Podjetje Swisspearl Slovenija praznuje 25. let delovanja

Proizvodno podjetje Swisspearl Slovenija d.o.o. iz Anhovega že 25 let proizvaja in trži vlaknocementne izdelke za streho, fasado in vrt. Uspešna Swisspearlova zgodba se je na slovenskih tleh začela v letu 1998 z ustanovitvijo podjetja z imenom ESAL ter pričetkom okolju prijazne proizvodnje vlaknocementnih izdelkov. Anhovsko podjetje je danes v stoodstotni švicarski lasti in od začetka leta 2014 deluje znotraj skupine Swisspearl Group AG. Zaradi vstopa v skupino je v letu 2017 sledilo preimenovanje podjetja iz Esal-a v Eternit Slovenija d.o.o.

Arhiv: Odprta pobuda za obravnavo sporne avtentične razlage 40. člena ZGJS

Stalna arbitraža pri Gospodarski zbornici Slovenije je Ministrstvu za pravosodje podala pobudo, da na vladi predlaga razveljavitev sporne avtentične razlage 40. člena Zakona o gospodarskih javnih službah. Na arbitraži namreč menijo, da je sporna avtentična razlaga 40. člena ZGJS izjemno škodljiva za ugled Republike Slovenije kot potencialne države gostiteljice domačih in tujih investicij, na drugi strani pa predstavlja pravno negotovost in nepredvidljivost za stranke koncesijskih razmerij (koncesionarje in koncendente). Avtentična razlaga, kot je zapisana, bi lahko imela učinek odvračanja potencialnih investicij.

Arhiv: Objavljen Javni razpis P1 plus 2023

Slovenski podjetniški sklad je objavil razpis P1 plus 2023, katerega namen je zagotavljati ugodno financiranje mikro, malih in srednje velikih podjetij (MSP) ter s tem omogočiti hitrejše, lažje, predvsem pa ugodnejše pridobivanje bančnih kreditov MSP, še posebej za zagotovitev likvidnosti in ohranitev delovanja MSP, za izvedbo tehnološko zahtevnejših projektov, ter tudi tehnološko manj zahtevnejših projektov, ki omogočajo konkurenčno uveljavljanje na trgu, izboljšan tržni položaj ter širitev poslovanja ter za izboljšanje financiranja obratnih sredstev. Prvi rok za oddajo razpisa je 15. 4. 2023.

Arhiv: Izplačan prvi del pomoči gospodarstvu v višini 79 milijonov evrov zaradi visokih povišanj cen energentov v 2023

V četrtek je bil izplačan prvi del pomoči prijaviteljem, ki so oddali vloge za pomoč na podlagi Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize. 1958 upravičencev je prejelo skupno dobrih 79 milijonov evrov (79.015.190,67 EUR) v obliki prvega izplačila za stroške energentov v 2023. Nadaljnja izplačila bodo upravičenci prejeli mesečno do 30. v mesecu ne glede na to, za katere mesece je upravičenec zaprosil za pomoč. Upravičenec bo namreč vsak konec meseca prejemal 80 % ene dvanajstine skupne ocenjene višine pomoči celotnega upravičenega obdobja, za katerega je zaprosil v vlogi. Za izplačila v obdobju od 1. julija 2023 do 31. decembra 2023 se upošteva korekcijski postopek.

Arhivi